Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo

dosud nepublikováno
Stručný souhrn cest do Německa podle časové posloupnosti... Jazykové zajímavosti, zážitky a další informace...

 

obsah

rozcestníky

Königstain, Kuort Rathen 

Drážďany a fotografická firma Exacta

Drážďany a  tchajwanská továrna TSMC v Drážďanech

rozcestník "v zajetí počítačů"

Berlín

Dojmy z Lucemburska

Frankfurt

Kolín nad Rýnem a průmysl v Porůří

Večer v Hamburku (původní příspěvek)

Hannover

Brémy a Severní Frísko

Německá říše (císařství, 2.říše) a "staré německé kolonie"

rozcestník Němčina a Německo 

 

němčina Návrat do Hřebečska - toulky po jazykových ostrovech - Blog iDNES.cz

Bavorská němčina - Blog iDNES.cz 

němčina a lucemburština Večer v Hamburku, rozcestník Němčina a Německo (tento příspěvek) 

Na skok do Zhořelce, rozcestník Polsko a Německo - Blog iDNES.cz

Brémy a východní Frísko  CEE 16 - DC rozvody, stejnosměrný motor a magnet/ ponorková základna Wilhemshaven / Brémy a Východní Frísko 1999 - Blog iDNES.cz

Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Kolín nad Rýnem 1998 - Blog iDNES.cz

Úzkokolejkou do České Kanady , likérka Mariazell a Vídeň - rozcestník Rakousko - Blog iDNES.cz (se zaměřením na rakouskou němčinu)

továrna na výrobu počítačových čipů v Drážďanech 

více do historie

Balady z Hlučínska – Goginblog (wordpress.com) Slezské války po r. 1740

Strickerhäuser – Pruské Slezsko a Fridrich II. Veliký – král v Prusku. – Goginblog (wordpress.com) Slezské války po r. 1740

Jeden den jízdy koňmo k moři/ bitva o Polsko / Baltští Prusové / bronz a zlato - Blog iDNES.cz

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Karel IV a jeho doba - Blog iDNES.cz rozcestník Přemyslovci /Lucemburkové / Římský nebo Německý král? - Blog iDNES.cz Svatá říše římská

nad jazyky dávných Germánů  Římský Mušov proti Germánům i zimnímu chladu - i něco málo o jazyku Germánů - Blog iDNES.cz

Prusko se zaměřením na česko - slezské hraniční změny 

odkaz na jazykový rozcestník Malá lužickosrbská mluvnice (rozcestník na téma jazyky) - Blog iDNES.cz

odkaz na rozcestník pro dopravu Přestupy mezi dálkovou a městskou dopravou - jízdní řády a dopravní architektura - Blog iDNES.cz

rozcestník plavba a mořeplavba

plavba v ČR i zahraničí (hlavní příspěvek)Karlínský přístav, loď do Prahy a Hamburku, hydroelektrárny na Vltavě - Blog iDNES.czplavba v Německu Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo (tento příspěvek)
malá plavba (řeka Jihlava) Toulky kolem Jihlavy - Osada Ohniváků aneb vaříme na chatě - Blog iDNES.cz

něco jako bránou při cestách z Československa do Německa bylo město Drážďany, dříve  v Drážďanském kraji, zajímavá je ovšem už krajina a města kolem Labe se dvěma přívozy přes Labe

nejprve

Königstain

se dvěma protilehlými nástupišti

 

Königstein

Königstain Fährstelle - Halbenstad Fährsstelle

a dále pak...

Přívoz Bergland spojuje dvě čtvrti na protilehlých březích Kuort Rathen
Lanový přívoz je spojen s východním břehem lanem, které na břehu ukotveno asi 500m po proudu. Bóje mají zabránit ponoření lana. Na obou protilehlých březích (Ostjordland a Westjordland)jsou nástupní pontony (Einstigeponton), spojené nástupními můstky s břehem. Dalším lanem (Seil) se kotví převoznická loď k nástupním můstkům. Převoznická loď je vlastně typově katamaran (Fahrkatamaran) - dvě lodě spojené možno říci vorem s převoznickou kabinou "Fahrenkabine". 
Zajímavý je pohon.

ani benzín
ani elektrika
přívoz žene řeka

nicht eimal Benzin
noch elektriche Spannung
die Fähre fahrt über denn Fluss

Prostřednictvím kormidla se nastavuje úhel náběhu plavidla aby bylo hnáno proudem - z čehož plyne - převoznická loď se plaví k protějšímu břehu šikmo (tedy šikmo k ose i břehům řeky).

přívoz Berglan - Königstain

 

odkaz na rozcestník "plavba a mořeplavba" Loď do Prahy a Hamburku, hydroelektrárny na Vltavě - Blog iDNES.cz

Drážďany a továrna Exakta

V Drážďanech stojí krásná budova nádraží
a s ohně zrozená spanilá Frauenkirche
na losy se už na Pragerstrasse nesází 
Herzlich Willkommen, ?? ????????
tak snad zase příště...

Do Drážďan se ovšem jezdilo také nakupovat - věhlas měla třeba německá optika a fotopotřeby...

Exakta RTL 1000 Návod k obsluze (obálka)

fotoaparát EXAKTA RTL 1000, obálka návodu
Exakta RTL 1000

Dresden

Deutsche Demokratische Republik

Exakta RTL 1000 návod k obsluze https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nabdazplus&set=a.854433219721982 (částečně vytříděné podklady jako album na FCB)

fotografování a fotografie (chemická) Na bleším trhu v Alfa pasáži na Poštovské v Brně, výškové budovy, fotografie - Blog iDNES.cz

továrna TSMC

Továrna tchajwanské společnosti TSMC v Drážďanech

Drážďany, Německo, 28. října (CNA) Drážďany dělají vše, co je v jejich silách, aby uspokojily mnoho potřeb společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) a její nové továrny na výrobu destiček, včetně pomoci dětem tchajwanských zaměstnanců držet krok s jejich mateřským jazykem, řekl nedávno starosta Dirk Hilbert v rozhovoru pro CNA.

TSMC, největší smluvní výrobce čipů na světě, v srpnu oznámil, že investuje až 3 499 miliard eur (3 641 miliard USD) do společného podniku na výstavbu továren na polovodiče v německých Drážďanech.

TSMC bude vlastnit 70% podíl ve společném podniku s názvem European Semiconductor Manufacturing Co., přičemž očekává, že investiční partneři Bosch, Infineon Technologies a NXP Semiconductors budou mít každý 10% podíl.

Společnost doufá, že ve druhé roce 2024 zahájí sériovou výrobu, polovinu zahájení automobilové výroby je naplánováno na konec roku 2027 s využitím 12nm, 16n procesů, 22nm a 28nm výroby čipů pro elektroniku a speciální průmyslová zařízení.

Bude to první slévárna čipů TSMC v Evropě a Drážďany se budou muset vypořádat s mnoha přírodními a lidskými zdroji, které multimiliardové závody výrobců čipů kladou na komunity, ve kterých se nacházejí.

Očekává se, že TSMC se stane velkým spotřebitelem vody a elektřiny, uznal Hilberta a řekl, že jeho město tvrdě pracuje na tom, aby výrobci čipů dodali dostatečné množství zelené energie.

Město také plánuje postavit novou vodárnu a čistírnu odpadních vod v blízkosti Labe, aby společnost mohla vypouštět vyčištěnou vodu do řeky.

Pak je tu potřeba dalšího bydlení, řekl Hilbert.

Očekává se, že TSMC najme asi 2 000 zaměstnanců v závodě v Drážďanech a zároveň do německého města přidělí několik tchajwanských inženýrů a zaměstnanců z továren v jiných zemích.

Aby vyhověla lidem, kteří se sem stěhují, a dalším zahraničním pracovníkům, kteří budou součástí městského polovodičového klastru, uvedl Hilbert, že jeho administrativa jedná s developery o výstavbě 10 000 nových domů v příštích pěti letech.

Hilbert dokonce musel vzít v úvahu vzdělávací potřeby dětí tchajwanských zaměstnanců TSMC v Drážďanech.

Děti budou moci navštěvovat anglickou mezinárodní školu v Drážďanech v rámci pravidelného studia, řekl Hilbert a přislíbil, že město vytvoří speciální program, který zaměstná učitele, kteří budou pro tyto studenty pořádat kurzy v mandarínštině nebo tchajwanštině.

Ve svém rozhovoru se Hilbert pro CNA jasně vyjádřil o rozsahu úkolu, který má před sebou přivítání "čipového giganta z Dálného východu", a řekl, že továrna TSMC představuje největší jednotlivou investici uskutečněnou jak v Drážďanech, tak v Sasku.

Její požadavky však město ani stát nepřekvapily, protože na státním ministru Oliver Schenk navštívili TSMC v únoru, aby lépe rozuměli potřebám výrobce čipů předtím, než se zaváží investovat v Drážďanech.

Diskuse s TSMC byly částečně ovlivněny zpožděními, která TSMC zažila při výstavbě dvou továren na čipy v Arizoně, kde vyvolává obavy ohledně talentů, řetězce a problémů s dopravou, řekl Hilbert.

První továrna TSMC ve státě USA má nyní zahájit komerční výrobu v roce 2025, což je rok se zpožděním kvůli tomu, co TSMC označuje za nedostatek kvalifikovaných stavebních dělníků, a očekává se, že druhá továrna zahájí sériovou výrobu v roce 2026.

Drážďany a TSMC přišly s, která na tyto obavy vyvolala, uvedl starosta města.

Podle Hilberta TSMC nedávno podepsala dohodu s Technische Universität Dresden (Technická univerzita v Drážďanech) o kultivacích talentů a plánuje se spojit se společností Infineon a zřídit v Drážďanech vzdělávací centrum polovodičových technologií, které by mohlo školit několik zaměstnanců ročně.

Město také usilovně pracuje na rozšíření svého polovodičového klastru, známého jako Silicon Saxony, který je již domovem více než 400 polovodičových společností a dodavatelů, řekl Hilbert.

Polovodičoví giganti, jako jsou Infineon a GlobalFoundries, rozšiřují své investice v Drážďanech a městě se snaží přimět dodavatele TSMC, aby se také přestěhovali a zajistili nový závod TSMC.

Volba Silicon Sasky by podle Hilberta měla také pomoci prodejům, protože závod TSMC v Drážďanech je geograficky blízko automobilovým gigantům, jako jsou Volkswagen, BMW a Porsche.

Starosta Drážďan uvedl, že věří, že přítomnost TSMC a evropských dodavatelů polovodičů v konečném důsledku posílí německý dodavatelský řetězec pro automobilový průmysl tím, že vytvoří úzké vazby mezi návrháři čipů, provozovateli čistě sléváren waferů a zákazníků.

Mezitím Hilbert ujistil TSMC, že Drážďany mají dobře zavedenou dopravní síť, která umožňuje výrobcům čipů spojit se s ostatními evropskými zeměmi leteckým, železničním a silničním spojením.

Kromě toho, řekl Hilbert, jeho městská správa plánuje vybudovat novou autobusovou síť v blízkosti továrny TSMC, aby přepravila své pracovníky mezi výrobním závodem a novým městem, a také zvažuje rozšíření systému lehké železnice v blízkosti závodu TSMC.

TSMC Company ve světě - mapa

rozcestníkv zajetí počítačů

nejprve  počítače s Asie

továrna TSMA v Drážďanech V zajetí počítačů 6 "h" - jak zprovoznit počítač technicky, telekomunikační úřad Brno - Blog iDNES.cz část D příspěvku

dále

továrna počítačových čipů v Drážďanech  Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo (tento příspěvek)

počítače s Asie rovněž zmíněny v příspěvku Východní identita na základě cesty do Pekingu - počítače s Asie - Blog iDNES.cz

o počítačích celkově pak v příspěvcích 

V zajetí počítačů - Blog iDNES.cz

V zajetí počítačů II - 32 bitový procesor - Blog iDNES.cz

Ac3 V zajetí počítačů 3 (matematická logika a technika, logická hradla logické funkce ) - Blog iDNES.cz

Ac odkaz na rozcestník matematika a kybernetika  V zajetí počítačů, elektroniky a kybernetiky 4 - Blog iDNES.cz

"hardwarová šestka" t (příspěvek o počítačovém hardware) V zajetí počítačů 6 "h" - jak zprovoznit počítač technicky, telekomunikační úřad Brno - Blog iDNES.cz

"softwarová šestka" Jak se připojit k internetu 6 "s" - internetové účty, blogy a navigace, HTML - Blog iDNES.cz

Specializované mikroprocesory pro průmysl, vědu a výzkum - hradlová pole FPGA, Čína - Blog iDNES.cz

VUT Brno "osciloskop" Co se děje kolem elektřiny 4 - osciloskop a měřící přístroje, Tesla Brno a Metra Blansko - Blog iDNES.cz

počítače například vyráběla Zbrojovka Brno (odkaz na rozcestník Zbrojovka, Zetor, elektrotechnika a zemědělské stroje) Cesty elektrické energie 11 - rozvody a jištění v průmyslu (Zetor a Zbrojovka) - Blog iDNES.cz

 

 

Berlín

Berlín volně připomenut nepřímo alespoň v kresbě nádražím Berlin - Lichtenberg

kresba původně určená pro jiný příspěvek

 

 

k jinému nádraží - Ostbahnhof se váže jistý pokus o literární text - jakýsi ohlas na první samostatnou návštěvu Berlína někdy v roce 1983 (jakýsi první literární pokus - ovšem nikoliv vlastní) - a zde je alespoň krátký už vlastní ohlas na tento letitý text - který vznikl asi už o třicet let později  na Skleněné louce v Brně

tedy Čaj půlnoční z Ostbahnhof asi z roku 1983

http://www.tumblr.com/archivace/718731754809294848/osbahnhof-pomalu-se-bl%C3%AD%C5%BEilo-k-p%C5%AFlnoci-v-n%C3%A1dra%C5%BEn%C3%ADm?source=share

 

 

  a to je již záležitost čistě pracovní - rekonstrukce Ostabahnhof - odhadem kolem roku 2010

 

více na téma jeřáby a mechanika Mechanika JB /DPMW přístavní jeřáb - jak se připojit k internetu 4 (přirovnání k přístavu) - Blog iDNES.cz

 

 březen 1990 - poprvé západ - Západní Berlín                https://www.tumblr.com/archivace/721580331149475840/zum-ersten-mal-in-westberlin-b%C5%99ezen-1990?source=share Zum ersten Mal im WestBerlin, Marchs 1990 /  U-Bahnhof Rohrdamm

tedy střípky ze západoberlínské dopravy

Linka U6 (severo - jižní) a Linka UZ (původně odbočka U6) - dvě typicky Západoberlínské linky podzemní dráhy.
 

Linka U6 byla známá po výstavbě  Berlínské v srpnu 1961 stanicemi duchů - první z nich byla stanice Naturkundemuseum (Přírodovědné muzeum) - dřive Severní nádraží (Nord Bahnhof)  byly na pVýjimku tvořilo pouze nádraží Friedrichstrasse, kde mohli obyvatelé Západního Berlína přestoupit na S-Bahn nebo se dostat do východního Berlína přes hraniční přechod zřízený ve stanici. Více na jihu ve stanici  Hallesches Torpak křižovala nejstarší linku berlínské U bahn - linku U1, která zde má nadzemní stanici. V další stanici směrem na jih  Mehringdamm je přestup na původně odbočnou linku U7. Gneisenaustraße ve čtvrti Kreuzberg v berlínské čtvrti Friedrichshain-Kreuzberg. Obsluhuje ji linky metra U6 a U7.

Stanice Rohrdamm je stanice na lince U7 otevřená roku 1980 při prodloužení této trati směrem k radnici ve Špandau na severozápadě města.

Boskovice podzim 2017: Dělnický dům a komentovaná výstava obrazů Petr Veselý: Hůl (mezi dílky rovněž - byť okrajově motiv z filmu Nebe nad Berlínem / Der Himmel über Berlin)

Berlín ještě na závěr příspěvku s pokusem o atmosféru časů císařství...

 

Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt nad Mohanem (cesta sem vedla na jaře 1999) je město s dopravní strukturou blížící se dokonalosti. Pokud se přejdou jiné druhy dopravy než kolejové - tak například na letišti se lze setkat i s monorailem. Dále železnice, S - bahn, strassenbahn a U - Bahn - který se místy podobá více metru a místy více tramvaji. Třeba linka U1 (od hlavního nádraží ke konečné Ginnheim) je i v nadzemních úsecích více oddělená od silniční dopravy než jiné linky U-bahnu. Tehdy tato linka byla i jakousi základnou - místní specifikum, čárky za pivo se ve městě píšou na pivní tácky. 

Kolín nad Rýnem 

Kolín je rozlehlé město s charakteristickou katedrálou, hlavním nádražím v jejím těsném sousedství avšak relativně malým městským středem, město samotné se naopak táhne do širokého okolí.

 

podrobněji se zaměření na průmysl v Porůří - zejména pojednána hnědouhelná tepelná elektrárna  Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Kolín nad Rýnem 1998 - Blog iDNES.cz

 

Večer v Hamburku

místopisná vyprávěnka o cestě do Hamburku někdy kolem roku 2005 nyní na serveru tumblr https://www.tumblr.com/archivace/738701904757014528/ve%C4%8Der-v-hamburku-p%C5%AFvodn%C3%AD-p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek-v-jist%C3%A9m?source=share

 

Přístav Hamburk během 2WW postihlo jedno z nejničivějších  bombardování -srovnatelné s jadernou bombou

dalším městem na severu Německa by byl třeba

Hannover

Byl označen sice jako nudné město obchodu, nicméně s dokonalou sítí podzemních linek kolejovývch drah a dalších vymožeností. A když se opět vezme tak systém tvoří jednak statdbahn dohromady s tramvají - vesměs označovaný cedulí U, což je patrné zejména u podzemních nástupišť. Linky lze rozčlenit do tří skupin označených písmeny - které se ovšem větví - a soupravy jsou označovány číslicemi. Přičemž pouliční tramvaj tvoří jenom jednu skupinu linek ze čtyř.

 

Borsig Hannover a rozcestník železniční průmysl

Firmy z Německa ovládaly železniční průmysl i v zahraničí - například na Balkáně. Lokomotivy dodávaly v období první republiky třeba do Jugoslávie. 

rozcestník parní stroj a parní lokomotivy

Borsig Hannover a rozcestník železniční průmysl (tento příspěvek)

Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Rhainmetall Düseldorf - Blog iDNES.cz

Střípky z železniční dopravy v Rumunsku, parní rychlíková lokomotiva řady 142 - Blog iDNES.cz

Železniční doprava Království SHS a Jugoslávie a parní lokomotiva řady 20 - Blog iDNES.cz

Parní stroj - od čerpání vody ze zatopených dolů po parní lokomotivy a lokomotiva 312.4 - Blog iDNES.cz

Lichtenštejnská parní dřevařská pila v Hanušovicích Chalupa v Kameničkách - rozcestník na téma časopis Domov a dřevostavby a stavební povolení - Blog iDNES.cz

 

Brémy a Severní Frísko 

technicky (větrné elektrárny na AC proud) Větrné elektrárny Východní Frísko - Zenerova dioda proti nadměrnému odběru, účinnost - Blog iDNES.cz  technicky (ponorková základna Wilhemshaven + původní cestopis CEE 16 - DC magnet pro nakládku kovů - přístav Wilhelmshaven a ponorky - Blog iDNES.cz

Německá říše (císařství, 2.říše) a "staré německé kolonie - 

císařský Berlín 

císařský Berlín a Pruský královský zámek a socha Velkého kurfiřta

na ilustraci výše ukázka dvou motorových silničních vozů firmy Benz - Benz motorová tříkolka (jeden z prvních benzínových automobilů), Benz Mylord Coupé a Wartburg Dixi

 

dále "alte deutsche Kolonien"

co se týče německé koloniální říše, jeden z dřívějších textů  

V AFRICE

přednášející jakoby částečně pohlédl do na půl znuděné posluchárny
a častečně z okna
možná způsobilo téma přednášky
že se vytvořil zvláštní oslí můstek směrem k africe
přednášející se z ničeho nic rozhovořil
na téma staré německé kolonie
když byla řeč o zemi TOGO
možná by bylo spíš na místě než pojmenování oslí můstek
pojmenování žirafí můstek
už proto
že žiraf musel jít k moři velmi dlouho
za svým nápadem
nabírat banány přímo z beden v přístavu

nebo taková Jihozápadní Afrika
Namibie
země kde se dá pořád domluvit německy
"Ostwesis" - nebo jak se říká místním

 

a přednáška už zase pokračovala v původním tématu

 

 

staré německé kolonie

Poněkud vyjímečné postavení mezi německými koloniemi měla Namibie - Jihozápadní Afrika - jako nejexotičtější kolonii lze tipovat německá v Pacifiku - německou část Papui - Nové Guinei a Bismarckovo souostroví.

 

 

Deutsch-Neuguinea1885–1919jazyky:

 

Země císaře Viléma a námořní plachetnice Preussen

 

 Dále k německé Guinei náleželo  například Bismarckovo souostroví (v roce 1884 vztyčena německá vlajka, od 1885 německá kolonizace( nebo severní Šalomounovy ostrovy – plus několik dalších ostrovů v různé vzdálenosti a velikosti.   

Bismarkovo souostroví

Prvním Evropanem, který navštívil Novou Británii, byl Angličan William Dampier 27. února 1700. Pojmenoval ostrov latinským názvem Nova Britannia.

V listopadu 1884 vyhlásilo Německo protektorát nad souostrovím Nové Británie. Německá koloniální správa přejmenovala ostrovy Nová Británie a Nové Irsko na Nové Pomořansko (Neu-Pommern) a Nové Meklenbursko (Neu-Mecklenburg) a celé souostroví na Bismarckovo souostroví.

V roce 1909 byla domorodá populace odhadována na 190 000 a počet cizinců činil 773 (z toho 474 bělochů).

11. září 1914 se Nová Británie stala místem jedné z prvních bitev první světové války, když se na ostrově vylodily australské vojenské jednotky a následně jej dobyly.

V listopadu 1884 vyhlásilo Německo protektorát nad souostrovím Nové Británie. Německá koloniální správa přejmenovala ostrovy Nová Británie a Nové Irsko na Nové Pomořansko (Neu-Pommern) a Nové Meklenbursko (Neu-Mecklenburg) a celé souostroví na Bismarckovo souostroví.

V roce 1909 byla domorodá populace odhadována na 190 000 a počet cizinců činil 773 (z toho 474 bělochů).

11. září 1914 se Nová Británie stala místem jedné z prvních bitev první světové války, když se na ostrově vylodily australské vojenské jednotky a následně jej dobyly.

 

 

Zánik německých kolonií v Pacifiku. Po vypuknutí 1. světové války v roce 1914 obsadily australské jednotky Zemi císaře Viléma, Bismarckovo souostroví a ostrovy Bougainville, Buka a Nauru. Japonsko získalo kontrolu nad Palau, Karolínami, Marianami a Marshallovými ostrovy. Podepsáním Versailleské smlouvy ztratilo Německo své veškeré kolonie. 17. prosince 1920 byla ustanovena následující mandátní území Společnosti národů:

 

Teritorium Nová Guinea – pod správou Austrálie

Mandátní území Tichomořské ostrovy – pod správou Japonska

Nauru – mandátní území pod společnou správou Austrálie, Nového Zélandu a Spojeného království

 

 

V pondělí 20. listopadu 2023 v 16:30 místního času (tj. 7:30 středoevropského času) došlo na ostrově Nová Británie, který patří Papui Nové Guineji, k masivní erupci sopky Ulawun. Japonská meteorologická agentura (JMA) uvedla, že vyvržený popel a kouř dosáhl až do výšky 15 kilometrů. 

Autor: Jan Tomášek | pondělí 1.1.0001 0:00 | karma článku: 16,07 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 333x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 518x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 944x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 562x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 799x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik