Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tenkrát v Grozném

„My taky nejsme Rusové“  s jistou dávkou hrdosti prohlásil jeden z mladíků, se kterými jsem seděl na dvorku jednoho z mnoha zdejších domků. Seděli jsme jenom tak a navzájem si kladli zvídavé otázky.

Čečnu, tehdy ještě Čečensko - Ingušsko je možno považovat za kraj islámu  - i když nikoliv bezvýhradně. Třeba v Grozném nezůstala ani jedna mešita a jenom jeden pravoslavný kostel - jisté názor o zdejší historii se ovšem lze vytvořit například na hřbitovech - podle náhrobků. .

hřbitovní kaple jako malá mešita v Olomouci - jako podklad krajina v Čečně

Krajina v Čečně  (přesněji v její jižní - horské části nastíněna v kresbě)

obsah

rozcestník cestování východní Evropa a Asie
revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 
Tenkrát v Grozném (cestopis)
naftový institut a rafinerie Groznyj (vlastní rafinérie a vodíkový reforming)
výroba benzínu z uhlí
jiné rafinerie
rozcestník těžba a paliva

 

ROZCESTNÍK CESTOVÁNÍ  VÝCHODNÍ EVROPA A ASIE 

dvoupříspěvek na téma Ukrajina  Halič a severní Slovensko 1997, zapomenutý etnograf Haliče - Blog iDNES.cz / Divadlo na provázku - Měsíc autorského čtení Brno 2017 "literatura a divadlo Ukrajiny" - Blog iDNES.cz 

cestopisy dále na východ

Čečensko - IngušskoTenkrát v Grozném (tento příspěvek)

Dagestán pobřeží Kaspiku (Macačkala) + Starobylý Derbent - Blog iDNES.cz

ÁzerbájdžánJeden šálek z Baku - Blog iDNES.cz / Druhý šálek z Baku - Blog iDNES.cz

Gruzie a Arménie Měsíc autorského čtení Brno 2017 "literatura a divadlo Gruzie" a plán na cestu do Arménie - Blog iDNES.cz

Sibiř

Miranda – romský holokaust / Na vlnách Tomu / Kemerovská oblast Sibiř - Blog iDNES.cz

Jan Kozák: Lovcem v tajze - Blog iDNES.cz

odkaz na rozcestník země islámu Islám na Moravě - Měsíc autorského čtení 2018 se zaměřením na literaturu Turecka - Blog iDNES.cz

Cesty elektrické energie 2JED/T - od elektrárny domácí s propojením víc sítí po jadernou - Blog iDNES.cz jaderná energetika Rusko

část 1

revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 

ROZCESTNÍK MILNÍKY a REVOLUCE Historie začíná u Kaštanů, socialistické a revoluční hnutí, vznik SSSR - Blog iDNES.cz rozcestník, rovněž zahrnuje příspěvky:

Říjen se socialistickými hesly - socialistické strany v Rusku v období 1917 - 1918 album na FCB

https://www.facebook.com/Jan-Gogin-Tom%C3%A1%C5%A1ek-152784985326595/photos/a.935772627027823/935731503698602

příspěvek na FCB

Rusko - země křížů - na motivy románu A. Jakovleva Rusko plné křížů

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.935772627027823&type=3 celé album  na FCB

Kavkaz 

Tenkrát v Grozném (Čečensko - Ingušská ASSR, tento příspěvek) 

Měsíc autorského čtení Brno 2017 "literatura a divadlo Gruzie" a plán na cestu do Arménie - Blog iDNES.cz Gruzie, Arménie

revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR

 

Ruská  sovětská federativní socialistická republika.

V období po listopadu 1917 Bolševíci definitivně odhodili sociálně demokratický kabát. Nastalo období omezování činnosti a blokování tisku jiných levicových stran. Nová vláda - dosud koaliční - oficiálně nazvaná Rada lidových komisařů - jejímž předsedou se stal Lenin - zejména pozastavovala - či omezovala tisk socialistické opozice. Zaměřeno bylo zpočátku především na druhou složku původních sociálních demokratů - na Menševíky. Omezováno - či pozastavováno bylo například vydávání novin - kterými bylo třeba Lidové slovo - nebo periodikum Den. Po více jak desítce let - ve třicátých letech pak na činnost Sociálních demokratů - menševíků pak v soukromí zavzpomínalo několik postarších pánů - kterým se podařilo přečkat nejrůznější útrapy - které přinášel život po říjnové revoluci.

ústava RSFSR 

Specifikum Občanské války

Centrální "Moc Sovětů" - či Bolševická moc se ustanovila nejprve "nahoře" a na úrovni gubernií a měst a obcí trvala právní struktura z dob carství. 

Druhým krokem bylo vypracovat formální ústavu RSFSR která by stanovila 
hierarchii "rad"-"sovětů"
na čtyřech úrovních
venkovské oblasti (v ruštině "voloti")
okresy (ujesdy)
gubernáty (gubernii)
a větší regiony

Tento dokument kterým RSSFR a SSSR vstoupil mezi většinové parlamentní demokracie v Evropě představil principiální odlišnosti systému rad neboli sovětů a sjezdů sovětů.

Za Stalina byla v roce 1937 byla schválena nová ústava. V této ústavě byl také vytvořen parlament SSSR - Nejvyšší sovět - do přejetí ústavy37 funkci parlamentu měly "sjezdy sovětů" - které měly ovšem daleko k permanentnímu zasedání parlamentu, jak bylo běžné v západních demokraciích- a také SSSR neměl jednoznačně definovanou hlavu státu - její funkci mělo několik starostů - jedním z nich byl Kalinin. 

ústavní systém RSFSR a SSSR

část 2

Tenkrát v Grozném

Při procházce domkářskou čtvrtí jsem narazil na skupinu mladíků. Slovo dalo slovo a za chvíli jsme postávali ve sklepním výčepu - a k místní specialitě - pivu s uzenou rybou jsem dostával různé zvídavé otázky.

Třeba jestli je u nás milice nebo policie. Nebo jestli je u nás taky komsomol. Či co se v Československu  povídá o Čečencích. Trochu jsem je zklamal. Já sám jsem se o Čečensku a Čečencích dozvěděl až v souvislosti s přípravou na tuto – na tehdejší české poměry  –  poměrně dalekou cestu. A „Čečna“ byla medializována do povědomí veřejnosti až o pěkných pár let později,  ještě několik let po rozpadu Sovětského svazu.

„Je tam nějaká vlastní kultura?“ ptám se do telefonu v rámci cestovní horečky. „ No je, taková  Kavkazská“.

„Tady jsme v oblasti islámu“ informoval mě jeden z českých inženýrů  na místě v Grozném. Jenže přece k islámu patří mešity a ve městě nebyla žádná k nalezení. Dokonce v tomto víc jak půl miliónovém městě se nacházel pouhý jediný pravoslavný kostel  - a to nepříliš velký. Prý ve městě před revolucí – pochopitelně mám na mysli tu v roce sedmnáct - stával i chrám daleko výstavnější -  nápadně podobný „Vasilu blaženému“ v Moskvě, ten byl ale nekompromisně stržen.

Konfese ve městě Groznyj byly však přesto snadno identifikovatelné – a to na hřbitovech. Liší se štíhlé kamenné náhrobky muslimské, pravoslavné kříže a hroby sekulární – které v případech významných funkcionářů nabývaly značné pompéznosti.

Jaký vlastně byl Groznyj v roce 1987? Jak bylo zmíněno výše, mnoho historických památek zde k mání nebylo.  Střed města představoval tzv. socialistický realizmus v architektuře – tedy tradicionalistická kompozice jak v uliční síti, tak zdobných ornamentech na domech. Přes rozporné hodnocení tohoto architektonického směru je nepopiratelné, že město tím získalo vcelku útulný ráz. Dále následovaly paneláky, ale i ty více respektovaly uliční síť než jak je tomu obvyklé v našich krajích.

Byly zde i rozsáhlé čtvrti nízkých rodinných domků, či spíše baráčků venkovského charakteru, na rozdíl od centrálního Ruska zděných,  a těžko identifikovatelného stáří.  Třeba takto Groznyj vyhlížel i před revolucí.

 

Jednoho dne jsem se jako obvykle toulal po městě -  zrovna procházel jednou „baráčnickou“ čtvrtí -  když jsem byl osloven domorodci tak mého věku. A v zápětí už jsme navštívili jednu zdejší hospodu – bylo to vlastně poprvé (a naposled) co jsem nějakou v Grozném navštívil – tedy hospodu dokonale ukrytou v suterénu jednoho z domků.

Místní specialita: k pivu se přikusuje uzená ryba. „Da, u nas prosto“ odpovídám na otázku jednoho z místních, když viděl mě trochu překvapeného – u nás se prostě pivo pije jenom tak – prosté.

Se známými tohoto dne jsme se pak pokračovali v otázkách a odpovědích na dvoře jednoho domků. Prý až budu psát memoáry – mám si vzpomenout na tento den. DA! Třeba se k těm memoárům někdy dostanu...

Pravoslavný kostel - jediný ve městě

 

Tramvaj se proplétá domkářskou čtvrtí

do hor... 

Groznyj - Nazraň (středisko Ingušska) - Vladikavkaz a odtud na jih do hor směr Kazbegi (již v Gruzii), odbočka z hlavní silnice - tzv. Vojenské cesty přes Kavkaz na jinou silnici směřující do vedlejšího údolí. 

Podobné kamenné věže se vyskytovaly v jednom protáhlém údolí na hranicích s Gruzií - údolí vycházelo jak bylo zmíněno z tzv. Vojenské cesty přes Kavkaz ze severu na jih . 

 

horská část Čečenska

Bašennyj Kompleks S.h'astmage

V údolí jsme narazili na tábor archeologů - jeden si ztěžoval na nepřízeň  ministerstva kultury - ministr je údajně Inguš a preferuje archeologické výzkumy zaměřené na dějiny menšinových Ingušů. 

 

 

obsah

rozcestník cestování východní Evropa a Asie
revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 
Tenkrát v Grozném (cestopis)
naftový institut a rafinerie Groznyj (vlastní rafinérie a vodíkový reforming)
výroba benzínu z uhlí
jiné rafinerie
rozcestník těžba a paliva

část 3

Něvťanoj institut

Název jedné městské administrativní jednotky „Promyšlenyj rajon“ naznačuje, že ve městě je hojně zastoupen i průmysl. Významný je především ropný průmysl. Proto zde tehdy působilo i mnoho „československých specialistů“ , mezi které jsem tehdy zavítal i já – byť jako host. Význam ropy pro město dokládá i skutečnost, že zdejší vysoká škola nese název „Něvťanoj institut (???????? ????????). “

 

Naftový institut

 

 Ve městě se nachází velká rafinerie (z centra města jakoby poněkud skrytá). .

naftová pole: Groznyj - Baku

část 3r

ROPNÁ RAFINERIE 

 

frakce při destilaci ropy

 

mazadla

ostatní, ztráty atd.           ~2 %

 

Kromě zařízení pro hlavní funkci je součástí rafinérie 
PŘÍSTROJOVÉ VYBAVENÍ pro doplňkovou kontrolní činnost... 

Typická ropná rafinerie má tisíce přístrojů pro měření a řízení průtoku, tlaku,teploty, hladiny atd.

přístroje pro měření a sledování parametrů

Co je přístrojové vybavení?

 

Měření a řízení procesních proměnných průtoku, tlaku, teploty a hladiny

ve zpracovatelském závodě

Základní prvky přístrojového vybavení:

Senzory a převodníky

Standardy přenosu signálu

Pneumatické, Elektronické, Digitální (Hart, Fieldbus)

Schémata potrubí a přístrojového vybavení

Regulátory a koncové ovládací prvky

PID regulátory Regulační ventily

to jsou ovšem různé měřící přístroje

 

vlastní 

RAFINÉRIE 

rafinérie a vodíkový reforming

vstup do rafinérie : 1.vsrup - čerrpání surové ropy, 2. odsolení
rafinerie (+ vodíkový či parní reforming):3.destilace (na jednotlivé frakce), 4. rafinace jednotlivých frakcí zvlášť, 4-5 odsíření (bezprostředně navazující na rafinaci), 6. reformování - zvýšení oktanového čísla (například za přispění vodní pár kdy se vyloučí vodík)
výstup z rafinérie 7. (což může být benzín jako hlavní produkt - ale i vodík jako produkt reformingu - co se týče paliva pro automobily)

část 1h

VODÍKOVÝ REFORMING (v překladu z či do ruštiny zní spíš jako vodní, či parní reforming)

jednou ze sekcí rafinérie je vodíkový (možná lépe parní reforming) - což je vlastně poslední fáze úpravy benzínu - reformování, či zvýšení oktanového čísla - a získaný vodík (uvolněný z benzínu) se může použít různě - například jako alternativní palivo do automobilů - ale k odsíření se používá téměř vždy

parní či vodíkový reforming

(6) oktanové číslo benzínu se zvyšuje například vodní párou - a z benzínu se vylučuje vodík (který lze využít k různým účelům) - v rámci rafinérie se může vracet zpět a může se použít k odsíření (5)

hydrogen reforming oil refinery

Pro rafinaci ropy: H2 se používá v různých procesech rafinace ropy a petrochemikálií, jako je hydrokrakování, katalytická hydrogenace, hydrorafinace, hydroodsíření, hydrogenace benzenu na cyklohexan atd.

vodíkový reforming

 

část 4

výroba benzínu z uhlí

rozcestník výroba benzínu z uhlí

Vzhledem k faktu, že benzín z uhlí je typicky německou záležitostí - na téže téma rovněž pojednáno v příspěvku Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Kolín nad Rýnem 1998 - Blog iDNES.cz

benzín z uhlí se ovšem vyráběl i v severních Čechách - o severočeských hnědouhelných elektrárnách pojednávají dva příspěvky  

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy - Blog iDNES.cz

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most - Blog iDNES.cz

Německo ovšem též nemělo vlastní zdroje nafty, a i tento problém se stal předmětem syntetického řešení, známo jako Fischer-Tropschův proces, opět reakce v plynné fázi katalyzovaná kovy, vedoucí od kysličníku uhelnatého a vodíku na uhlovodíky, např. oktan:

8CO + 17H2 = C8H18 + 8H2O

a tím k syntetickému benzinu. Zde zatím ještě jde o jedovatý CO, nikoliv o nejedovatý CO2. Kysličník uhelnatý býval obsažen např. i ve svítiplynu, tyto otravy však ustoupily s přechodem na zemní plyn. Tento syntetický proces vyvinuli Franz Fischer a Hans Tropsch ve dvacátých letech.

A teprve nyní se dostáváme od kysličníku uhelnatého ku kysličníku uhličitému, CO2, hlavnímu agentu v skleníkovém jevu oteplujícím zemskou atmosféru. I CO2 může být, společně s vodíkem, surovinou pro produkci uhlovodíků, a tedy paliv včetně benzinu, a to v rámci modifikovaného (dvoustupňového) Fischer-Tropschova procesu. Nejprve je ale třeba provést konverzi CO2 na CO:

CO2 + H2 = CO + H2O

A pak už je možné v rámci Fischer-Tropschovy reakce produkovat různé uhlovodíky, kondenzovaně zapsáno:

CO + 2H2 = (1/n)(CnH2n) + H2O.

A opět jde o reakce v plynné fázi, a pro obě je opět klíčová katalýza, a kolem té dnes dál probíhají výzkumy - zase jde o katalýzu na bázi kovů (jako železa, kobaltu, manganu, mědi), nebo s pomocí zeolitů.

 

část 5

rafinérie jiného druhu

 

recyklace použitých olejů

 

recyklace použitých olejů (Rafinerie minerálních olejů - Ostrava   také: Max Böhm & Co. / OSTRAMO)

 

obsah

rozcestník cestování východní Evropa a Asie
revoluce v Rusku, Ruská SFSR, Horská ACCR a Čečensko-Ingušská ASSR 
Tenkrát v Grozném (cestopis)
naftový institut a rafinerie Groznyj (vlastní rafinérie a vodíkový reforming)
výroba benzínu z uhlí
jiné rafinerie
rozcestník těžba a paliva

ROZCESTNÍK TĚŽBA , PALIVA a ENERGETIKA

ropná rafinérie - stránka v angličtině (zaměřené především na potrubí, průtoky a senzory) benvalle.com/web.html 

a současně 
ROZCESTNÍK TĚŽBA a HORNICTVÍ 

ropa a zemní plyn Benzínky a další čerpací stanice - ropa a zemní plyn, a také rozvody vody - Blog iDNES.cz

ropná rafinérie Groznyj (tento příspěvek) 

černé a hnědé uhlí Česká republika Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - a hornictví uhlí, uranu a energetika - trojpříspěvek - Blog iDNES.cz (elektrárna na hnědé uhlí) / elektrárna na černé uhlí Oslavany Cesty elektrické energie a Ohmův zákon 2 - elektrárna Oslavany, Západomoravské elektrárny - Blog iDNES.cz

hnědé uhlí Německo Hnědouhelné elektrárny a další průmysl v Porýní - Kolín nad Rýnem 1998 - Blog iDNES.cz , průmysl Německo Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo - Blog iDNES.cz

barevné kovy a zlato Jeden den jízdy koňmo k moři / Baltští Prusové / výroba Bronzu - Blog iDNES.cz

železo Železo z Moravy - v okolí Adamova a na Blanensku, metalurgie Plutonie - Blog iDNES.cz

hliník Malá přírodovědecká zastávka u vysokého smrku a metalurgie hliníku Žiar nad Hronom - Blog iDNES.cz

uran Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - a hornictví uhlí, uranu a energetika - trojpříspěvek - Blog iDNES.cz

 

TU 154 a Groznyj

Letecká linka Moskva - Groznyj  byla v 80tých letech typickou trasou pro letoun středních tratí TU 154.

 

 

Autor: Jan Tomášek | středa 19.10.2016 18:40 | karma článku: 14,25 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 333x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 521x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 947x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 562x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik