Chandigarh – cesta do jiného prostoru

Francouzský architekt  Le Corbusier (původem ze Švýcarska) byl autorem velmi osobitých děl – které nelze jednoznačně přiřadit k některému  ze soudobých architektonických pojetí , i když nejblíže má asi k modernímu klasicismu. 

 

příspěvky na téma architektura

Moderní architektura v Plzni - Blog iDNES.cz

Copový sloh – Karel Müller – zámeček Černousy - Blog iDNES.cz historická architektura

Chandigarh – cesta do jiného prostoru (tento příspěvek)

 

 

 

Chandigarh – cesta do jiného prostoru

 

Svou architekturu stavěl na několika zásadách. Zejména dbal  aby domy byly umístěny na sloupech nad zemí (kvůli zabránění pronikání zemní vlhkosti). Rovněž se pro Corbuisera stalo typické využití pásových oken, které umožňuje skeletový charakter staveb.

Le Corbusier se rovněž uplatnil i jako urbanista. Velké příležitosti se mu dostává ve vzdálené Indii.  Indický stát Pandžáb, který byl rozdělen mezi Indii a Pakistán přišel o své historické hlavní město Lahore – které připadlo Pakistánu. Pro zbylou indickou část bylo rozhodnuto vybudovat hlavní město zcela nové, nazvané Šandigárh.

Le Corbusier a jeho projekt - město Chandigarh

Urbanista Le Corbusier zde uplatnil pravoúhlou komunikační síť – která vymezuje jednotlivé sektory – ve smyslu mikrorajónů. Sektory jsou protkány ulicemi bazarového typu a nepravidelně vedenými pásy zeleně.

Na severozápadním konci města je pak Kapitol – tedy správní centrum státu Pandžáb a nově i státu Hariana. Při řešení jednotlivých budov Le Corbusier přihlížel v plné míře k obtížným klimatickým podmínkám města: stavby musí chránit uživatele jak před žhavým sluncem, tak před monzunovými dešti. Ve svém výsledku mají budovy silný emocionální výraz a celé město poněkud snový charakter.

 

Podle knihy Architektura 20. století od Felixe Haase napsal a nafotil JT(1996, 2017).

A cestou zpět směr Radžastán zastávka v jakés zahradní restauraci. 

Autor: Jan Tomášek | úterý 11.7.2017 19:56 | karma článku: 10,04 | přečteno: 360x