Plzeň - stavba, doprava a plastické hmoty

dosud nepublikováno
Jakoby „vítr změn“ počátkem devadesátých let v rámci všeobecného nadšení přinesl i příznivé signály v architektonické tvorbě. Žel, tento trend příliš dlouho nevydržel – což se všeobecně ví.

rozcestník stavebnictví a architektura
1) architektura 90 tých let (restaurant v Hnanicích u Znojma)
2) "sci-fi architektura budoucnosti"
3) Druhá věž pro chrám Sv. Bartoloměje v Plzni?
4) doprava Plzeň
Plzeň hlavní nádraží
kovová vyhlídková věz a občerstvení 
výstava železničních modelů Plzeň - Skvrňany
5) plastické hmoty

 

rozcestník stavebnictví a architektura

 

stavebnictví

Cesty elektrické energie 10 / stavba 3 - kombinované elektrárny a stavební výkres - Blog iDNES.cz

moderní architektura

Architektura devadesátých let a "sci-fi architektura budoucnosti a doprava Plzeň" (tento příspěvek) 

architektura a design 60tých let Televizní vysílání a jeho administrativa - léta šedesát šest a šedesát osm - Blog iDNES.cz

 

parlament v Dháce (Bangladéš) Na rádiových vlnách 5 (jak se nastavuje rozhlasový přijímač - tranzistorová rádia) - Blog iDNES.cz

Chandigarh – cesta do jiného prostoru - Blog iDNES.cz

odkaz na rozcestník "zahradní architektura"

Kdysi tu vládl lov - o cestování, zahradnictví Konopiště a zahradní architektuře - Blog iDNES.cz

 

nejprve

1) architektura 90 tých let

ovšem nikoli v Plzni

Z počátku 90. let se vybavuje originální restaurant u hraničního přechodu do Rakouska v Hnanicích u Znojma. Byl z bílého materiálu, možná sádrokartonu, možná dokonce plastu. Seděli jsme tam v podvečer s kámošem při cestě do Toskánska Takový malý kousek Ameriky“ – zaslechl jsem od vedlejšího stolu.

podobný "dočasný" restaurant stával i mezi Lesnou a Černými poli naproti čtvrti Písečník Matematika AG - goniometrické funkce sin, cos - skici malých staveb, hrad Týřov, Berounka - Blog iDNES.cz

jinak architektuře -  devadesátým létům - hlavně v Brně je věnován příspěvek u Na věčné časy: Relikty architektury socialistické éry, sídliště Brno - Lesná, architektura 90. let v Brně - Blog iDNES.cz

 

2) "sci-fi architektura budoucnosti"

Ragon: Kde budeme žít zítra...

"Ráno uvidíme, jak se předměstí seskupují ve velkoměsta, a za soumraku uvidíme jak se vzdalují jako hudba, jak odplouvají..."

Ragon: Kde budeme žít zítra

 

Kde budeme žít zítra

 

,a dále již Plzeň

 

3) doprava Plzeň

Plzeň hlavní nádraží 

Plzeň (autobusový) terminál hlavní nádraží je přímo v areálu hlavního nádraží při výstupu z podchodu pod nástupišti směrem k městu (na severní straně).

přestup v Plzni

 

Zastávka náhradní autobusové  dopravy za vlak se ovšem nachází před vestibulem nádražní haly.na vstupním prostranství mezi dvěma křídly železničních nástupišť...

 

Plzeň hlavní nádraží - číslování nástupišt a kolejí

Číslování kolejí a nástupiśť je vzestupné od centra - neboli věže Cake - tedy nástupiště 1, 2 až nástupiště 6 na odvrácené straně - tedy Železniční ulici - podobně vzestupné je i číslování kolejí...,

 

Kovová vyhlídková věž Cake Tower

Nevzhledná lokalita u vlakového nádraží se totiž během pár měsíců proměnila v prostor, kde se lze občerstvit, vylézt na dvanáctimetrovou věž nebo odložit kolo v cykloboxu. Frekventovaný a dříve neupravený veřejný prostor na ploše 3000 metrů čtverečných radnice za 25 milionů přetvořila do nové vstupní brány do města nazvané Paluba Hamburk. Areál na rok oživí také sedmimetrové dílo Cake Tower slovenského sochaře Andreje Margoče. Premium V Plzni nenajdete tolik frekventované místo jako je právě autobusový terminál a vlakové nádraží. Denně zde podle odhadů projde zhruba 35 tisíc lidí. Venkovní prostor byl však dlouhé roky spíše pro ostudu a vysloužil si i řadu nelichotivých přízvisek. Nyní se situace mění a ve čtvrtek se Paluba Hamburk slavnostně otevře veřejnosti.

4) plastické hmoty

Plast je termín, který označuje soubor materiálů, které mohou být vyrobeny z přírodních nebo vyrobených zdrojů a lze je použít k výrobě různých produktů. Podíváme se na suroviny, které používáme k výrobě plastů.

Plasty jsou typem materiálu, který lze tvarovat, když jsou měkké, a poté ztuhnout, aby si zachoval svůj tvar.

Hlavními prvky používanými k výrobě plastů jsou dnes celulóza, uhlí, zemní plyn, sůl a ropa, které se všechny nacházejí v přírodě. Při výrobě plastů se používají různé suroviny, které se rafinují na etan a propan. Teplo se pak použije na ethan a propan, což je vede k procesu známému jako "krakování", který je přeměňuje na ethylen a propylen.

Plasty jsou polymery, což znamená, že vznikají spojením řetězců molekul (známých jako monomery) za vzniku větší molekuly, než původně existovala (polymer). Polystyren je příkladem takového materiálu. Polymery jsou robustní a mají dlouhou životnost díky svým spojením.

Plasty z celulózy
Celulózové plasty jsou bioplasty, které vyrábí zpracováním celulóz nebo derivátů celulózy na plasty. Celulózové plasty se vyrábějí ze stromů z měkkého dřeva, které používají jako primární suroviny při jejich výrobě.

Kůra stromu se může využít a může být použit jako zdroj energie ve výrobním procesu. Strom se zpracovává nebo ve fermentoru, aby se oddělilo celulózové vlákno od zbytku vlákna stromu.

Vedlejším produktem provozu fermentoru jsou pryskyřice a ligniny. Vedlejší produkty mohou být doplněny jako palivo nebo jako suroviny při výrobě jiných chemických produktů, v závislosti na jejich složení. Právě měkké dřevo je nejčastěji používanou surovinou při výrobě celulózových plastů a rostoucí počet pravidel proti odlesňování je překážkou růstu trhu. Snadná dostupnost a nízké náklady na konvenční plasty jsou také významnými faktory omezujícími růst obchodu s celulózovými plasty.

Plastic Logic vystaví technologii flexibilního plastového displeje na UK Plastic Electronics Show
Většina lidí si neuvědomuje, že zemní plyn je výchozím bodem pro velkou část výroby plastů. Krakovací zařízení je první fází procesu výroby plastů ze zemního plynu pro použití ve výrobě. Nafta (produkt na bázi ropy) a etan (kapalný zemní plyn) se při krakovacích operacích přeměňují na ethylen. Ethylen se používá jako výchozí bod pro řadu chemických produktů a plastů.

Potrubí se pak používá k přepravě ethylenu generovaného během procesu krakování do jiného zařízení, kde se přemění na použitelné zboží, nejčastěji viděný je polyethylen. Polyetylen, někdy známý jako polyetylen, je dnes nejpoužívanějším plastem. Jedná se o polymer, který se nejvíce používá v obalovém průmyslu.

Ropa jako surovina
Plasty na bázi ropy se skládají z umělých organických polymerů, které pocházejí ze zemního plynu nebo ropy a používají se prakticky ve všech aspektech moderní společnosti, včetně domácnosti, pracoviště a automobilů. Celosvětová produkce plastů na bázi ropy přesáhla v roce 2015 322 milionů tun, což je nárůst oproti produkci v předchozím roce o 1,7 milionu tun.

Populační růst v pobřežních oblastech se během dvacátého století postupně zvyšoval. Použití plastových materiálů na bázi ropy pro různé aplikace, zejména lékařské, průmyslové, komerční a komunální, se neustále zvyšuje.

 

(PE) Polyethylen jedná se o poměrně měkký plast. Při nárazu nepraská. Se zvyšující se hustotou stoupá i jeho pevnost, tuhost, tvrdost. Polyethylen s nejnižší hustotou je PE-HD (PE300), dále PE-HMW (PE500) a PE-UHMW (PE1000). Používá se především pro méně namáhané součásti například: uzávěry skleněných lahví, potrubní spojky, kbelíky a jiné. Nevýhodou Polyethylenu je jeho snadné zapálení. Snadno se poškrábe.
(PP) Polypropylen je obdobný jako Polyethylen, vyniká především vyšší odolnosti a tvrdosti. Polypropylen při teplotách pod 0° křehne. Není zcela průhledný, jako například Polykarbonát. Je odolný vůči kyselinám, louhům, alkoholům. Využívá se na výrobu krabic na potraviny, umyvadla, dřezy, součásti vysavačů a jiné.
(PS) Polystyrén se vyznačuje svou tvrdostí, tuhostí, dobrou tvarovou stálostí. Není odolný vůči chlorovaným uhlovodíkům. Používá se na krabice, bonboniéry, kořenky apod.
(PET-G) Kopolyester má světelnou propustnost 92% při dokonalé optické kvalitě a vysokém povrchovém lesku. Je vhodný pro styk s potravinami a vykazuje mimořádné tepelné tvářecí vlastosti i při nízkých teplotách.
(PVC) Měkčený Polyvinylchlorid se využívá jako výplň protiprůvanových lamelových clon. Dále snižují tepelné ztráty v zimě a zamezují úniku chladu z mrazících boxů.
(PC) Polykarbonát je trvanlivý, pevný. Má vysokou odolnost vůči nárazu, nikoli proti poškrábání. Klíčovou vlastností polykarbonátu je jeho vysoká průhlednost.
(PMMA) Polymethylmethakrylát, běžně známý jako plexisklo nebo akrylátové sklo je průhledný syntetický polymer s vlastnostmi termoplastu.
(PA) Polyamid má dobré kluzné vlastnosti, chemickou odolnost. Je tvrdý a odolný. Vlivem UV záření může zežloutnout.
(PET) Polyethilentereftalát jehož výhodou je dobrá recyklovatelnost. Naopak nevýhodou je neodolnost vůči chemikáliím.
(POM) Polyoxymethylen jedná se o plast s vysokou pevností a dobrými mechanickými vlastnostmi podobnými polyamidům. Využívají se pro výrobu velmi přesných dílů a součástek.
(PVC-U) Polyvinylchlorid je jedním z prvních vysoce používaných plastů. Díky své pevnosti, tuhosti, snadnému svařování, lepení, odolnosti vůči chemikáliím je Polyvinylchlorid vhodným materiálem pro stavbu například technologických zařízení do chemického průmyslu. 
High-tech polymery
jedná se o speciální polymery, které mají unikátní využití. Jsou určeny pro špičkové technické aplikace. Mezi high-tech polymery patří například:

(PPA) Polyftalamid s velmi dobrou mechanickou vlastností. Lépe odolává cyklické a teplotní zátěži, má lepší chemickou odolnost.
(PSU) Polysulfony jsou vyznačovány svou tepelnou a chemickou stabilitou s výbornými mechanickými vlastnostmi. Mají schopnost samozhašení. Díky těmto klíčovým vlastnostem se polysulfony využívají zejména v automobilovém průmyslu, leteckém průmyslu nebo v lékařských zařízeních.

 

rozdělení plastů

Inženýrské plasty
se využívají zejména pro konstrukční aplikace. Inženýrské plasty se vyznačují větší teplotní odolností. Používají se v mnoha oblastech jako náhrada za sklo, nebo i kov s cílem snížení hmotnosti. Využití konkrétně naleznou v elektrotechnickém průmyslu, automobilovém průmyslu a k výrobě spotřebního zboží, například kávovary a myčky nádobí. Mezi inženýrské plasty patří:

Reaktoplasty
jsou na rozdíl od termoplastů tvarovatelné jen po určitou dobu po zahřátí, protože při jejich změně teploty dochází k chemické reakci. Tato reakce způsobuje vznik zesíťované struktury (vytvrzování). Vytvrzený materiál nelze dále opracovávat, nebo převést do stavu před, po zahřátí. Jeho konečná forma je trvalá. Výrobky z tohoto materiálu se vyznačují vysokou odolností a to jak chemickou, tak fyzickou. Mezi reaktoplasty plasty řadíme: (PF) Fenolformaldehydová pryskyřice, (EP) epoxidová pryskyřice, (UP) polyesterová pryskyřice, a další.

Termoplasty
jsou materiály, které při zahřátí změknou a lze je ohýbat a tvarovat. Po následném zpracování se plasty ochladí, při kterém přechází opět do stavu pevného. Znamená to, že jejich fyzická změna je vratná. Do skupiny termoplastů se řadí: (PE) Polyethylen, (PS) Polystyren, (PP) polypropylen, (PVC) polyvinylchlorid, a další.

tváření plastů - lisostřik

 

(především na výrobu rozličných elektrických zařízení - například pojistek)

lisostřik
lisostřik - tváření plastů

o plastech pojednává například ABC 

návrhy plastových výrobků

kontejner se dvěma zásuvkami

Výrobky jsou založeny na principu tzv. ruských matrojošek - jenomže jsou zepředu otevřené (tedy jenom korpus) - do těchto korpusů se zakládají zásuvky (šuplíky) a mohou se různě kombinovat. Dále by měly být výrobky dimenzovány tak - aby se bez potíží vešly například různé dokumenty - tedy dostatečná vůle atd...

 

odkládací police z plastu 

návrh na odkládací polici z plastu - například na kuchyňskou linku - vychází ze strojírenského výrobku Královopolská strojírna Brno

 

zařazení plastů z hlediska norem

64 - PLASTY
Seznam norem ČSN obsahuje informace o platnosti, o vydaných změnách a opravách norem ČSN. Seznam též obsahuje odkazy na náhrady již zrušených norem a náhledy obsahu, které byly poskytnuty vydavatelem ke zveřejnění.

Vyhledat normu ČSN lze prokliknutím na daný obor a podobor nebo zadáním čísla normy ČSN nebo slov očekávaných v názvu normy do vyhledávacího políčka v horním panelu.

6400 - 6409
6400 - Plasty. Všeobecně
6401 - Zkoušky tuhých nekovových materiálů
6402 - Zkoušení plastů a výrobků z plastů
6403 - Zkoušení plastů a výrobků z plastů
6404 - Požárně technické vlastnosti
6405 - Zkoušení plastů a výrobků z plastů
6406 - Zkoušení plastů a výrobků z plastů
6407 - Zkoušení plastů a výrobků z plastů
6408 - Zkoušení plastů a výrobků z plastů
6409 - Plasty. Ionexy. Metody zkoušení
6410 - 6419
6412 - Nenasycené polyesterové pryskyřice
6413 - Epoxidové pryskyřice
6414 - Alkydové pryskyřice
6415 - Fenolické pryskyřice
6416 - Aminové pryskyřice
6420 - 6429
6420 - Tvrditelné lisovací hmoty
6421 - Tvrditelné lisovací hmoty
6422 - Plasty. Lisovací hmoty práškové
6423 - Tvrditelné lisovací hmoty
6424 - Plasty. Polyuretany
6426 - Plasty. Styrenové polymery
6427 - Styrenové polymery
6428 - Plasty. Styrenové polymery
6430 - 6439
6430 - Termoplasty a výrobky (polotovary) z termoplastu
6431 - Plastové rozvodné a ochranné potrubní systémy
6432 - Termoplasty a výrobky (polotovary) z termoplastu
6433 - Termoplasty a výrobky (polotovary) z termoplastu
6434 - Termoplasty a výrobky (polotovary) z termoplastu
6435 - Termoplasty a výrobky (polotovary) z termoplastu
6436 - Termoplasty a výrobky (polotovary) z termoplastu
6438 - Fluoroplasty
6439 - Ostatní vinylové polymery
6440 - 6449
6440 - Vrstvené hmoty, lamináty
6441 - Termoplastické polyestery
6442 - Vrstvené hmoty, lamináty
6443 - Plasty. Deriváty celulózy
6444 - Plasty. Polykarbonáty
6445 - Uhlíková vlákna
6450 - 6459
6451 - Polyfenylenethery
6454 - Zkoušení lehčených hmot
6455 - Lehčené plasty
6457 - Ostatní plasty
6458 - Recyklované plasty
6460 - 6469
6460 - Fólie z rozvětveného polyetylénu
6462 - Fólie z neměkčeného polyvinylchloridu
6463 - Polykarbonátové folie
6464 - Plastové potrubní systémy
6467 - Fólie z polypropylénu
6468 - Fólie viskózové
6469 - Ostatní polotovary a výrobky z plastů
6470 - 6479
6470 - Syntetické usně
6471 - Materiály a předměty z plastů ve styku s potravinami
6475 - Vrstvené hmoty, lamináty
6476 - Výztuže. Vlákna
6478 - Výztuže. Tkaniny

 

 

Autor: Jan Tomášek | pondělí 1.1.0001 0:00 | karma článku: 6,66 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 330x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 513x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 560x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 794x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematická mechanika A0/ KFD 0 jak měří siloměr přes rychlost sílu / výpočty přes stopky

základními veličinami v mechanice pohybu je síla a rychlost - ovšem síla jakoby více zastupovala zdroj pohybu - rychlost zase vlastní mechanismus - z tohoto důvodu zde bude tendence převádět většinu veličin na rychlost

22.6.2022 v 10:12 | Karma: 5,19 | Přečteno: 645x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Hradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I

Vyšehrad, Kazín, Tetín, Libušín - podle kronikáře Kosmy tato hradiště ve vnitřních Čechách byla postavena už někdy na počátku slovanského osídlení Čech pro příbuzné vládnoucího knížete.

25.5.2022 v 15:47 | Karma: 10,67 | Přečteno: 488x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Svatá říše římská

Toulky českou minulostí. V ranném středověku k Čechám již dávno ztracený územní výběžek - či poloostrov zvaný Donínsko - s hrady Donín a Königstein.

17.4.2022 v 20:29 | Karma: 10,11 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

C2 Mechanika KFD 2 - pomalu a rychlo - běžný motor, druhy motopohonů, cyklistické závody

V příspěvku by měl být nastíněn průběh mechanických veličin od prvního našlápnutí jízdního kole (případně zážehu motoru) až po výsledek - otáčení kola bicyklu. Pomyslný pohled na kolem projíždějící bicykl při závodech. .

7.3.2022 v 4:36 | Karma: 8,32 | Přečteno: 545x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematické úvahy u sázení brambor

některé zemědělské činnosti - jako třeba sázení nebo sbírání brambor mohou připomínat třeba počty - nebo spíš matematiku - například integrování, nebo derivování

1.3.2022 v 6:16 | Karma: 8,53 | Přečteno: 524x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Rychlost, zrychlení, tah a výkon proudového letounu, letiště Žatec a Mig 29

Alespoň stručně jak fungují letecké měřící přístroje a jaké veličiny jim odpovídají a především jak se liší od fyzikálních definic, především jak se zjišťuje rychlost a zrychlení (měří nebo počítá)

24.1.2022 v 21:22 | Karma: 8,69 | Přečteno: 965x | Diskuse| Ostatní

Jan Tomášek

Válka rozvodů Edison - Tesla / DC motor/ MVE Kroměříž / FVE / veřejná a domácí elektrárna

Malá vodní elektrárna postavená firmou Křižík, Simonova továrna na uzeniny, a také automobily Simca. Nejen podobně znějící názvy firem mohou být důvodem ke sloučení více námětů v jeden. Pro Kroměříž trochu netypická turistika.

1.1.2022 v 9:43 | Karma: 8,11 | Přečteno: 858x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Mechanika DAV(PM): Holešov - vzlet a zrychlení letounu Zlín XIII a Z 142

Vzlet letadla a matematicko - mechanické veličiny - především se zaměřením zrychlení, pohyb rovnoměrný a rovnoměrně či nerovnoměrně zrychlený...

15.12.2021 v 10:12 | Karma: 4,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Na konečné v Řečkovicích - proč byl u tramvají zaveden stejnosměrný proud a co je měnírna

Kromě informací o stejnosměrné napájecí trakce pro tramvaje, též pojednání o liniových stavbách jako jsou třeba různé rozvody, třeba elektrické - takovou typickou liniovou stavbou je ovšem plynovod nebo ropovod.

10.12.2021 v 11:04 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DPM 2 - elektro MFE 5 - výkon a kruhový diagram, asynchronní motor s kotvou

Další pokračování v bádání nad veličinami mechaniky - a to zejména statiky a dynamiky - především z matematického hlediska, v příspěvku rovněž zmíněna elektrotechnika - a kruhový diagram asynchronního indukčního motoru

5.12.2021 v 8:49 | Karma: 5,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DHM - hybnost, moment hybnosti, změna hybnosti a letouny Iljušin v Brně Slatině

Historie letiště Brno a zejména výzkum veličiny hybnost - moment hybnosti - změna hybnosti jsou vlastně dvoj veličiny (dvojitá síla), u celého letounu působí proti sobě - u letecké vrtule v ose a po obvodu

2.12.2021 v 5:19 | Karma: 6,42 | Přečteno: 621x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

A11V Rovnice, funkce, derivace, integrály, logaritmy

Jaký je vlastně rozdíl mezi levou a pravou rovnice a rovnicí, funkcí a veličinou - a dále pak integrálem a derivací - logaritmem a logaritmickou funkcí - na to by se měl pokusit odpovědět tento příspěvek...

19.11.2021 v 9:35 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné nebo také "na kopanou na Letnou"

Pražská Letná byla po dlouhou dobu Sokolským cvičištěm, posléze ze bylo postaveno několik stadiónů, závodní dráhy a tak dále...

13.11.2021 v 2:55 | Karma: 6,33 | Přečteno: 518x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika A/ KFD : kinematika (frekvence), dynamika (úhlová a obvodová rychlost) - Škoda

Především matematická mechanika - doprovodné veličiny a vzorce které se uplatňují v mechanice pohybu - což je kinematika a dynamika - dále rozcestník pro vozy Škoda

6.10.2021 v 13:25 | Karma: 4,68 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Specializované mikroprocesory pro průmysl, vědu a výzkum - hradlová pole FPGA, Čína

Na rozdíl od univerzálních mikroprocesorů například pro běžné stolní počítače - mikroprocesory pro průmyslové stroje nebo například zkušební přístroje jsou více specializované podle účelu.

23.9.2021 v 11:29 | Karma: 4,55 | Přečteno: 252x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik