Jižní Itálie - ostrov Capri a Vila Malaparte, Neapol, Marche a Abruzzo

dosud nepublikováno
Dvě cesty na jih Itálie - první po západním pobřeží až za Neapol - s návštěvou ostrova Capri, druhá východním pobřeží o rok později-

odkaz na rozcestníky na téma architektura Architektura devadesátých let a "sci-fi architektura budoucnosti" - Blog iDNES.cz / Přestupy mezi dálkovou a městskou dopravou - jízdní řády a dopravní architektura - Blog iDNES.cz

 

rozcestník na téma Itálie 

Vzpomínky na Dolomity - Blog iDNES.cz

Jižní Itálie  - ostrov Capri a Vila Malaparte, Neapol, Marche a Abruzzo (tento příspěvek)

Pozdrav z Bledu, pochod přes Dolomity, rozcestník "Velká válka" a Rakousko - Uhersko - Blog iDNES.cz (Italská fronta v době 1. světové války - více obrazového materiálu z jižní Itálie)

"Italská Dalmácie" Střípky z Dalmácie, Chorvatska a Jugoslávie - Blog iDNES.cz

Rudolfínská Praha - Ticho de Brahe, Jan Kepler, Giordano Bruno, a Galileo Galilei - Blog iDNES.cz

Špilberk - žalář národů . - Blog iDNES.cz

1/ část - Neapolsko a ostrov Capri

Vila z filmu Pohrdání na motivy románu Albert Moravia: Pohrdání

První dějství tohoto příběhu se odehrálo poměrně dávno, někdy v druhé půlce osmdesátých let. Stěžejní roli tehdy sehrálo stříbrné plátno jednoho kina – jménem Ponrepo /dnes je toto kino pochopitelně zrušené/. Do tohoto kina jsem chodil pravidelně /respektive chodili – bylo nás víc/. Dávali tam bloky věnované různým významným zahraničním režisérům a tentokrát byl takovýto blok věnován režisérovi Jeana-Luc Godardovi.

Film Pohrdání byl poměrně náročné sousto – ale každopádně zaujal – ať už svou tajemnou atmosférou, skvělou kamerou a podmanivou hudbou. Pro někoho tento film může být příliš umělecký – což se může rovnat slovu nudný. Ale pro mě znamenal především zdařilý pohled do míst v zahraničí - o kterých jsem si v této době mohl jenom nechat snít. Byli to třeba pohledy do interiérů a exteriérů  italské smetánky. Nejvíce snad zaujala jistá zvláštní moderní vila někde na skalách nad mořem.

 

O pár let později jsem se v jednom televizním pořadu náhodou dověděl o této vile určitá konkrétní fakta. Především její přibližnou polohu – totiž ostrov Capri. Ve filmu Pohrdání je zachycena při pohledu seshora i z boku, z terasy a část děje filmu se odehrává i uvnitř.

Po tomto mezidějství  uplynula řada let, až jsem se jednoho dne osobně ocitl na ostrově Capri. Samozřejmě jsem si nemohl nechat ujít příležitost nalézt tuto vilu. A tento záměr byl nakonec korunován úspěchem. Spatřil jsem ji – vilu Malaparte na malé plošině ve skalách nad mořem – přesně jak bylo ve filmu. Tak dokonale zapadala do terénu jakoby sem patřila odjakživa. A při tom se jedná o moderní funkcionalistickou stavbu.

K vile jsem se dokonce přiblížil víc – než by se dalo říci, že je zdrávo. Ale odolal jsem pokušení vystoupat po schodišti – které je napříč přes celou šířku stavby – až vzhůru na plochou střechu – takto zároveň vyhlídkové terase. Možná i v obavě – abych se po vzoru hlavního hrdiny filmu Pohrdání nedočkal nějakého nepříjemného překvapení.

a dále přímo Neapol 

Dvě tváře Neapole https://www.facebook.com/media/set/create album na FCB

2/ část - Marche a Abruzzo  - cesta po východním pobřeží o rok později

Z jednoho letoviska v Marche je aktuálně dostupná jedna fotka, pořízená pravděpodobně někde v letovisku města Ancona, více album jižní Itálie www.facebook.com/media/set/?set=a.993599551878313&type=3

Na programu byla například návštěva továrny na olivy ve městě Ascoli Piceno.

Ascoli Piceno  je italské historické město v oblasti Marche. V 10. století byl kraj označována jako marche (hraniční oblast), právě zde končil vliv římsko-německého císaře. Ostatně jižní hranice kraje Marche jako by byla i hranicí mezi střední a jižní Itálií. 

továrna na olivy v Ascoli Piceno  https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nabdazplus&set=a.865311375300833 album podkladů na FCB

 

Abruzzo (někdy také v plurálu Abruzzi) je kraj ve střední Itálii, ovšem před sjednocením Itálie tvořila nejsevernější část Království obojí Sicílie, takže svým způsobem zde začínal italský jih.
 Kraj Abruzzo se rozděluje na 4 provincie: L'Aquila, Teramo, Chieti a Pescara.

 

Autor: Jan Tomášek | pondělí 1.1.0001 0:00 | karma článku: 8,51 | přečteno: 378x