Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Uff. Takhle pomotat tak jednoduché věci.

1. Frekvence je obecně počet opakování děje za nějaký čas. Obvykle se sice používá jako vztažný čas sekunda, ale třeba v mechanice je to často i minuta. Příkladem budiž otáčkoměr v autě, který ukazuje frekvenci v otáčkách za minutu. I výraz "dvakrát za rok" nebo "pětkrát za den" vyjadřuje frekvenci.

2. Perioda je čas na jeden opakující se děj. Příměstské vlaky jezdí s půlhodinovou periodou. Kyvadlo má periodu kyvu jednu sekundu, měsíc obíhá Zemi s periodou 28 dnů.

3. Amplituda je česky rozkmit. Její hodnota říká, jaká je maximální výchylka periodického děje. Sledovat se přitom mohou různé veličiny, které ten děj popisují. U kyvadla nebo pérování na gauči je to obvykle vzdálenost výchylky od střední polohy, ale může to být také maximální ruchlost, které kmitající objekt dosáhne. V elektrických dějích je to obvykle maximální odchylka od nulového proudu, nulového napětí nebo nulového výkonu. Podobně je to i u zvuků, kde amplituda může znamenat jak akustický výkon v daném bodě, tak třeba i maximální výchylku nebo maximální rychlost kmitajících hmotných těles (membrány reproduktoru, masy vzduchu).

---

Příklad: Mějme generátor v elektrárně. Jeho rotor se točí s frekvencí 3000 otáček za minutu, což lze vyjádřit i jako 50 otáček za sekundu (50 Hz).

Perioda otáčky je 20milisekund. Pokud má ten generátor průměr 1 metr a na obvodu by byla klika , která by posouvala přes ojnici nějakým objektem, byla by amplituda kmitů toho tělesa 0,5 metru. Pokud generátor vyrábí střídavý proud o efektivním napětí 230V, bude amplituda napětí 325 V. Amplituda proudu bude záviset na odběru.

1 0
možnosti
Foto

Teď jste mu pěkně zamotal hlavu. Já jen nepřišel na to, jak určuje amplitudu u otáčející se hřídele. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik