Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TM

Autor to má skutečně popletené, usměrňovač propuští půlperiodu střídavého proudu.

1 0
možnosti
Foto

máte pravdu - tak jsem to myslel - jen jsem to nepřesně zformuloval, asi připíšu opravy pod text

0 0
možnosti
Foto

Vážení kolegové, protože ti mladší už zapomněli, jak to vlastně vypadalo, přikládám fotky historických kousků, které jsem narychlo cvakl historickým mobilem.

Na obr. http://www.nebakov.cz/retro/detektor.jpg je galenitový detektor, vyhlazovací kondenzátor a otočný ladící kondenzátor, vše přibližně ze 30. let minulého století. Vše je funkční. Jako detektor se používal i tzv. sirutor se sirníkem mědi, používaný jinak jako usměrňovač u ručkových voltmetrů. Lepší výsledky dávaly pozdější germaniové hrotové diody

http://et-pocitacovesystemy.wz.cz/elektronicke_soucastky/hrotove_diody.html

např. 1N34, nebo diody s přivařeným zlatým hrotem (OA9, GAZ51)

Na obr. http://www.nebakov.cz/retro/sluch.jpg je rozebrané vysokoohmové elektromagnetické sluchátko (také 30. léta) a pro porovnání krystalový mikrofon (bez membrány, aby byl vidět krystal ) a elektromagnetický mikrofon Tesla, obé ze 60. let.

Už chybí jen středovlnná cívka - a krystalka je hotová.

Původní Bellův telefon měl na obou stranách stejný elektromagnetický systém, jeden sloužil jako mikrofon, druhý jako sluchátko. Fungovalo to jen na pár stovek metrů, protože signál z mikrofonu byl slabý, ale nepotřeboval zdroj proudu.

Reissův mikrofon https://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Philipp_Reis spíše zvuk digitalizoval, teprve až uhlíkový mikrofon Edisonův se používal ještě ke konci minulého století. Viz též https://www.elektroakustika.cz/types_microphones.html

Současné telefony používají elektretový mikrofon, ale existuje i mikrofon v subminiaturním provedení, využívající technologii MEMS.

0 0
možnosti
ZD

Píši níže, že elektret používali k údivu Američanů již Japonci za II.sv. války v polních telefonech bez baterek.

0 0
možnosti
Foto

První krystalku jsem postavil asi před 70 lety, tedy dříve, než jsem nastoupil do první třídy. Z čeho jsem ji vyrobil? Budete se divit, zhotovil jsem ji z brambora. Nevěříte?

Návod ke stavbě krystalky s brambora.

Vezměte středně velký brambor a rozkrojte ho na půl. Jednu půlku brambora položte na stůl a znova ho rozkrojte na půl. Mezi čtvrtkami brambora vytvořte, asi pěti milimetrovou skulinu, tak aby se nedotýkaly. Vezměte krystalový detektor a zapíchněte ho tak, aby každá nožička byla v jedné čtvrtce brambora. Měděným drátem propojíte vodovodní kohoutek s jednou čtvrtkou brambora a na tu druhou zapíchněte anténu. Nyní stačí zapíchnout banánky vysoko ohmových sluchátek, do brambora, a to každý banánek do jiné čtvrtky. Nyní si dejte sluchátka na uši a začněte hledat na detektoru místo, dokud neuslyšíte rozhlasové vysílání.

Doufám, že budete úspěšní, protože, když jsem to zvládnul já v šesti letech, zvládnete to i vy. Přeji mnoho úspěchu.

PS.. Pokud neseženete krystalový detektor, tak poslouží vysokofrekvenční germaniová dioda

1 0
možnosti
Foto

Brambora tam slouží jen jako stativ a spojovací element.

Dnes bych na podobné pokusy doporučil spíš elektrikářskou "čokoládu" nebo nepájivé pole (breadboard), po kterých zůstane méně nepořádku na stole.

1 0
možnosti
MP

A krystalky se tomu říkalo proto, že k usměrnění vf energie používaly polovodičové vlastnosti KRYSTALU Galenitu. Na krystalu se tenkým špičatým hrotem muselo najít místo, kde skutečně usměrňoval..

2 0
možnosti
ZD

A také byly pokusy vytvořit usměrňovací místo na oxidované hliníkové minci pomocí špendlíku.

1 0
možnosti
MP

jinak, pro ty, kteří to chtějí zkoušet, diody i tranzistory nesmí být novodobé křemíkové, s těmi to nefunguje ale staré GERMANIOVÉ...

1 0
možnosti
VT

Vybavuje se mi jeste GC509

1 0
možnosti
Foto

V článku je nynechán úplně první elektromechanický zesilovač radiového signálu: Koherer. Byl to skleněný váleček, naplněný železnými pilinami. Váleček byl magneticky ovlivňován anténním obvodem a elektricky byl spojen s baterií a wagnerovým kladívkem. Když přicházel signál, magnetické pole seřadilo piliny a prošel proud. Ten přitáhl kladívko, které sase piliny rozsypalo. A pořád dokola. Dokud vysílač vysílal, přijímač bzučel. Bylo to samozřejmě jen pro telegrafický přenos.

Elektromechanickým zesilovačem je i obyčejný uhlíkový mikrofon. Dopadající zvuk vybudí mnohem větší změny protékajícího proudu, než by odpovídalo energii dodané zvukem. Proto telefony nepotřebovaly dlouho žádné jiné zesilovače a byly schopny fungovat na velké vzdálenosti.

2 0
možnosti
MP

to jsem nečekal, že o tomto ještě někdo ví. R^

1 0
možnosti
ZD

Nutno ještě podotknout, že k vybuzení reproduktoru je nutný jistý výkon a tak obyčejná krystalka na repro stačila jen v blízkosti vysílače. Častěji se k poslechu používala sluchátka. Kdysi byly k sehnání i sluchátka s odporem cívky 4 000 ohmů, která se kterými byl příjem možný z větší dálky.

1 0
možnosti
Foto

to máte pravdu - já ty sluchátka tam mám taky nakreslená - text jsem po jisté pauze

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane autore, máte to popletené neboť nejdříve jako demodulátor se nepoužívaly elektronky nýbrž naopak polovodič z krystalu s usměrňovacími vlastnostmi nejčastěji galenit (leštěnec olověný, sulfid olovnatý - PbS). Krystalu se dotýkal hrot z vhodného kovového materiálu, čímž vznikla hrotová dioda. Hrot byl pohyblivý malá páčka v kulovém kloubu aby se na krystalu dalo najít místo s nejlepším příjmem...

0 0
možnosti
ZD

Nemá to popletené jen je pár věcí trošku jinak. Pamatuji na to zařízení s galenitem a malým pérkem na konci postříbřeným nebo pocínovaným. Sklíčko rádo praskalo, ale funkční to bylo. Zařízeníčko mělo dva banánky na zasunutí do zdířek.

1 0
možnosti
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik