Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Princip Zenerovy diody je trochu jný, než je v blogu popsáno.

Totož takový, že na přechodu drží úbytek na pětí bez ohledu na proud.

Použijeme-li způsob popisu z článku, tak tvoří horní mez pro dosažené napětí (nikoliv tedy proudu). Zapojí se paralelně se spotřebičem, vstupní napětí je do obou přivedeno přes společný rezistor. Maximální proud pak není omezen tou diodou, ale velikostí rezistoru a napájecím napětím podle Ohmova zákona. Dioda propustí právě tolik proudu, aby se na jejím přechodu nezvýšilo napětí nad to, na nějž je konstruována.

Příklad:

Pokud napájecí napětí kolísá mezi 8 a 10 V a spotřebič potřebuje 5V s proměnným odběrem 0-10mA, zvolíme rezistor 300 ohmů (s rezervou raději menší, ale tohle je jen příklad).

Pokud je na vstupu 10 V a spotřebič má odběr 0mA, bude obvodem (rezistorem a Zenerovou diodou) protékat proud 16,7 mA. Zenerova dioda udržuje 5V. Když se zapne spotřebič, bude rezistorem protékat stále stejných 16,7mA, Zenerovou diodou už jen 5,7mA, a spotřebičem 10mA. Na spotřebiči je stále 5V

Když napájení zakolísá a klesne k 8V, bude rezistorem protékat jen 10mA, spotřebičem 10mA a Zenerova dioda bude zavřená. Na spotřebiči bude stále napětí 5V. Vypneme spotřebič, 10mA bude protékat rezistorem a diodou, na spotřebiči, který teď nic neodebírá. je stále 5V.

Vhodným přirovnáním k Zenerově diodě by mohl být přeliv přehrady. Ten také pustí vše, co je nad určenou hladinou.

1 0
možnosti
Foto

Drobné opravy:

- Zenerova dioda v příkladu musí být na napětí 5V a libovoný větší proud než 20mA. A le to je snad zřejmé

- správně má být "už jen 6,7 mA" namísto "už jen 5,7 mA"

- omlouvám se za další překlepy (na pětí - napětí, totož - totiž, ...)

0 0
možnosti
Foto

díky za názory - text jsem psal v rychlosti - trochu jsem ho stylisticky poupravil - připouštím, že jsem trochu subjektivně vypíchl sporná místa

0 0
možnosti

Tak jsem chtěl napsat, že s vámi se nikdo přít nebude. Ale vidíte, takže dobrý.

0 0
možnosti
Foto

Máte tam spoustu chyb, jako že zenerovou diodou protéká určité napětí a podobně. Ale je to stejně jedno, protože kdo nemá základní vzdělání v elektrotechnice a neumí číst technické výkresy, tak z toho bude jelen. .

2 0
možnosti

Tak technické výkresy snad vypadají jinak, ale pro základní orientaci tento přehled bohatě postačí. Jasně že el. napětí bude těžko "protékat" obvodem a "nulák" také není bez napětí (možná lépe by bylo uvést proti čemu).

0 0
možnosti
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik