Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkné obrázky, ale nevím, zdali je text dostatečný a čtenář pochopí z toho matematickou logiku, popřípadě elektronické zapojení.

Mě osobně to nečiní žádné problémy, protože jsem od vakuových elektronek přešel k tranzistorům, již kolem roku 1960.

Potom se objevily na trhu tranzistory jiného typu, zvaná hradla. Tyto tranzistory měly úplně jinou charakteristiku, a to, že nepracovaly lineálně, nýbrž skokově.

Když začal bází protékat proud, nadělo se nic, až pří určité hodnotě se tranzistor plně otevřel a zůstal otevřený, i když jsme proud snížili, nic se neměnilo. Bylo nám řečeno, že tyto hradla nebudou mít v elektronice valného uplatnění, protože se dají použít pouze místo relátek telefonních ústřednách.

Již tenkrát jsme bastlovali různé obvody, jako digitální hodiny, pomocí telefonních relátek. Tyto naše udělátory byli ovšem velmi rozměrné a relátka z vyřazených ústředen bylo čím dál těžší sehnat. Tehdy nám ty hradla spadly přímo z nebe.

Ani si nevzpomínám, kdy se pomocí těchto hradel začaly stavět trochu složitější obvody, jako základní jednotky pro tehdy primitivní počítače, protože se již nejednalo o jednotlivé tranzistory, ale o integrované obvody, které byly čím dál složitější.

0 0
možnosti
Foto

díky za názor - rád si ho proberu

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS