Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví

dosud nepublikováno
Krátký report - především v kresbě z lidových veslic, hodů  a jarmarků v Pošumaví. Vlastně je skvělé - že se zde baví lidé všech generací například stále stejně například v podání písní dechových kapel.

Historie Sokola a dalších podobných organizací více mapuje 

sběrný příspěvek zaměřený na sportovní a společenské organizace je zde

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné - Blog iDNES.cz

 

tento příspěvek

Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví je příspěvek zaměřený na sběr různých aktualit od roku 2020

 

REGIONÁLNÍ ROZCESTNÍK POŠUMAVÍ

něco jako dvojpříspěvek s tímto příspěvkem - především v závěrečné části příspěvku střípky z historie Klatovska  především se zaměřením na vojenství  Převody mechanické (pastorek a kolo) a elektrické (trafa) - vozy Mercedes a vojenství - Blog iDNES.cz

Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví - střípky z historie Klatovska (tento příspěvek)

příspěvek zaměřený na bavorskou němčinu

Mnichov 1990 a další cesty do Bavor - bavorské dialekty - Blog iDNES.cz

jižní pohraničí Čech a Rakousko 

vlastní příspěvek 

Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví - střípky z historie Klatovska

obsah

Střípky z historie Klatovska

Sokol, jarmarky, hody a jiné společenské události proti proudu času

část 1 

Střípky z historie Klatovska

První republika a vojenství na Klatovsku

vojenství zas první republiky

návštěva bývalé Jezuitské koleje přinesla jisté poznatky z oboru vojenství

za první republiky byla kasárna vlastně troje

- v Jezuitské koleji

- na ulici Plánická (kde zbyl výcvikový prostor - tzv. "buzerplac"

- kasárna Jaselská (v centru města - jediná funkční kasárna - které aktuálně využívá AČR)

 

 

 

na obrázku výše výjev z bývalých kasáren v Jezuitské koleji

součástí výcviku vojáků za první republiky byla dřevěná maket koně - která sloužila k nekonečnému nácviku a drilu - třeba jak naskočit na koně

první republika skončila, nastalo období okupace a pak osvobození

album podkladů z přednášky v Janovicích https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nabdaz&set=a.698161835035553

album nevytříděných podkladů z muzea https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nabdazplus&set=a.714445287054110 na FCB 

vznik republiky 1918 na jihozápadním pohraničí Čech - "incident Železná Ruda 1935" a výstavba opevnění do roku 1938

Ne všude si na sklonku října 1918 přáli projekt jménem Republika československá. Nehodlali se ho zúčastnit například Němci ze širokého pohraničního pásu. Odmítali ho také Poláci z Těšínska, takzvaní Moravci z Hlučínska i mnozí zmaďarizovaní Slováci a slovenští Maďaři. Němci si dokonce na počátku listopadu 1918 založili na území historických Čech, Moravy a Slezska několik nezávislých proivincií. 

Na jihu Čech a v Pošumaví to byla provincie Böhmerwaldgau se správním střediskem v Prachaticích. Pod německou, ći rakouskou správu se dostala hejtmanství v Kaplici a Krumlově, poštovní a telegrafní úřady a železnice jsou obsazeny Němci. V jižních Čechách jsou zbraně došlé z Vídně a Lince rozdělovány mezi německé odvedence,“ přinesla na počátku listopadu 1918 zprávu Československá tisková kancelář (ČTK).  

„Okres slavonický odpadl od státu československého a prohlásil se za území patřící k německému Rakousku,“ informovala ČTK 7. listopadu 1918. Byl to ovšem separatismus odsouzený k neúspěchu, neboť československý postup garantovaly vítězné velmoci. 

Nádraží Železná Ruda-Alžbětín (německy Markt Eisenstein-Elisenthal/Bayerisch Eisenstein) je železniční stanice na pomezí jihovýchodního Německa a Česka. Tvoří spojnici mezi bavorskou železnicí z Plattlingu do Bavorské Železné Rudy a tratí Plzeň – Klatovy – Železná Ruda, původně Plzeňsko-březenskou dráhu pro kterou bylo tehdy postaveno. Státní hranice prochází přímo prostředkem staniční budovy, která je rozdělena na českou a německou část. Na nádraží v roce 1935 probíhala celní a pasová kontrola tím způsobem, že cestující museli vystoupit a projít kontrolou a vrátit se na perón o několik desítek dál a nastoupit do železniční soupravy sousedního státu. Jednoho dne zde konal službu příslušník četnictva příjmením Manoch. S jistou naléhavostí se ho dotázal cizí státní příslušník "jak se nejrychleji dostat do Nýrska". Mimochodem Nýrsko - ač většinu obyvatel tvořili Němci a zajišťovali také politickou správu - tak tuto německou správu představovala Německá sociálně demokratická strana v Československu. Nýrsko bylo tedy cílem německé emigrace a opozice. Také zde byly zřízeny dobrovolnické branné jednotky zvané Rotwhare - o občas došlo k potyčkám s bojůvkami oddanými národního socialismu. Ale zpět k nádraží Železná ruda v roce 1935. Dotyčný který prošel odbavením na nádraží a dotazoval se četníka Manocha byl nejspíš zpravodajec a příslušník sociální demokracie. Nicméně - než Manoch stihl odpovědět, zjistil že se poblíž strhla nečekaná potyčka. Několik chlapíků v kožených kabátech - typických pro formující se tajnou policii v Německu se snažilo běžence z Německa zmocnit a přetáhnout ho zpět do Německa. Manoch se snažil usilovně bránit až k hraniční závoře které se prchající mladík velmi dlouho usilovně  držel, nicméně podlehl přesile a jeho osud byl patrně neblahý.  Další rok - v roce byla mezinárodní situace už velmi vyhrocená - vzniklo ředitelství opevňovacích prací. Původně měl u Nýrska měl vzniknout pás těžkých pevností - takzvaných srubů - kategorie 2 pro 17 vojáků a kategorie 1 pro 35 vojáků. Nicméně výstavba tak těžkých objektů přesáhla dobové možnosti - a místo těžkého opevnění se začaly v následujícím roce budovat podstatně menší "řopíky" a v trochu jiném umístění.

Po okupaci českého pohraničí v říjnu 1938 byla Železná ruda s okolím začleněna administrativně do nově zřízené župy  Bavorská východní marka  s hlavním župním městem Bayreuth (od roku 1943 název župy změněn na Bayreuth).

incident nádraží Železná ruda 1935

 

Osvobození Klatov v roce 1945

Na osvobození Klatovska se také podíleli Indové Indové na Šumavě 1945 / Ranthambore – tak trochu jiná džungle - Blog iDNES.cz

Janovice n. Úhlavou 1945

německá správa byla prakticky v rozkladu

imigrace Němců z území obsazených (či osvobozených) Rudou armádou a spojenci

1.etapa Banát (Rumunsko) - vyšší vrstvy 
chodily do kostela a zapojovali se do zpěvu
na nádraží Nemilkov dodatečně příjem zásilky z domoviny - například kožichy a příbory

2. etapa Slezsko - Němci ze Slezska, kteří už mezi vyšší vrstvy nepatřili - imigrantům byla slíbena pozice čeledína a pacholků

bylo pro ně nutné:
 zajistit potraviny
- lůžkoviny
- otop 

velitel Gestapa s oblibou chodil do cukrárny na rakvičky se šlehačkou 

situace na Klatovsku 1945

a stíhací letoun North American P-51 Mustang

Na sklonku roku 1944 při postupu fronty dovnitř Německa  na Klatovsku přibyli tzv. "národní hosté" - tedy Němci ze Slezska a z Banátu - uprchlíci před podstupující frontou - a v Klatovech a okolí byli různě ubytováni. Bylo na ně ovšem pohlíženo jinak než na místní Němce - byly pro ně vytvořeny Stangastaichtuge (? - pravděpodobně nepřesný výraz)  speciální matriky - kam byli utenčeci zaznamenávání - včetně pohřbívaných. Vyjímkou byla Poleň - kde se místní farář proti tomuto opatření vzbouřil - a uprchlíky zaznamenával do běžných farních matrik. Uprchlíci si rozhodně nepolepšili - ve svých domovinách patřili k místní honoraci - a zde je čekali nuzné podmínky závěru války. Na jaře roku 1945 se však již blížila fronta - a nebylo jisté zda Klatovsko osvobodí od nacismu Američani nebo Rudá armáda - a znovu se schylovalo k dalšímu přesídlení - tentokrát do Svaté Kateřiny při původní česko - bavorské hranici - proti čemu uprchlíci protestovali. Závěr války provázely četné nálety - tzv. hloubkové nálety - vyobrazen je ovšem stíhací letoun North American P-51 Mustang byl jednomístný stíhací letoun dlouhého doletu, který během druhé světové války sloužil na straně spojenců. Jednalo se o jeden z nejúspěšnějších typů stíhacích letounů.

https://at.tumblr.com/archivace/osvobozen%C3%AD-klatov-a-st%C3%ADhac%C3%AD-letoun-north-american/k5cfy1fiy04s

osvobození Klatovska

Kromě Američanů se na osvobození Klatovska podílela Rudá armáda - konkrétně Čínov u Klatov - čímž se v území ovládaném Americkou armádou vytvořila určitá enkláva. 

Rok 1945/46 na Klatovsku

Jaro a léto 1945 místní kolorit dotvořila přítomnost amerických vojáků. K předpokládanému příjezdu vojáků bylo vytvořeno několik slavobrán, jistou kuriozitou byla třeba slavobrána na jedné straně vítající Američany - z druhé strany azbukou - pro případ osvobození Rudou armádou.

V Janovicích nad Úhlavou za nádražím - směrem na Spůli  vyrostl improvizovaný tábor (pravděpodobně pro lidi co přišli za války o přístřeší - ale přesně se tento účel nepodařilo potvrdit) 

(112) Protiněmecký odboj v Klatovech | 1939 - 1945 - YouTube

na období po osvobození - tedy období tzv. třetí republiky - nebo později - jsou  zaměřeny zejména následující příspěvky

Z parlamentních kuloárů aneb nad dobovou satirou, "třetí republika" - Blog iDNES.cz

Jako ordonanc na Špilberku - Evropa po roce 1945 - Blog iDNES.cz

s toulkami Pošumavím a  navigací v terénu rovněž souvisí následující příspěvek

Na cestu s telefonní mapou - Blog iDNES.cz

 

Setkávání - Begugnen česko - bavorská záležitost

na programu byly různé výstavy a divadelní hry

trochu němčiny - setkávání - BEGUGNEN (nikoli TREFEN), je česko - bavorská záležitost 

V Bavorsku je zvykem hrát Ježíšův příběh - což je místní specialita - přítomen  i Řezenský biskup, současně se pořádají výstavy sklářských výrobků (konkrétně při farnosti v Nýrsku)

doprovodné události

26. 6 jako předzvěst pouť v Janovicích

ve čtvrtek slavnost Božího těla v Nýrsku

Další pouť u Sv. Linharta v Uhlišti

 

česko - bavorské kulturně společenské dění, včetně cyklu vystoupení nazvaného Setkávání - Begugnen (na programu byly různé výstavy a divadelní hry) by měl mapovat příspěvek 

místem konání další kulturně - společenské události

byl kostel sv. Linharta, osada Uhliště při obci Chudenín

z textu průvodce "Původně chodská ves vznikla na místě pomezní strážky zemské cesty česko-bavorské. Mnoho kaplí a kostelů v této oblasti bylo zničeno po druhé světové válce. Původní německé obyvatelstvo bylo odsunuto a území bylo začleněno do hraničního pásma. Po roce 1990 dochází k obnovování památek. V Chudeníně a Skelné Huti jsou kaple zasvěcené Panně Marii, kde se konají každoroční poutě. Nejznámější je ovšem poutní mše spojená se žehnáním koní z české i bavorské strany, která se každoročně koná v Uhlišti v kostele sv. Linharta. Tento kostel byl obnoven a znovu vysvěcen díky česko-německé spolupráci." 

 

 

příspěvek zaměřený na bavorskou němčinu

 

Mnichov 1990 a další cesty do Bavor - bavorské dialekty - Blog iDNES.cz

 

2021

dalším cílem výletu byl třeba Hrad a zámek Klenová - Husitská kaple https://at.tumblr.com/archivace/687204395157487616/ucnu07jhxdpy kde se pořádala zajímavá výstava prostorových objektů

 

Sokol, hody a jarmarky v Pošumaví 2021

 

Sokol Janovice

a ještě připomínka počátku Sokola v Janovicích. Kámen pro stavbu Sokolovny se těžil v malém lomu u hřbitova.

Místní jednota sokolská byla v Janovicích založena v roce 1898.

Zprvu místní sokolové cvičili na „place u papírny“ nebo na „kolejišti“. V zimě se dlouhých 20 let scházeli a cvičili v hostinci „U Šumavy“.

Už v roce 1906 však začali sokolové uvažovat o stavbě vlastní budovy – sokolovny. Ještě dlouho se však o tom jen hovořilo a teprve v roce 1922 tento záměr nabyl konkrétní podoby. Majitelé lesů v okolí uvažovaného staveniště byli požádání, aby darovali dříví. Vlastními silami začali sokolové lámat kámen v lomu u židovského hřbitova. V roce 1923 získal Sokol státní podporu 10 000 Kč na stavbu. Další peníze na její výstavbu se daly dohromady od obyvatel Janovic díky bezúročným půjčkám (51.000 Kč) a darům (14.000 Kč) a v neposlední řadě pomohla místní kampelička, která poskytla bezúročný úvěr (60.000 Kč) na 5 let. Po mimořádné valné hromadě se usoudilo, že stavba může začít (nakopírováno ze stránek Sokola). 

Střípky z historie SOKOLa jako takového

160 LET OD ZALOŽENÍ SOKOLA!

Přesně před sto šedesáti lety, v neděli 16. února 1862, se v deset hodin dopoledne sešlo 75 členů nového spolku na ustavující valné hromadě v Malypetrově ústavu. Třebaže c. k. místodržitelství povolilo vznik Sokola už dříve, datuje se jeho založení právě k této schůzi, kde byl zvolen starosta, místostarosta a výbor. Jen málokdo z přítomných asi tušil, že stojí u zrodu spolku, na jehož ideách jednou vyroste celá nová republika, který bude zakazován, huben a potírán, ale přesto přetrvá po mnoho a mnoho generací. Sokolu ke sto šedesátým narozeninám přejeme spoustu sil a chuti do další práce!

znovu odkazy

téma Sokol a další sportovně-společenské organizace a události by měl rozvíjet příspěvek

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné - Blog iDNES.cz

příspěvek zaměřený na bavorskou němčinu

Mnichov 1990 a další cesty do Bavor - bavorské dialekty - Blog iDNES.cz

příspěvek zaměřený na rakouskou němčinu, Rakousko a úzkorozchodky

Úzkokolejkou do České Kanady - Blog iDNES.cz

Autor: Jan Tomášek | pondělí 1.1.0001 0:00 | karma článku: 5,68 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 332x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 517x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 562x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 796x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik