Co se děje kolem elektřiny 8 - jak na mikrovlnku 4

9. 03. 2021 15:51:42
Takže zde by bylo další pokračování volného seriálu o mikrovlnce a magnetronu - oproti předchozímu bádání by zde mohla být několik zásadně nových poznatků.

Nejprve k magnetronu jako funkčnímu celku. Magnetron lze v podstatě rozdělit na několik dílčích částí podobně jako například elektronku - vlastně se také jedná o specifický druh elektronky.

Tak předně by to byl vlastní magnetron - což vlastně anoda - neboli plus. U anody magnetronu jsou zase poměrně důležité dva napájecí obvody - se zcela odlišnou hodnotou napětí - jednak nízkonapěťový obvod - přes který je vlastně magnetron pouze skrze cívku transformátoru propojen s napájením zdrojem elektrického proudu. Druhým - a dá se říci hlavním napájecím obvodem magnetronu je pak vyskonapěťový obvod - který umožňuje funkci oscilačního obvodu - což je dost podstatná součástka - neboť mění kladný a záporný pól magnetronu.

Další součástkou magnetronu je žhavící vlákno neboli katoda mínus (s různým způsobem napájení) - která je zahřívána elektrickým proudem a díky tomu se z vlákna uvolňují elektrony, které jsou urychlovány připojeným elektrickým polem směrem k anodě. Jinak pohyb elektronů od vlákna katody k anodě magnetronu probíhá po různých drahách - od přímých - pokud směrem od katody k anodě působí pouze elektrická síla - až po elipsové dráhy - pokud se na anodě střídá elektrické a magnetické pole.

Čtvrtou součástkou (pokud se dva napájecí obvody magnetronu berou jako samostatné součástky) by bylo RF vlákno na katodě magnetronu - což by měla být obdoba zesilovací mřížky u elektronky).

kkk

Možná by nebylo od věci ještě jednou zmínit oscilační obvod. Jak již bylo naznačeno - oscilační obvod je dost podstatná součástka pro funkci mikrovlnky a vznik záření magnetronu - protože přepólovává anodu magnetronu z plus na minus - čímž vytváří periodické kmity elektronů z anody magnetronu - které při působení další magnetické síly (tou první magnetickou silou je magnetická síla anody válce magnetronu - která se periodicky mění s elektrickou silou právě prostřednictvím oscilačního obvodu).

Jinak svým periodickým průběhem z plus na minus - neboli elektrického a magnetického pole - nebo ještě jinak - změny tlaku a tahu - magnetron do značné míry může připomínat funkci spalovacího pístového motoru.

Do jisté míry by odpovídaly i další součásti - napájecí obvod magnetronu může připomínat volnoběh spalovacího motoru - oscilátor pak válec s pístem spalovacího motoru - žhavící obvod katody magnetronu pak zapalovací svíčku - či žhavení u spalovacích, či vznětových motorů.

A čtvrtá součástka - anténa neboli RF obvod - kterým by poněkud odpovídala zesilovací mřížka elektronky - by tak trochu mohla připomínat pedál s plynem.

Možná ještě srovnání s dalšími součástkami.

Takže do pomyslného prvního stupně - kam patří vodiče a základní součástky by jako nejvíce názorná součástka mohla být považovaná žárovka - kterou by s výhradami bylo možno pokládat za elektronku pouze ze žhavením neboli katodou.

Jako součástka o stupeň výše - neboli stupeň dva (mínus - fixní změna) by mohla být považována běžná elektronka dioda a konečně stupeň tři (mínus - regulovatelná změna) může zas být považována elektronka trioda.

Megnetron by bylo možno zařadit mezi elekronky triody - je zde však jedno podstatné specifikum - a to přepólovávání magnetronu z plus na minus.

jiné stránky o mikrovlnce

Co se děje kolem elektřiny 5 - mikrovlnná trouba - proč jiskří hrozny v mikrovlnce - Blog iDNES.cz

další druhy vařičů, tentokrát na plyn

Campingaz CAMP BISTRO 2 na plynové kartuše a další cestovní vařiče – Potvor - pomáhat tvořit

elektro

odkaz na hlavní rozcestník na téma elektrotechnika Co se děje kolem elektřiny... AC, DC proud - rozcestník na téma elektrotechnika - Blog iDNES.cz

Autor: Jan Tomášek | úterý 9.3.2021 15:51 | karma článku: 5.48 | přečteno: 355x

Další články blogera

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma článku: 5.08 | Přečteno: 322 | Diskuse

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma článku: 6.96 | Přečteno: 921 | Diskuse

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 782 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 153 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 678

Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...