obsah
1. vlastní mikrovlnka
2. proč jiskří hrozny v mikrovlnce
3. odkazy na téma vaření a vařiče
vlastní příspěvek
1. nejprve vlastní mikrovlnka
Původním záměrem bylo nastudovat téma poněkud zevrubněji - ale aspoň dva připravené fragmenty z dřívějška - byť spolu příliš nesouvisí.
1.1 magnetron
Magnetron je speciální elektronka, sloužící jako generátor mikrovlnného záření, konstruovaná s důrazem na výkon a účinnost. V mikrovlnné troubě je to energetický zdroj, pomocí něhož jsou generovány elektromagnetické vlny, zahřívající potraviny. Od druhé světové války je magnetron používán u některých druhů radarů. Základ současného magnetronu tvoří velmi silný permanentní magnet ve tvaru prstence jako anoda. Tímto magnetickým prstencem je obklopena vakuová trubice, uvnitř které je z jedné strany žhavicí katoda a z druhé vlnovod, který přenáší mikrovlnné záření do požadovaného směru.
1.2 univerzální návod (neúplný)
NASTAVENÍ DOBY VAŘENÍ
Doba vaření se nastavuje stisknutím tlačítka Start/+30s. Vaření lze kdykoli zastavit a zkontrolovat stav pokrmu prostým otevřením dvířek.
Dobu vaření můžete během vaření upravit pomocí tlačítka Start/+30s. Za každých 30 sekund, o které chcete vaření prodloužit, tlačítko stiskněte jednou. Příklad: Chcete-li tak prodloužit vaření o tři minuty, stiskněte tlačítko Start/+30s šestkrát.
ZASTAVENÍ VAŘENÍ
Otevřete dvířka nebo jednou stiskněte tlačítko Stop.
POUŽITÍ FUNKCE AUTOMATICKÝ OHŘEV / VAŘENÍ
Funkce Automatický ohřev / vaření zahrnují 10 předprogramovaných dob vaření. Nemusíte nastavovat ani dobu ohřívání, ani výkonový stupeň. Velikost porce můžete nastavit stisknutím tlačítek nahoru nebo dolů.
Pokyny pro přípravu rýže a těstovin
Přidejte dvojnásobné množství studené vody (rýže) Přidejte 1000 ml teplé vody (těstoviny).
VAŘENÍ/OHŘEV
Stiskněte tlačítko Microwave (Mikrovlnný ohřev).
2. proč jiskří hrozny v mikrovlnce
Frekvence mikrovlnného elektromagnetického záření kterou vydává magnetron odpovídá vlnové délce zhruba 12 cm.
To ovšem platí pro vzduch. Ve vodním prostředí bobule hroznové kuličky je vlnová délka mikrovlny jiná než ve vzduchu. Ve vodě je totiž také rychlost světla odlišná od té, která platí ve vzduchu. Délka vlny, která ve vzduchu činí 12 cm, je v kuličce vinného hroznu už jen pouhých 1,5 cm - což odpovídá zhruba průměru hroznového plodu.
Dochází zde k takzvané rezonanci - kdy elekromagnetické záření působí nejintenzivněji právě na slupku hroznu. Některé prvky jsou vůči záření imunní - ale třeba sodík a draslík pohlcují energii záření a kromě zahřívání se některé atomy uvolňují jako elekrony - čili vpodstatě ionty.
Vytvoří se tak lokálně elektricky kladné a záporné oblasti - což vyprovokuje další pohlcování mikrovln v daném místě - a další zahřívání povrchu hroznu a jeho okolí. Teplota může být nakonec tak vysoká, že se zionizuje i okolní vrstvička vzduchu - což se projevuje jako jiskření.
3. odkazy na téma vaření a vařiče
nejprve ovšem
odkaz na hlavní rozcestník na téma elektrotechnika Co se děje kolem elektřiny... AC, DC proud - rozcestník na téma elektrotechnika - Blog iDNES.cz
a již
ELEKTRICKÉ VAŘIČE
jiné stránky o mikrovlnce
Jak na mikrovlnku - album na FCB
https://www.facebook.com/nabdaz/photos?tab=album&album_id=2969339649797437
Jak na mikrovlnku 2
Co se děje kolem elektřiny 6 - jak na mikrovlnku 2 - Blog iDNES.cz
Jak na mikrovlnku 3
Co se děje kolem elektřiny 7 - jak na mikrovlnku 3a - Blog iDNES.cz
Co se děje kolem elektřiny 7 - jak na mikrovlnku 3b - Blog iDNES.cz
Jak na mikrovlnku 4
Co se děje kolem elektřiny 8 - jak na mikrovlnku 4 - Blog iDNES.cz
Jak na mikrovlnku 5 - proč jiskří hrozny v mikrovlnce
(tento a současně odkazový příspěvek)
Co se děje kolem elektřiny 5 - mikrovlnná trouba - proč jiskří hrozny v mikrovlnce - Blog iDNES.cz
VAŘIČE NA PLYN
Campingaz CAMP BISTRO 2 na plynové kartuše a další cestovní vařiče – Potvor - pomáhat tvořit
Cestovní vařiče na plyn - případně další vařiče podobné album na FCB -
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nabdaz&set=a.5380797498651628