Haló, haló 2 (smartphone)

9. 02. 2020 10:50:40
Takzvaný "chytrý telefon" - neboli "smartphoun" to není zas tak ledascjaká věc. Na dotykovém displej spousta různých ikonek - či spíše skupin ikonek.

cyklus na téma telefony a telefonování "Haló, haló"

Haló, haló 1 - telefon elektromechanický, elektronický, bezšňůrový, mobilofon, MNT - Blog iDNES.cz

Haló, haló 2 (smartphone, tento příspěvek)

Vyzváněcí obvod TESLA MA 6520 - Blog iDNES.cz

Na cestu s telefonní mapou - Haló, haló 4 - Blog iDNES.cz

Haló haló 3 Jak se připojit k internetu 12- tarify, aplikace, telefon místo počítače - Blog iDNES.cz

Haló, haló Brno 11 3 x o kouzelném sluchátku (výběr z článku ABC 1986 r.30/č 12) V zajetí počítačů 6 "h" - jak zprovoznit počítač technicky, telekomunikační úřad Brno - Blog iDNES.cz

Haló, haló 2 (smartphone)

Jako nepříliš znalý uživatel jsem se naučil sotva pár základních funkcí - což na běžné sice stačilo, ́ale občas docházelo k nejrůznějším zádrhelům, přičemž o vlastním telefonu jsem toho pochopitelně opět příliš nevěděl.


Z mnoha ikon na obrazovce alespoň dvě ikony naznačují - že by s o telefonu dalo něco zjistit. Je zde ikona "správce" a dále ikona "nastavení" - přičemž právě ikona "nastavení" je asi ta základní. V "nastavení" je pak zásadní složka "systém". Právě ve složce "systém" se dá o telefonu lecos zjistit nebo napravit. Například mě aktuálně přestal fungovat přenos fotek z galerie v telefonu na internetové úložiště "Google fotky". Řešením bylo otevřít složku "nastavení", pak "systém" dále "obnovení" a na závěr "resetovat nastavení sítě" a potvrdit příkazem obnovit nastavení sítě.


Z konstrukčního hlediska - neboli z hlediska hardwaru je základem chytrého telefonu mikroprocesor se systémovou pamětí (dříve zvanou ROM) a aritmeticko-logickou jednotkou. Nezbytným doplňkem mikroprocesoru je vnitřní úložiště (což je vlastně paměť pro data - dříve RAM). Pro některá data - například telefonní čísla lze zvolit i SIM kartu operátora - která částečně složí i jako přídavná paměť). Integrální součástí telefonu jsou další nezbytná zařízení jako je vlastní telefon v užším smyslu, nebo fotoaparát, záznamník, svítilna a tak dále.

Aby ovšem mikroprocesor fungoval je potřeba software - a tím základním je operační systém - což například u telefonu Huawei může být Android, aktuálně často nahrazovaný vlastním operačním systémem Harmony OS.


Telefon funguje v uživatelských aplikacích, které lze zevrubně rozdělit na aplikace pro vlastní telefon a na aplikace pro služby z internetu.


Aplikace pro vlastní telefon - tedy od výrobce lze rozdělit na obslužné aplikace vestavěných zařízení telefonu (telefonování, fotografování ...atd) - a dále pak aplikace doplňkových služeb telefonu které jsou čistě softwarového charakteru a žádné další zařízení nepotřebují (kalendář, kalkulačka).


Dále se v telefonu uplatňují aplikace pro internetové služby a to jednak vázané k inernetovému účtu, či účtům - zpravidla Google - tedy "Gmail", "Fotky", "Mapy Google" - ke kterým se dá souběžně dostat například přes počítač a dále aplikace operátora, aplikace banky a jiné, zpravidla z možností volby zda otevřít v aplikačním programu Google - nebo ve vlastním aplikačním programu poskytovatele konkrétní služby.


Bylo by toho mnohem více - co by bylo možno zmínit - třeba namátkou taková přídavná paměť USB neboli takzvaná "fleška" - konkrétné USB s dvojími kontakty - jak pro počitač - tak pro telefon. Po zapojení flešky do telefonu se vyskytl problém jak přenést data - například fotky z telefonu na flešku. A je zde opět oblíbená složka v telefonu "nastavení", dále "systém" a podsložka "záloha a obnova" a zde volba zálohovat do USB. Takto lze například přenést fotky z vnitřního úložiště na flešku. Otevřou-li se fotky ovšem v počítači - je věc jiná.

Autor: Jan Tomášek | neděle 9.2.2020 10:50 | karma článku: 9.75 | přečteno: 600x

Další články blogera

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma článku: 5.08 | Přečteno: 322 | Diskuse

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma článku: 6.96 | Přečteno: 921 | Diskuse

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 782 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 126 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 153 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 678

Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...