Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dílí – předměstí Vasant Vihar - brána do Indie - dále angličtina a hindí

Několik prvních dní v Indii na počátku roku 1996 jsem strávil na předměstí Vasant Vihar, na jihozápadním okraji Dílí. A protože se v Indii mluví cizími jazyky - například Hindsky - nebo Anglicky - je zde i jazykový koutek. 

obsah příspěvku

rozcestníky a odkazy
angličtina
historie
Dílí – předměstí Vasant Vihar - brána do Indie
členění jazyků v Indii a jazyk hindí

 

rozcestník Asie a exotické země

 

zámořské objevy Portugalska Z Lisabonu do Indie - Blog iDNES.cz

Mexiko, Mexické dobrodružství císaře Maxmiliána  https://at.tumblr.com/archivace/motivy-na-t%C3%A9ma-mexico-mexick%C3%A1-subtropick%C3%A1-jungle/fsz4ur8gmunz

Jaipur a Rádžastán  Jaipur – růžové město a jazyky hindí a radžastánština - Blog iDNES.cz

Chandigarh Chandigarh – cesta do jiného prostoru - Blog iDNES.cz

Oběd po indicku, indický venkov  Oběd po indicku a jazyk hindština - Blog iDNES.cz

Wikipedie

Britská Indie https://cs.wikipedia.org/wiki/Britsk%C3%A1_Indie#Historie

vojenství

Indická jednotka v rámci III. americké armády na Šumavě roku 1945  

V rámci vojenských jednotek na Šumavě roku 1945 bojovali i Indové - kterým se k Američanům podařilo přeběhnout při přepadení ostrovů v Indickém oceánu Japonskem - jejich polní ležení se nacházela v zimě roku 1945 zhruba v linii dnešní česko - německé hranice na Šumavě

historie - Portugalská indie 

https://jantomasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=766049

odjinud z Asie

přednáška o Číně

https://jantomasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=653218

Severním Vietnamem nejenom za čajem

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.312187896052969&type=3

SEVERNÍM VIETNAMEM NEJENOM ZA ČAJEM
Jak vypadá sever Vietnamu trochu mimo známé turistické destinace? Na tuto otázku mohla odpovědět cestopisná přednáška, která se konala tuto středu v čajovně na Dominikánském náměstí v Brně.

Starověk

Toulky starověkem | Signály.cz (signaly.cz)

odkaz na rozcestník "Do dávných států či zemíKdysi tu vládl lov - o cestování, zahradnictví Konopiště a zahradní architektuře - Blog iDNES.cz

jazyky v Indii

hindština, hindí, radžastánština, sindština 

Radžastán a jazyky radžastánština a hindština Jaipur – růžové město a jazyky hindí a radžastánština - Blog iDNES.cz 

angličtina a hindí  Dílí – předměstí Vasant Vihar - brána do Indie - dále angličtina  (tento příspěvek)

radžastánština, hindí a sindština Oběd po indicku - Blog iDNES.cz ve vsi na pomezí Radžastánu, nedaleko Pakistánu

odkaz na zeměpisné rozcestníky Kdysi tu vládl lov - zámek Konopiště - do dávných států a zemí - Blog iDNES.czIslám na Moravě  - Blog iDNES.cz

obsah příspěvku

rozcestníky a odkazy
angličtina
historie
Dílí – předměstí Vasant Vihar - brána do Indie
členění jazyků v Indii a jazyk hindí

 

část 1 angličtina

alespoň telegraficky k výše zmíněné angličtině

časy v anglické gramatice

časy v anglické gramatice - pokračování na FCB

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5433084546756256&vanity=137134826351281

 

část 2 historie

 

historický, jazykový a hospodářský koutek  

protože se v Indii i běžně domluví anglicky - je zde i angličtina - částečně i s historiíí

nejprve historie

nejprve ovšem trocha historie -včetně té hospodářské

VÝCHODOINDICKÁ SPOLEČNOST

V roce 1600 vznikla britská Východoindická společnost, která započala se systematickou kolonizací celého Indického subkontinentu. Jejím klíčovým opěrným bodem se stala Bombaj. Britové některá území ovládali přímo, krom toho na poloostrově existovalo několik set domorodých knížecích států pod britským vlivem. Politika Východoindické společnosti přispěla k vypuknutí bengálskému hladomoru v roce 1770.Přestože Britové provedli řadu modernizačních opatření (např. stavba železnice), zejména pod generálním guvernérem Indie Jamesem Broun-Ramsay Dalhousiem (ve funkci 1848–1856), politická nespokojenost Indů rostla a vzniklo Indické hnutí za nezávislost. Jeho prvním výrazným projevem bylo Velké indické povstání, jež vypuklo roku 1857.

 

BRITSKÁ INDIE

Po potlačení povstání Britové změnili systém správy, z východoindické společnosti přešla moc na politické správce (nově zřízený úřad místokrále) a byla zřízena Britská Indie.

Indie vlastně byla dvojí - jednak britské provincie v indie (v čele z guvernéry) - které tvořily Britskou indii v užším slova smyslu - a dále polo (nezávislé) indické státy - Brity označované jako knížectví s různou mírou samostatnosti a různou velikostí. 

A pokud by se k připočetly území na Indickém subkontinentu, spravované jinými evropskými mocnostmi, které se pokoušeli kolonizovat Indii před Brity, či souběžně s Brity - jako třeba Portugalci nebo Francouzi - tak Indie byla trojí. 

Britská éra liberárního impéria - přibližně od roku 1850 do třicátých let dvacátého století byla vyjímečná tím - že hlavní imperiální velmoc prosazovala globalizaci tím, že nevyvážela jen zboží, lidi a kapitál - ale i společenské a kulturní instituce.

INDICKÉ CÍSAŘSTVÍ

Indické císař a titul císař či císařovna  nepřímo odkazují na Mughalskou říši, což byla islámská turecko-mongolská říše rozprostírající se na na většině indického subkontinentu, která se sformovala v roce 1526, ovládla rozsáhlá území  koncem 17. a počátkem 18. století a zanikla v polovině 19. století.Pozůstatkem megalské éry v Indii je řada muslimských památek - mimochodem i ta pravděpodobně nejznámější -  Tádž Mahal.

Ústavně řečeno, císař nebo císařovna byl zdrojem veškeré zákonodárné, výkonné a soudní moci v Britském indickém impériu jako panovník. Císař nebo císařovna se však jen málo přímo podíleli na vládních záležitostech. Výkon suverénních pravomocí byl místo toho delegován z císaře nebo císařovny, buď zákonem nebo konvencí, na "místokrále a generálního guvernéra", který byl zase jmenován císařem nebo císařovnou na radu státního tajemníka pro Indii, britského ministra koruny. Kromě toho, že sloužil jako zástupce panovníka v Indii, byl místokrál také z moci úřední hlavou Císařské legislativní rady a jejích dvou komor: Ústředního zákonodárného shromáždění a Státní rady. Obě zákonodárné komory se skládaly z delegací z několika provincií a mnoha knížecích států. Kompetence Imperiální legislativní rady podléhala nadvládě britského parlamentu.

Roku 1885 byl založen Indický národní kongres, první významná indická politická síla, která usilovala o větší vliv Indů na správu země. Zpočátku se v kongresu prosadili umírnění, jež reprezentoval Gópál Krišna Gókhalé. Po první světové válce, jíž se v britské armádě zúčastnil milion Indů, se objevili radikálové jako Subháš Čandra Bós, kteří žádali ostřejší konfrontaci. V kongresu se však prosadil Mahátma Gándhí, který sice hájil nezávislost Indie, ale vždy za pomoci nenásilného odporu, na základě principu ahinsá (Bós se později osamostatnil a založil Indickou národní armádu). K nejznámějším nenásilným protestním akcím patřil Solný pochod z roku 1930.

Indická jednotka Azad (na Šumavě a při osvobozování Klatovska na přelomu roku 1944/45)

Po japonském napadení britských kolonií v jihovýchodní Asii - se s Brity evakuoval do Eveopy i určitý počet Indů. Indická jednotka "Azad" se v rámci Americké 95 divize zúčastnila osvobozovacích bojů na Šumavě od sklonku roku 1944 do jara roku 1945. Svoje polní ležení měli Indové ,dlouhodobě na linii Dobrá voda - Pustna.  

 Indové na Šumavě 1945 / Ranthambore – tak trochu jiná džungle - Blog iDNES.cz

 

Roku 1947 byla Britská Indie na základě Zákona o nezávislosti Indie rozdělena na dvě nezávislá dominia – Indii (později Indická republika) a Pákistán (později Islámská republika Pákistán a Bangladéšská lidová republika).

Malá aktualita - nový britský panovník Charles III - či Karel III s Indií - na rozdíl od svých předků má v době - kdy je Indie zcela nezávislou republikou - má s Indií společné pouze toliko,  že je hlavou Společensví národů - Commonwealth of Nations - jehož je Indie také členem.

a ještě jedna malá aktualita

Stůl prostřený pro krále Karla III.: Nikdy nechybí vejce, v žádném případě tam nesmí čokoláda a česnek

V 73 letech, kdy si většina lidí užívá zaslouženého odpočinku, čeká na Karla III., nového britského krále, poslání nejdůležitější. Pokračovat ve šlépějích své matky Alžběty II., která skonala začátkem září ve věku úctyhodných 96 let. Ve své nové úloze bude potřebovat hodně energie, kterou mu zajistí jedině odpovídající životospráva a vyvážený jídelníček. Jak podle magazínu Hello! v současnosti vypadá ten Karlův?

Stůl prostřený pro krále Karla III.: Nikdy nechybí vejce, v žádném případě tam nesmí čokoláda a česnek

Princ Charles, vévodkyně Camilla
Karel s manželkou Camillou sice dávají přednost pokrmům z lokálních plodin, při různých příležitostech ale nepohrdnou ani stravou poněkud netypickou, třeba ústřicemi.
Karel III. a jeho choť Camilla jsou velkými zastánci lokálních potravin a také nadšenými zahrádkáři. Vedle zeleninových pokrmů, které dominují jejich jídelníčku, si potrpí na čerstvá vejce. Ta podle zdrojů z paláce nesmějí chybět u žádného jídla nového britského krále.

Jídlo, které si dává královna Alžběta II. každý den od svých pěti let: Základní ingrediencí je toastový chléb

vlastní příspěvek

část 3 Dílí

Dílí – předměstí Vasant Vihar - brána do Indie

 

něco málo o Indii

 

Indie, plným názvem Indická republika (anglicky Republic of India, hindsky ???? ???????, Bhárat ganarádžja), je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel druhá nejlidnatější země na světě, rozkládající se na Indickém subkontinentu v jižní Asii. Z politického hlediska jde o svazový stát (federaci) se socialistickým,demokratickým, parlamentním zřízením (někdy je označována jako „největší demokracie světa“). Je členem Commonwealthu, má jaderné zbraně a disponuje vlastním kosmickým programem. Její ekonomika vykazuje po Číně největší růst na světě. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) je Indie již třetí největší ekonomikou světa (z hlediska hrubého domácího produktu v paritě kupní síly). Do roku 2030 by se měla stát třetí největší ekonomikou i z hlediska nominálního HDP. Je považována za regionální mocnost a jednu z potenciálních supervelmocí.

k vlastní cestě

 

Bývají to právě první dny aklimatizace, kdy vnímáme nové barvy, zvuky a vůně, v dálce tušíme obrovské, neznámé město.

První dojmy byly překvapivě pozitivní, toto předměstí totiž bylo poměrně výstavné, mnoho ulic tvořily vilové domy – často velmi kvalitní architektury. Přesto i sem prosakovala i ta paralelní Indie – Indie chudých, nebo postaru nižších kast. Kolem korza se motali malí hubení kluci coby čističi bot, neúnavně nabízející své služby. Bylo si též možno povšimnout, že například holičství nejsou jenom ty luxusní salóny kolem výstavných ulic, ale na druhé straně třeba stačí židle u stromu, na kterém je připevněno zrcátko. A samozřejmě existovaly různé mezistupně této živnosti – například stánky.

Ale s touto vícevrstevnou Indií jsem se měl teprv seznámit, zatím jsem si užíval prvních pár dní na relativně klidném a výstavném předměstí  Dílí...předměstí Vasant Vihar - které se vlastně stalo  bránou do Indie

část 4 členění jazyků v Indii a jazyk hindí

členění jazyků v Indii indoevropská jazyková rodinaindoíránštinaindoárijštinazápadnírádžasthánština (skupina jazyků v Radžastánu)jednotlivé jazyky   indoevropská jazyková rodinaindoíránštinaindoárijštinaindoárijština střední indoárijština středovýchodníhindština  IndoevropskýIndoíránštinaindoárijštinaindoárijština severozápadnísindhština (skupina jazyků)sindhština (jazyk)

Indická ústava, přijatá roku 1950, prohlašuje hindštinu psanou písmem dévanágarí „úředním jazykem“ unie (článek 343(1)). Hindština je též uvedena jako jeden z 23 jazyků v Osmém dodatku, což jí dává statut úředního jazyka (je zastoupena v Komisi pro úřední jazyky). Ústava původně předpokládala, že hindština se do roku 1965 stane jediným jednacím jazykem ústřední vlády, přičemž vlády jednotlivých států si mohly zvolit vlastní jednací jazyky. K tomu však nedošlo, protože k oficiálním účelům se vedle hindštiny používá též angličtiny. V některých státech se totiž proti uvalení hindštiny na rodilé mluvčí ostatních jazyků zvedl značný odpor, především ve státě Tamilnádu, což vedlo k přijetí Zákona o úředních jazycích v roce 1963. Tento zákon umožnil na dobu neurčitou používání angličtiny k oficiálním účelům unijní vlády.

hindí, hindština 

 

hindština

Haló haló 3 Jak se připojit k internetu 12- tarify, aplikace, telefon místo počítače - Blog iDNES.cz

výuková aplikace hindštinahindí 

na dotaz "hindština"  do vyhledávacího okénka google se může objevit nabídka ke stažení některé z aplikací na výuku hindštiny

takže aplikace je stažena a instalována, nyní je otázka jak aplikaci v telefonu najít a spustit...

aplikace se děli na systémové a stažené z internetu - přičemž systémové lze rozdělit na hardwarové (neboli nástroje) jako například fotoaparát, nebo záznamník - a dále systémové aplikace softwarového charakteru jako třeba záznam, nebo galerie

druhá skupina aplikací jsou aplikace stažené z internetu - a to například přes google play 

aplikace je tedy stažena, případně instalována - a nyní je otázka jak aplikaci v telefonu najít 

stažené aplikace lze najít například v množině "nastavení" - ale zde lze pouze měnit parametry, aplikaci přímo spustit nelze

v telefonu android jsou ikony či množiny "nástroje" nebo "další aplikace" - ale asi nejsnadnější způsob jak nalézt aplikaci je listování displayem telefonu - display telefonu má více stran, než by se mohlo  jevit - a zde by se někde mohla nalézt požadovaná aplikace...

 

Autor: Jan Tomášek | úterý 24.10.2017 18:53 | karma článku: 8,81 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 332x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 517x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 941x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 562x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 796x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik