Žebrák - hrad a podhradí

Nedávno jsem psal o pražských hradech Václava IV a dnes si dovolím pozvat na malé zastavení na patrně nejoblíbenějším mimopražském hradě tohoto krále - totiž Žebráku. Pozornost bude ovšem zaměřena spíše na jeho podhradí.

Ačkoliv je hrad Žebrák staršího data, bývá nejvíce spojován s králem Václavem IV., který si tento hrad velmi oblíbil a přebudoval jej k obrazu svému za využití nejnovějších architektonických trendů.

Nejen užitným hodnotám byla věnována péče, ale bylo dbáno i na obranyschopnost. Důkladně fortifikován byl nejen vlastní hrad – ale i jeho podhradí – byť již poněkud nižší hradební zdí. Ještě na počátku 19. Století bylo podhradí hradu uzavřeno jednoduchou branou s brankou pro pěší, která stála za dnešním mostem a v níž bydlela stráž. Do obranného systému lze započítat i soustavu – dnes – již zrušených rybníků, které ze tří stran obkružovaly hradní ostroh včetně přihrazeného podhradí.

Původně gotické domy v podhradí byly časem přestavovány a pravděpodobně takovou přestavbou vznikl i zdejší pivovar. Ten se v Točníku poprvé připomíná roku 1544. V 18. století byl pivovar barokně přestavěn, snad počátkem následujícího věku byla hlavní budova postupně rozdělena na pět objektů, které byly přestavovány na obytné. Výroba piva byla zastavena roku 1926.

Do dnešních dnů se ve své barokní podobě nejlépe dochovaly dvě budovy na východní straně (nejlépe čp.1, takto sídlo Obecního úřadu Točník). U dalších částí bývalého pivovaru je již přestavba značná a domky mají novodobý vzhled. Podle dochované fotografie z 30tých let zcela zmizela budova sladovny a také poměrně výstavný – patrně rovněž barokní dům přes ulici – který ovšem k vlastnímu pivovaru již nepatřil.

Žebrák a Točník
pivovar
podhradí Žebráku
ruiny domu, který ještě stával za 1. republiky
hostinec "U rytířů"
od Žebráku zdraví Jan Tomášek

 

Autor: Jan Tomášek | neděle 20.8.2017 21:51 | karma článku: 12,80 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik