Adventní Mariazell a čerti v Gusswerku

Trochu osvěžení a změny v parném létě by mohl přinést třeba následující zimní foto-cestopis ze sousedního Rakouska...

Poutní město Mariazell asi není třeba představovat – možná méně známá je jeho souvislost s českými, respektive moravskými dějinami. První kostel zde totiž nechal vybudovat kolem roku 1200 moravský markrabě Vladislav Jindřich, který tak chtěl poděkovat za své uzdravení z nemoci.

V dřívějších dobách se na poutě v Mariazell chodívalo pešky – my s cestovkou jsme se sem dopravovali v pohodlí autobusu. Protože byl advent – tak se zima se sněžením již na plno hlásila – takže řidiči po návratu sklidili zasloužený potlesk.

Jedna zastávka proběhla asi 8 km od města - poblíž vodopádů Marienfall. Mě zde zaujal i jeden opuštěný hotel. A to dokonce tak, že se mi později o něm zdál velmi podivný sen. Pokud máte zájem, můžete si ho přečíst v mém osobním snáři -> http://web.libimseti.cz/jan.gogin//sen-o-horskem-hotelu-v-rakousku_817935.html

Nyní již k vlastnímu Mariazell. Přivítalo nás město v předvánoční výzdobě se spoustou stánků.

Jak ubíhal čas a klesala teplota vzduchu tak jsem nebyl asi jediný – kdo přivítal další bod programu – kterou byla exkurse do místní vyhlášené likérky. Tématickou fotoreportáž si můžete prohlédnout zde -> http://www.totem.cz/enda1.php?a=331545 

Po exkursi v likérce jsme se autobusem přesunuli do vsi Gusswerk, kde se konal vyhlášený čertovský průvod – tedy průvod velmi umných masek v podobě čertů. Tlačenice zde byla pěkná, ještě větší než v Mariazell – přítomny byly rovněž ozbrojené složky – zejména hasiči. A touto podívanou se také skončil program zájezdu a následoval návrat do Brna.

 

Autor: Jan Tomášek | pondělí 19.6.2017 23:32 | karma článku: 9,88 | přečteno: 281x