Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Kdyby rodiče Václava 3 nebyli tak leniví, měli by náhradníky na trůn v záloze.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Uniká mi smysl vašeho příspěvku. Rodiče Václava III. zplodili do svých 26 let celkem 10 dětí.

0 0
možnosti
JM

Jak píšete, vláda v Uhrách se omezila na západní část. Václav III s pomocí svého otce Uhry opustit musel, protože už přišel útok habsbursko - uherské koalice podporované papežem na Čechy. Václav II, poučen z chyb otce, použil takovou super taktiku, že koalici totálně zničil v podstatě bez výstřelu. Bohužel brzy poté velmi předčasně zemřel.

Nevím, zda byl Václav III takový, jak je popisován. Spíš to vypadá, že se během své krátké vlády měnil z typického mladíka v zodpovědného vládce. Uhry udržet nešlo, na základě instrukcí svého otce se zavázal vyrovnat dluhy, uzavřít mír s Habsburky. Polsko zřejmě alespoň dočasně udržet šlo, Lokýtek zas tak silný nepřítel nebyl. Otázkou je, kdo krále nechal zabít. Můj názor je, že část šlechty, které se nechtělo na vlastní náklady do boje, nebo Habsburk Albrecht, nemorální člověk. Lokýtek myslím že ne, k němu to nesedí.

2 0
možnosti
Foto

tak díky za doplnění - zejména poznámku a promyšleném ústupu z Budína - zmínku o jisté rozmařilosti o které se zmiňují prameny jsem původně chtěl více začlenit do textu ale myslím, že už je vše vpořádku

0 0
možnosti
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik