Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čechy a Morava od pádu Římské říše po Karla velikého - historický rozcestník

Pokus zmapovat pohyb národů či kmenů přes pozdější české země či blízké zahraničí. Stěhování národů proběhla vlastně dvě  první na sklonku Římské říše - druhé stěhování národů v dalším století.

 

odkaz na odkaz na rozcestník "ČESKÉ DĚJINYHradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I - Blog iDNES.cz

 

/další odkazy historie - řemesla v závěru příspěvku/

 

historický rozcestník NĚMECKO, ITÁLIE, FRANCIE

 

Germánské kmeny Markomani, Kvádové, Baimoi, Germáni ranného Německa, Východofrancká říše:  Římský Mušov proti Germánům i zimnímu chladu - i něco málo o jazyku Germánů - Blog iDNES.czc=765633 .

Germánské kmeny "barbarského období v českých zemích" Langobardi, Naristi a Gepidové: Čechy a Morava od pádu Římské říše po Karla velikého (tento příspěvek)

"Svatá říše římská národa německého" a České země Římský nebo Německý král - Blog iDNES.cz 

středověká Francie a cesta Václava IV na francouzský dvůr Pražské hrady a doba Václava IV. - Blog iDNES.cz

Francie a její revoluce: Žluté vesty sjednocují Francii a několik dalších poznámek na téma Francie - Blog iDNES.cz

příspěvek zejména o novodobém Bavorsku Mnichov 1990 a další cesty do Bavor - bavorské dialekty - Blog iDNES.cz

rakouská Němčina a Rakousko třicátých a dvacátých let Úzkokolejkou do České Kanady - Blog iDNES.cz

novodobé Německo Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo - Blog iDNES.cz

Itálie Giordano Bruno - Blog iDNES.cz

Dolomity během "Velké války" i později turisticky -  a Italština Vzpomínky na Dolomity - Blog iDNES.cz

italská Dalmácie Střípky se zemí někdejší Jugoslávie - Blog iDNES.cz

 

vlastní příspěvek

Čechy a Morava od pádu Římské říše po Karla velikého

PRVNÍ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ

 

Důvody k přesídlování národů  či kmenů byly nejméně dva - tím prvním byla vyčerpanost zemědělské půdy a druhým důvodem bylo patrně předpokládané bohatství na území Římské říše. 

Co se týče Germánů - tak prostor bývalého Československa je spojován zejména s Markomany a Kvády. Markomani v Čechách a na Moravě - což už samo naznačuje jistou rozdvojenost - a na Slovensku pak Kvádové.

1- 4. století

V prvním století byly hlavním  dějištěm Čechy a o století spíše Morava a římské vojenské tábory na jihu. Po Markomanských válkách zůstaly římské tábory opuštěny a Markomané začali přesouvat těžiště osídlení více na jih - do provincie Noricum - i když svoje sídla měly i na Moravě. 

Není bez zajímavosti - že kromě Markomanů v Čechách sídlil dva méně známé kmeny (či národy) - a to Baimoi ve východních Čechách (asi v okolí Hradce) a v Jižních Čechách a na Šumavě zase kmen Naristů. Naristi obchodovali s Římem a z hlediska hmotných nálezů by bylo možno tento národ považovat za zámožnější než byli samotní Markomani. Co se týče kmene Bainoi - tak nelze vyloučit, že na ně navazoval kmen Bavorů (či Bavoráků). Do pozdějšího Bavarska se Baimoi mohli dostat východní cestou přes Panonii - kde Baimoi na čas splynuli s Kvády , nebo západní cestou přes Šumavu - kde v době stěhování národů usídlili v dřívějších místech kmene Naristů.

A v pozdějším Ostravsku a Slezsku ve 1.-4. století měli svá sídla ještě germánští Silingové - část kmene Vandalů (připsáno na základě poznámek).

Kvádové. Další "naši" Germáni. Objevili se u nás na jižní Moravě a na jihozápadním Slovensku. Se sousední římskou říši žili poměrně dlouho mírumilovně, jejich území bylo jakýmsi polovičním protektorátem. O tom svědčí kvádská mince s latinským nápisem: "Rex Quadis datus". Král daný Kvádům. Po markomanských válkách se Kvádové vytrácejí z paměti evropského lidstva, jako by vymizeli i z mapy. Nejenom z mapy, ale i z jazyka.

novelizace 15. 09

Slovensko se chlubí vlastním Tutanchamonem. 

Jedinečnou hrobku našel bagrista.Na místě hrobky prosakovala na povrch voda, bagr se lekl, že lžící zasáhl muniční bunkr.

Podle vědců se jedná o dosud záhadného germánského knížete, který byl pohřben pod Tatrami a srovnání s egyptským faraonem si vysloužil díky velkoleposti a zachovalosti jeho hrobky. Na rozdíl od egyptského Tutanchamona, z jehož hrobky byly poklady vynášeny několik dní či dokonce týdnů, slovenský Tut o své největší cennosti přišel. Jak se totiž ukázalo, většinu zlatých a stříbrných předmětů odnesli vykradači hrobek.

Jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů na Slovensku za poslední desetiletí spatřil světlo světa na konci roku 2005 a první poklady v hrobce nalezené byly zpřístupněny veřejnosti. Do roku 2016 měla být expozice v Podtatranském muzeu v Popradu kompletní.

Jako první byl však lidem představen dřevěný nábytek z hrobky, který měl podle pověry sloužit mrtvým v posmrtném životě. Ihned po překvapivém objevu se na Slovensko začaly sjíždět davy světových archeologů, kteří se chtěli s tímto evropským unikátem seznámit. Takto zachovalá dřevěná hrobka totiž skutečně nemá obdoby.

Neskutečný nález pod Tatrami
"Celá architektura hrobové komory včetně sarkofágu je neporušená. Podobné knížecí hroby byly nalezeny na několika místech barbarské Evropy, ale jen ve formě fragmentů," zdůrazňuje nitranský archeolog Karol Pieta.

Lékař radí: "Pokud máte tuk na břiše, dělejte každý den toto!"

Lékař radí: "Pokud máte tuk na břiše, dělejte každý den toto!"
Brzy po odkrytí hrobky byl její obsah převezen k analýze a konzervaci do německého Šlesvicka. U nás totiž není k dispozici náležitá technologie. Zde jsou jednotlivé artefakty zkoumány a postupně převáženy zpět na Slovensko.

K nálezu přitom došlo, jak to už tak bývá, zcela náhodou, když na staveništi průmyslového parku v Popradu - Matejovcích bylo při snižování terénu objeveno podmáčené místo. To se pak stavbaři snažili zpevnit bagrováním a zasypáním kameny, dokud při bagrování nenarazili na dřevěnou srubovou konstrukci.

Zprvu si mysleli, že je to pramen upevněný v dřevěné konstrukci, nebo bunkr z druhé světové války. Jenže místo bunkru nalezli neskutečně cennou hrobku. Konstrukce hrobky, která byla postavena z nepropustné hlíny, se zřejmě zachovala díky tomu, že povrchová voda pronikla do dutého prostoru skrze loupežnickou šachtu. Řídké bláto sahalo do výšky asi 65 centimetrů pod strop hrobky, kde se díky tomu všechny organické části zachovaly.

Dodnes přesně nevíme, kdo je v hrobce pohřben, i když je jasné, že se jednalo o důležitého muže. Jak se ukázalo, muž byl 170 cm vysoký, dobře stavěný, a bylo mu kolem 25 let. Možná pocházel dokonce z oblasti mezi Volhou a Uralem, protože výzkum izotopů stroncia v kostech naznačuje, že nežil v okolí Popradu, ale více na západ.

"Kníže byl Germán a možná Vandal, protože obyvatelstvo, které tehdy žilo na území dnešního severního Slovenska a jižního Polska, patřilo pravděpodobně ke kmeni Vandalů," říká Pieta.

Také konstrukce hrobky je zvláštní. Je izolována způsobem, jaký popisují římské stavební příručky. I proto je zde hypotéza, že se jednalo o šlechtice sloužícího v římské armádě, což nebylo u tehdejších barbarských vůdců nic neobvyklého.

Letos v květnu se po dlouhých 16 letech výzkumů vrátil konečně Slovenský Tutanchemon domů, jak říká tato reportáž.

pokračování původního příspěvku

Co se týče  4. století po Kristu je na spadnutí jistá přelomová událost . Říká se jí „stěhování národů“. Tehdejší Evropa byla v srovnání s dneškem skoro pustinou, lesnatým krajem s roztroušenými ostrůvky civilizace. Národy byly nepočetné. Doba stěhování musela být zlá... plná ničení a běd. Avšak - byla skoro selankou... srovnáme-li, kolik zkázy a mrtvých dokázalo nahromadit později osvícené, vzdělané dvacáté století...Slované

První polozemnice a chatrče Slovanů se na Moravě a v Čechách začali objevovat ještě za Markomanů. Ovšem hlavní proud Slovanů lze předpokládat až při stěhování národů - zejména při druhé vlně v 6tém století.

Příchod Slovanů - novelizace

Genetici prozkoumali DNA Čechů a zjistili zajímavou věc
Jedním z těchto mýtů je také přesnější poznání předků těch, jež tvoří dnešní českou populaci. Podle vědců je totiž více prehistorická než slovanská.

Mýtický příběh o otci Čechovi, který vyvedl svůj kmen na vrchol hory Říp a oznámil, že nedotčené okolí je novou vlastí jeho rodu, tak náhle může být jen jakýmsi ikonickým příběhem, který se učí na základních školách. S realitou však nemusí mít nic společného. 

Událost, která připomíná biblický příběh o Mojžíšovi a Izraelitech, tak může být jen výmyslem středověkých kronikářů.

Ve skutečnosti se zdá, že první čeští osadníci byli mladí bojovníci. Tento fakt doložila studie DNA Čechů, kterou prozkoumali genetici. 

Tito "bojovníci", kteří podnikali nájezdy do naší krajiny, však mají původ zcela jinde. "Bylo to období po pádu Římské říše, kdy se zde pohybovaly etnické skupiny, tvořené převážně mladými bojovníky. Tito bojovníci procházeli různými územími a migrovali, ale někdy se také vraceli domů," uvádí vědci. 

"Jejich oblíbenou hospodářskou činností byly nájezdy. Právě v této podobě si můžeme představit příchod Čechů do české kotliny."

Nepocházíme z Evropy
Archeologové se domnívají, že takovéto válečnické tlupy vytvořily nové osady, které po jedno či dvě století fungovaly do značné míry odděleně od místních obyvatel. Postupně, jak se dále rozšiřovaly, si místní obyvatelstvo podmaňovaly. Jazyk a kultura dobyvatelů se staly dominantními, ale základní genetický otisk již méně.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Česká populace tak možná nepochází z Evropy, ale převážně z pravěkého obyvatelstva. Tedy z doby před samotným příchodem Slovanů. Z biologického hlediska jsme totiž skutečně většinovou předslovanskou populací. 

Podle odborníka na archeogenetiku je tato blízkost západoevropským populacím výsledkem šíření lidí z tzv. kultury zvoncovitých pohárů do střední Evropy v období neolitu zhruba před čtyřmi tisíci lety.

převzatý text z dotyk.cz září 2022

pokračování původního příspěvku

 

5. století - První stěhování národů 

Germáni vyvrací Římskou říši, Evropou se ovšem rovněž prohnali Hunové

ale nejprve k přírodě

Utajená doba ledová 536 

Dlouho o něm vědci netušili. Až v roce 1983 výzkumníci z Goddardova institutu pro vesmírná studia Richard Stothers a Michael Rampino zveřejnili seznam všech starověkých sopečných erupcí, o nichž se zmiňovaly historické prameny. Všechny upozorňovaly na období, kdy se na obloze objevila tak hustá mlha, že Slunce přestalo hřát a krajinu zahalila tma.

Osmnáct měsíců trvající zima vyvolala vlnu neúrody, jež vyústila v rozsáhlé hladomory na celé severní polokouli od Číny přes Středomoří až po Mezoameriku. Globální katastrofa vyvolala také migrace, války a mor. Onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis pode historiků zabilo více než padesát milionů lidí a uspíšilo definitivní zánik Římské říše.

 

říše Hunů
Hunové

„Mysleli jsme si, že tzv. Fimbulwinter, extrémně chladná a dlouhá zima, která trvala tři roky a během níž všichni lidé a zvířata zahynuli, jak popisovala severská mytologie, byla smyšlená," říká bývalý profesor archeologie na univerzitě v Uppsale ve Švédsku Bo Gräslund. „Nové objevy ale naznačují, že přírodní katastrofa v roce 536 jasně změnila kulturní krajinu na dlouhou dobu poté."

Důkazy o ní našli vědci ve švýcarském ledovci, z něhož vyvrtali 72 metrů dlouhý sloupec ledu. Pomocí laseru z něj odřezali vzorky o tloušce lidského vlasu a analyzovali jejich složení. „Zaměřili jsme se na přítomnost různých chemických prvků, prachu či příměsí," říká vedoucí mezinárodního týmu, historik Michael McCormick z americké Harvardovy univerzity.

V ledu, který odpovídal období jara roku 536, objevila geoložka Laura Hartman mikroskopické částice vulkanického skla. Jeho chemické složení se podobalo islandské hornině. „Obrovská mračna prachu a popela tak do atmosféry s největší pravděpodobností vyvrhla islandská sopka," vysvětluje McCormick.

Stoletá tragédie
Závěry jeho týmu potvrdil dendrologický výzkum emeritního profesora paleoekologie na Queen's University of Belfast v Severním Irsku. Ten provedl analýzu letokruhů z kmene letitého irského dubu a odhalil, že růst stromu se v roce 536 dramaticky zpomalil. Podobné anomálie objevil u dřevin na Sibiři i v Americe.

Síla erupce tak musela být masivní a její dopady rychlé a pustošivé. „Lidem se doslova přes noc obrátil život vzhůru nohama. Letní teploty poklesly o 1,5 až 2,5 stupně Celsia. V Číně sněžilo, v Irsku se tři roky nevypěstovalo zhola nic. Zbytek Evropy na tom nebyl o nic lépe. Lidé hladověli," říká McCormick. Podle něj se podnebí vrátilo do normálu až kolem roku 660.

zpět k historii

Takže nejprve k Hunům.

Hunové - "zlí duchové bažin"

"Šerední, špinaví, zlí. Nemilosrdní a lační kořisti." (uvádíme informace jakoby z druhé ruky a hlavně z časového odstupu, s vědomím, že může jít i o propagandu) Prý potomkové čarodějek a zlých duchů z bažin... "Ano, jenom tak se mohlo zrodit to malé, strašné, vychrtlé plémě..." tvrdil dějepisec Jordanes a spolu s ním si to myslela celá Evropa. "Místo obličeje mají neforemnou placku, místo očí body, nesrostou jim vousy..." Byli prý hrozně krutí i vůči svým dětem... Chlapcům po hned po narození údajně rozřezávali tváře železným nožem a nutili je snášet bolest dřív, než je matky nakrmí mlékem...

Někde ve 4. století Hordy kočovných Hunů se řítí od východu do Evropy. Ve 4. století se dostávají do stepí mezi Volhou a Donem. Honové jsou pravděpodobné příbuzní Tatarů - a předkové jejich příbuzných Baškirů (Baškirská republika s hlavním městem Ufa v rámci Ruské federace) Roku 375 po Kristu  ničí Hunové germánskou říši Ostrogótů (neboli východních Gótů) a jejich sousedů Vizigótů (tedy Gótů západních při březích Černého moře). Byl to neskutečně divoký náraz, který brzy nato pociťuje skoro celá Evropa. Lavina prchajícího obyvatelstva rychle roste a asijští vetřelci se šikmýma očima se ženou dál.

"K jejich nepochopitelným zvykům náleží i umělé deformování lebek – hlavy Hunů, znetvořené ovazováním od útlého dětství, vypadají strašidelně." Tak a podobně líčili nájezdníky z mongolských stepí staří letopisci... Dlužno zdůraznit, že přeháněli jen částečně.

Hunové znamenají z hlediska dějin epizodu, ani ne jedno století, pouhých osm desítek let. Ovšem epizodu o to divočejší a nepřehlednější. Po roce 400 ovládli Hunové Uherskou nížinu a podrobili si okolní germánské kmeny. Uher, kde měli Hunové kdysi svá hlavní centra (latinské pojmenování Mad'arska – Hungaria – znamená "zemi Hunů",Odtud začali nemilosrdně plenit římské provincie na Balkáně.

Germáni

Na Moravě již namísto Markomanů sídlí Langobardi, kteří zde ovšem pobyli poměrně krátce a pokračovali na jih do provincie Noricum - odkud podstatná část přesídlila do Itále  - kde vytvořili vlastní stát  -- oficiálně Italské království.

 

Langobardi. Tento germánský kmen se sídly na dolním Labi zasáhl v době stěhování národů i do dějů na naše území. "Dlouhovousové", jak se jméno Langobardů vykládá, se pustili proti toku Labe, prošli Čechami a pravděpodobně se po nějaké dvě tři generace zdržovali na území Moravy. Zbyla po nich mohyla Žuráň u Brna. Roku 1805, když odtud Napoleon řídil bitvu u Slavkova, netušil, že se po ním nachází hrobka královské rodiny Langobardů - (podle jiných pramenů toto významné naleziště  z doby stěhování národů - tedy mohyla na Žuráni patří jinému germánskému národu - a to původem severským Rugiúm . zde níže)

Když Langobardi táhli Čechami a Moravou, museli tu už narazit na první ostrůvky slovanských sídel. Od nás se vydali do severní Itálie a založili tam Langobardské království. Splynuli s místním obyvatelstvem, zůstalo po nich jenom jméno kraje – Lombardie.

Mezi Panonií a provincií Noricum - zhruba v oblasti, kam s v předchozích stoletích přesouvali Markomani - se usídlil Ostrogóti - jeden z nejvýraznějších germánských kmenů, zhruba v období, kdy na Moravě pobýval Langobardi.

Germáni ze Skandinávie

V době stěhování národů se rovněž začali objevovat germánské národy s možná ještě cizokrajněji znějícím jmény než jména Germánů z pozdějšího Německa.

Říše Gepidů

Gepidové či Gepidi  byli patrně nejvýznamnějším národem původem ze Skandinávie - mimo jiné, že výrazně přispěli k porážce Hunů - kteří do Evropy vpadli během první vlny stěhování národů. Gepidové pak vytvořili stát ve výhodní Panonii (vlastně zde nahradili Huny) a jeho centem se stal Sirmium - tehdy ještě bohaté antické město -  což je dnešní Srbská Mitrovica.

Království Rugiland 

Dalším kmenem ze severu - po němž zůstal název ostrova Rujána a který připutoval do střední Evropy jsou Rugiové.či Rugové - sočasníci Gepidů.  Těžištěm jejich osídlení byla oblast Dolního Rakouska nad Dunajem směrem k Horním Rakousům - nelze vyloučit, že jejich osídlení zasahovalo do Čech.. 

Království Herulů

Třetím severským kmenem - tentokrát usídleným na Moravě byli Herulové - odkud byly ovšem vypuzeni Langobardy. Nelze vyloučit, že král Herulů  Rudolf má pohřebiště v mohyle na Žuráni.

 

 

DRUHÉ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ

Avaři a Sámova říše

V šestém století Evropou prošla další vlna stěhování národů - rovněž poznamenaná vpádem do Evropy kočovníků z Asie. Kočovným kmenem ovšem byl tentokrát Avaři - jejich vpád ovšem byl o poznání méně pustošivý než o století dříve vpád Hunů. Nicméně Avaři dokázali vyvrátit říši Gepidů - i když Gepidi se ještě na čas udrželi na jihu v okolí hlavního města Sirmium.

Avarský kagnát

 

Avarský kagnát

 

Říše Avarů byla státem spíše kočovného charakteru. Zajímavostí režimu Avarů byla jistá forma dvojvládí - v čele říše stál jednak  kagan (chán) a jednak jugur (nejvyšší šaman, čili kněz).

Slované

bájná pražská hradiště Vyšehrad a Děvín https://www.tumblr.com/archivace/730326612658225152/b%C3%A1jn%C3%A1-pra%C5%BEsk%C3%A1-hradbi%C5%A1t%C4%9B-vy%C5%A1ehrad-a-d%C4%9Bv%C3%ADn?source=share (Obrázky z českých dějin a pověstí, příspěvek na Tumblr)

 

Současně s Avary do pohybu daly i kmeny Slovanů. Na svých rychlých lodích Slované pronikli třeba až na Krétu,

Ve střední Evropě se však dostali do příměho sousedství s Avary. Slované  se ovšem ve vztahu k Avarům ocitli v nějaké formě područí - je pravděpodobné i zajímání do otroctví.

Rovněž sůl byla v pravěku, starověku a  středověku velmi ceněným zbožím...

haiku o soli a zlatu

přijeli kupci
přivezli zlato a sůl
zboží plný stůl

haiku o soli a zlatu

vyobrazeny slovanská polozemnice z 6, století - a slovanská dlabaná říční loď 

 

 

7. a 8. století - Říše Sámova a jeho nástupců,  avarsko - slovanské období

Slované využili rozmíšek mezi Avary ve sporech o nástupnictví a spojili se proti svým utlačovatelům. Vůdcem Slovanů se stal francký kupec Sámo. Povstání pro Slovany skončilo úspěšně - i když Avarský kagnát ještě nezanikl - následující  etapa se nazývá "slovansko - avarské" období. Téměř současně s ovšem pro Slovany objevil další nepřítel - kterým byl germánský kmen Franků a rozpínající se Francké království. Bitva  u Wogastisburgu v roce 631 podle kronik měla dopadnout pro Slovany úspěšně a slovanské kmeny si uhájili ve vztahu k Frankům nezávislost.

české a moravské kmeny v 6. a 7. století

Co vlastně následovalo po bitvě u Wogastiburgu je otázka. Podle převažujících názorů se Sámova říše měla rozpadnout. Jenže Sámova říše asi zdaleka nebyla státem. Je spíš označována jako kmenový svaz - možná ještě příznačnější pojmenování by bylo vojenský pakt. Pro následující dvě století nejsou naprosto žádné prameny - snad jedině archeologie. Další zmínka v kronikách se váže až k bitvě u Carnburgu v roce 806 a i tehdy stála proti Frankům dobře zorganizovaná vojska Slovanů. Vše naznačuje - že i tentokrát mezi slovanským kmeny fungoval nějaký svaz - či vojenský pakt. 

Ještě k lokalizaci "Sámovy říše". Územní rozsah tohoto kmenového svazu - či paktu není znám - teoriíí je povícero - dle některých je rozsah území přibližně odpovídá území na které se  pozdější  Velká Morava - zde ovšem nastíněna teorie s poněkud nevelkým územním rozsahem a to poblíž západní hranice pozdějších Čech - kolem Žatecka - kde je také poměrně často umisťován bájný Wogastiburg  . To znamená, že by určitým zárodečným územím české státnosti ponejprve vlastně nemusely být vnitřní Čechy - ale území kolem Žatecka - tedy kmene Lučanů - či Sedlčanů. Tuto hypotézu by také mohl naznačovat pozdější křest čtrnácti českých knížat v Řezně - neboť ze západních Čech je to Řezna blíž než z jiných částí českých zemí. 

Sámova říše

 

Sámova říše a české kmeny

 

7 a 8 . století v Čechách - doba bájných knížat - Přemyslovců

Historie takzvaného barbarského období před středověkem je chudá na prameny - a také chudá na jména. Například - kromě Přemyslovců (pravděpodobně až na dvě tři jména jednotlivců není znám žádný další knížecí rod - co by měl vládnou některému z dalších kmenů v Čechách - příbuzným Čechům.

Lucká válka

Přemysl, Nezamysl, Mnata, Vojen, Vnislav, Křesomysl, Neklan, Hostivít - česká knížata z rodu Přemyslovců doložena pouze v pověstech. 

České kmeny

Lucko, Lucké knížectví – jehož komunikační osou byla Ohře. Hranice mezi Luckem a franskou říší vedla Krušnými horami. Od Chomutovska směrem k Mostu a pak až K Lovosicům. Tady hraničilo jejich území s Lemúzy. Pakliže je na pověsti o Přemyslovi a Libuši zblo pravdy a Lemúz Přemysl se dynasticky oženil s Češkou Libuší, vytvořili by pak Lemúzové s Čechy kmenový stát, což nevylučuje pořád ještě jejich značnou samostatnost.

Od Lovosic (blízko nich stálo lucké hradiště Vlastislav) pak hranice vedly zřejmě směrem k Budyni (ta už ležela na českém území), a pak se stáčely dál, směrem na jihozápad, sledovaly vlastně tok Ohře až k Žatci a odtud rovnou na jih k Podbořanům, tady všude hraničilo Lucko s Čechy, a když se na jihu dotkly ty hranice řeky Mže, pokračovaly na západ, ale kam až dál na západ, o tom se lze jen dohadovat. 

Sedličané na dnešním Karlovarsku, Loketsku a Sokolovsku se zase měly nacházet pod luckou nadvládou. 

V pověstech se dochovalo také jméno Luckého knížete. Měl jím být kníže Vlastslav. 

Bájná bitva byla  svedena za časů knížete Neklana na poli zvaném Tursko mezi Čechy a Lučany a pro Čechy skončila vítězně. Přemyslovci od této doby měli podle dostupných fakt - vládnot vlastně již čtyřem českým kmenům - což by měli být -  vlastní Češi, Lemuzové, Lučané, Sedlčané... 

SJEDNOCOVÁNÍ EVROPY A KAREL VELIKÝ

9. století - Karel Veliký a bitva u Carnburgu

Francký král Karel zvaný Veliký se svými vojsky úspěšně táhl Evropou. Francká říše  dosáhla svého největšího územního rozsahu, Francký král se v Římě  nechal papežem korunovat za Římského císaře a pokusil se obnovit slávu Římské říše. V písních se zpívalo o vitězstvích a byla mimo jiné zmiňována válka s Čechy. Ze správního, či administrativního hlediska se Francká říše členila na hrabství - jen na některých z vojenského hlediska problematických - či konfliktních byly zřizovány pohraniční marky. V čele marky byl jmenován markrabě - jinak taky vojvoda - což byla  hodnost na stejné úrovni jako hrabě v běžných hrabstvích uvnitř říše.

Jako důvod vpádu Karlových vojsk do prostoru Čech je uváděn výběr tributu - či poplatků. Jenže na hranicích říše byly proti prostoru Čech zřízeny dvě pohraniční marky. Česká marka - v příhraniční části dnešního Bavorska a Východní marka v pozdějším Rakousku. 

Francká vojska navíc vpadla do Čech ze tří stran - Všerubským průsmykem přes Pošumaví, Smrčiny na Chebsku a Nakléřovský průsmyk v Krušných horách. Je otázka - zda na tak početné manévry bylo vybírání poplatku, například bez nějakých územních požadavků postačujícím důvodem. Je otázka co se vlastně dělo po bitvě u Carnburgu..

 

Střední Evropa po Karlu Velikém, Čechy v sousedství Východofrancké říše

Po skonu Karla velikého byla jeho říše rozdělena na tří části - a to vlastně dvakrát. 

Nejprve po Verdunské smlouvě v 9. století na Západofranckou říši, Středofranckou říši a (Východo) Francou říši.

Česká kmenová knížectví a Lucká válka

 

A v 10. století po Bonnské smlouvě se ze střední části vydělila Itálie... 

trilobitahttps://www.tumblr.com/archivace/716610483895074816/po-%C4%9Bopsv?source=share/https://www.facebook.com/photo/fbid=2522320871255539&set=oa.1323391054353069/https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1882460858637037&type=3:Východní identita na základě cesty do Pekingu - přednáška na Kafaře v Brně Obřanech - Blog iDNES.starověkToulky starověkem | Signály.cz (signaly.cz)/Starobylý Derbent - Blog iDNES./Altamira v Jetřichovicích – aneb pozdrav z pravěku - Blog iDNES.czGortys - antická megapole - Blog iDNES.czIslám na Moravě - Blog iDNES.czJeden den jízdy koňmo k moři / Baltští Prusové - Blog iDNES.cz

Lietzow neboli Lícov a Pobaltští Slované - Blog iDNES.czJeden den jízdy koňmo k moři - Blog iDNES.cz/Malá lužickosrbská mluvnice (příběh z Lužice 9 a 10) - Blog iDNES.cz/,Doba románská v Čechách a na Moravě - knížata Břetislav a Spytihněv II - Blog iDNES.cz/,Boleslav Chrabrý - polská epizoda v Lužici, na Moravě a v Čechách - Blog iDNES.cz/O Čáslavi-hrádku a dalších hradištích přemyslovského státu - X., XI, XII. století - Blog iDNES.czHradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I - Blog iDNES.cz/Úsvit Lužice - Jindřich Ptáčník a kníže Václav - Blog iDNES.cz/Čechy a Morava od pádu Římské říše po Karla velikého - historický rozcestník - Blog iDNES.czStřípky se zemí někdejší Jugoslávie - Blog iDNES.czDomy a domky z hlíny a se žundry a brněnská nářečí - Blog iDNES.czO Čáslavi-hrádku a dalších hradištích přemyslovského státu a územní správa Českých zemí - Blog iDNES.cz

Islám na Moravě - Blog iDNES.cz/Loď do Prahy a Hamburku - Blog iDNES.czhttps://www.facebook.com/media/set/?set=oa.2542377155978734&type=3

Loď do Prahy a Hamburku - Blog iDNES.czmetalurgieJeden den jízdy koňmo k moři / Baltští Prusové / výroba Bronzu - Blog iDNES.czželezoŽelezo z Moravy - v okolí Adamova a na Blanensku - Blog iDNES.cz

sklářstvíhttps://www.facebook.com/media/set/?set=a.3847012598696800&type=3/https://www.facebook.com/photo/?fbid=1398586736962297&set=oa.2356420897907695Šeď a barva normalizace - Blog iDNES.cz

Jak vypadaly středověké domy: Těsný prostor plný kouře, žít byste v něm nechtěli (msn.com)Jak se ve středověku chovali k neprovdaným ženám. Zvlášť ty krásné zažily peklo (msn.com)

 

 

 

Autor: Jan Tomášek | úterý 17.8.2021 12:16 | karma článku: 17,40 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 325x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,05 | Přečteno: 501x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 931x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 792x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematická mechanika A0/ KFD 0 jak měří siloměr přes rychlost sílu / výpočty přes stopky

základními veličinami v mechanice pohybu je síla a rychlost - ovšem síla jakoby více zastupovala zdroj pohybu - rychlost zase vlastní mechanismus - z tohoto důvodu zde bude tendence převádět většinu veličin na rychlost

22.6.2022 v 10:12 | Karma: 5,19 | Přečteno: 638x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Hradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I

Vyšehrad, Kazín, Tetín, Libušín - podle kronikáře Kosmy tato hradiště ve vnitřních Čechách byla postavena už někdy na počátku slovanského osídlení Čech pro příbuzné vládnoucího knížete.

25.5.2022 v 15:47 | Karma: 10,67 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Svatá říše římská

Toulky českou minulostí. V ranném středověku k Čechám již dávno ztracený územní výběžek - či poloostrov zvaný Donínsko - s hrady Donín a Königstein.

17.4.2022 v 20:29 | Karma: 10,11 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

C2 Mechanika KFD 2 - pomalu a rychlo - běžný motor, druhy motopohonů, cyklistické závody

V příspěvku by měl být nastíněn průběh mechanických veličin od prvního našlápnutí jízdního kole (případně zážehu motoru) až po výsledek - otáčení kola bicyklu. Pomyslný pohled na kolem projíždějící bicykl při závodech. .

7.3.2022 v 4:36 | Karma: 8,30 | Přečteno: 535x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematické úvahy u sázení brambor

některé zemědělské činnosti - jako třeba sázení nebo sbírání brambor mohou připomínat třeba počty - nebo spíš matematiku - například integrování, nebo derivování

1.3.2022 v 6:16 | Karma: 8,53 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Rychlost, zrychlení, tah a výkon proudového letounu, letiště Žatec a Mig 29

Alespoň stručně jak fungují letecké měřící přístroje a jaké veličiny jim odpovídají a především jak se liší od fyzikálních definic, především jak se zjišťuje rychlost a zrychlení (měří nebo počítá)

24.1.2022 v 21:22 | Karma: 8,69 | Přečteno: 946x | Diskuse| Ostatní

Jan Tomášek

Válka rozvodů Edison - Tesla / DC motor/ MVE Kroměříž / FVE / veřejná a domácí elektrárna

Malá vodní elektrárna postavená firmou Křižík, Simonova továrna na uzeniny, a také automobily Simca. Nejen podobně znějící názvy firem mohou být důvodem ke sloučení více námětů v jeden. Pro Kroměříž trochu netypická turistika.

1.1.2022 v 9:43 | Karma: 8,11 | Přečteno: 843x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Mechanika DAV(PM): Holešov - vzlet a zrychlení letounu Zlín XIII a Z 142

Vzlet letadla a matematicko - mechanické veličiny - především se zaměřením zrychlení, pohyb rovnoměrný a rovnoměrně či nerovnoměrně zrychlený...

15.12.2021 v 10:12 | Karma: 4,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Na konečné v Řečkovicích - proč byl u tramvají zaveden stejnosměrný proud a co je měnírna

Kromě informací o stejnosměrné napájecí trakce pro tramvaje, též pojednání o liniových stavbách jako jsou třeba různé rozvody, třeba elektrické - takovou typickou liniovou stavbou je ovšem plynovod nebo ropovod.

10.12.2021 v 11:04 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1770x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DPM 2 - elektro MFE 5 - výkon a kruhový diagram, asynchronní motor s kotvou

Další pokračování v bádání nad veličinami mechaniky - a to zejména statiky a dynamiky - především z matematického hlediska, v příspěvku rovněž zmíněna elektrotechnika - a kruhový diagram asynchronního indukčního motoru

5.12.2021 v 8:49 | Karma: 5,50 | Přečteno: 576x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DHM - hybnost, moment hybnosti, změna hybnosti a letouny Iljušin v Brně Slatině

Historie letiště Brno a zejména výzkum veličiny hybnost - moment hybnosti - změna hybnosti jsou vlastně dvoj veličiny (dvojitá síla), u celého letounu působí proti sobě - u letecké vrtule v ose a po obvodu

2.12.2021 v 5:19 | Karma: 6,42 | Přečteno: 603x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

A11V Rovnice, funkce, derivace, integrály, logaritmy

Jaký je vlastně rozdíl mezi levou a pravou rovnice a rovnicí, funkcí a veličinou - a dále pak integrálem a derivací - logaritmem a logaritmickou funkcí - na to by se měl pokusit odpovědět tento příspěvek...

19.11.2021 v 9:35 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné nebo také "na kopanou na Letnou"

Pražská Letná byla po dlouhou dobu Sokolským cvičištěm, posléze ze bylo postaveno několik stadiónů, závodní dráhy a tak dále...

13.11.2021 v 2:55 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika A/ KFD : kinematika (frekvence), dynamika (úhlová a obvodová rychlost) - Škoda

Především matematická mechanika - doprovodné veličiny a vzorce které se uplatňují v mechanice pohybu - což je kinematika a dynamika - dále rozcestník pro vozy Škoda

6.10.2021 v 13:25 | Karma: 4,68 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Specializované mikroprocesory pro průmysl, vědu a výzkum - hradlová pole FPGA, Čína

Na rozdíl od univerzálních mikroprocesorů například pro běžné stolní počítače - mikroprocesory pro průmyslové stroje nebo například zkušební přístroje jsou více specializované podle účelu.

23.9.2021 v 11:29 | Karma: 4,55 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 193
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik