Co se děje kolem elektřiny 8 - jak na mikrovlnku 4

9. 03. 2021 15:51:42
Takže zde by bylo další pokračování volného seriálu o mikrovlnce a magnetronu - oproti předchozímu bádání by zde mohla být několik zásadně nových poznatků.

Nejprve k magnetronu jako funkčnímu celku. Magnetron lze v podstatě rozdělit na několik dílčích částí podobně jako například elektronku - vlastně se také jedná o specifický druh elektronky.

Tak předně by to byl vlastní magnetron - což vlastně anoda - neboli plus. U anody magnetronu jsou zase poměrně důležité dva napájecí obvody - se zcela odlišnou hodnotou napětí - jednak nízkonapěťový obvod - přes který je vlastně magnetron pouze skrze cívku transformátoru propojen s napájením zdrojem elektrického proudu. Druhým - a dá se říci hlavním napájecím obvodem magnetronu je pak vyskonapěťový obvod - který umožňuje funkci oscilačního obvodu - což je dost podstatná součástka - neboť mění kladný a záporný pól magnetronu.

Další součástkou magnetronu je žhavící vlákno neboli katoda mínus (s různým způsobem napájení) - která je zahřívána elektrickým proudem a díky tomu se z vlákna uvolňují elektrony, které jsou urychlovány připojeným elektrickým polem směrem k anodě. Jinak pohyb elektronů od vlákna katody k anodě magnetronu probíhá po různých drahách - od přímých - pokud směrem od katody k anodě působí pouze elektrická síla - až po elipsové dráhy - pokud se na anodě střídá elektrické a magnetické pole.

Čtvrtou součástkou (pokud se dva napájecí obvody magnetronu berou jako samostatné součástky) by bylo RF vlákno na katodě magnetronu - což by měla být obdoba zesilovací mřížky u elektronky).

kkk

Možná by nebylo od věci ještě jednou zmínit oscilační obvod. Jak již bylo naznačeno - oscilační obvod je dost podstatná součástka pro funkci mikrovlnky a vznik záření magnetronu - protože přepólovává anodu magnetronu z plus na minus - čímž vytváří periodické kmity elektronů z anody magnetronu - které při působení další magnetické síly (tou první magnetickou silou je magnetická síla anody válce magnetronu - která se periodicky mění s elektrickou silou právě prostřednictvím oscilačního obvodu).

Jinak svým periodickým průběhem z plus na minus - neboli elektrického a magnetického pole - nebo ještě jinak - změny tlaku a tahu - magnetron do značné míry může připomínat funkci spalovacího pístového motoru.

Do jisté míry by odpovídaly i další součásti - napájecí obvod magnetronu může připomínat volnoběh spalovacího motoru - oscilátor pak válec s pístem spalovacího motoru - žhavící obvod katody magnetronu pak zapalovací svíčku - či žhavení u spalovacích, či vznětových motorů.

A čtvrtá součástka - anténa neboli RF obvod - kterým by poněkud odpovídala zesilovací mřížka elektronky - by tak trochu mohla připomínat pedál s plynem.

Možná ještě srovnání s dalšími součástkami.

Takže do pomyslného prvního stupně - kam patří vodiče a základní součástky by jako nejvíce názorná součástka mohla být považovaná žárovka - kterou by s výhradami bylo možno pokládat za elektronku pouze ze žhavením neboli katodou.

Jako součástka o stupeň výše - neboli stupeň dva (mínus - fixní změna) by mohla být považována běžná elektronka dioda a konečně stupeň tři (mínus - regulovatelná změna) může zas být považována elektronka trioda.

Megnetron by bylo možno zařadit mezi elekronky triody - je zde však jedno podstatné specifikum - a to přepólovávání magnetronu z plus na minus.

jiné stránky o mikrovlnce

Co se děje kolem elektřiny 5 - mikrovlnná trouba - proč jiskří hrozny v mikrovlnce - Blog iDNES.cz

další druhy vařičů, tentokrát na plyn

Campingaz CAMP BISTRO 2 na plynové kartuše a další cestovní vařiče – Potvor - pomáhat tvořit

elektro

odkaz na hlavní rozcestník na téma elektrotechnika Co se děje kolem elektřiny... AC, DC proud - rozcestník na téma elektrotechnika - Blog iDNES.cz

Autor: Jan Tomášek | úterý 9.3.2021 15:51 | karma článku: 5.48 | přečteno: 355x

Další články blogera

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma článku: 5.08 | Přečteno: 322 | Diskuse

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma článku: 6.96 | Přečteno: 921 | Diskuse

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 781 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 502 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 180 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 153 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 677

Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...