Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se děje kolem elektřiny 4 - osciloskop a měřící přístroje, Tesla Brno a Metra Blansko

Nejpatrnější součástí osciloskopu je obrazovka - v podstatě nijak odlišná od té patrně nejznámější - tedy televizní. I když jisté rozdíly zde jsou - ale k nim snad posléze.  

rozcestník VUT v Brně

matematika Matematická mechanika A0/ KFD 0 jak měří siloměr přes rychlost sílu / výpočty přes stopky - Blog iDNES.cz

elektrotechnika - měřící přístroje (Tesla Brno a Metra Blansko), koleje Palackého Co se děje kolem elektřiny 4 - osciloskop 4 a měřící přístroje, Tesla Brno a Metra Blansko, tramvajová linka 12 (tento příspěvek)

elektrotechnika - měřící přístroje II (VUT v Brně Fakulta elektrotechnická) Co se děje kolem elektřiny 7 - Ohmův zákon (2) a matematická funkce, osciloskop 2, FE VUT - Blog iDNES.cz

kinematika Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů - Blog iDNES.cz

telekomunikace V zajetí počítačů 6 "h" - jak zprovoznit počítač technicky, telekomunikační úřad Brno, továrna na výrobu počítačových čipů Drážďany - Blog iDNES.cz

strojírenský a textilní průmysl v Brně 1 Brno - Moravský Manchester 19. a 20. století + nákladní tramvaj - Blog iDNES.cz

Zbrojovka a Zetor 1Mechanika DPM1 - Výkon, nebo točivý moment - proč má traktor velké zadní kolo a je pomalý? - Blog iDNES.cz

Zbrojovka a Zetor 2 (zemědělské stroje na Vysočině) Letní čtení na táboře a krásné staré zemědělné stroje - rozcestník Vysočina - Blog iDNES.cz

Zbrojovka a Zetor 3p - elektrické rozvody v továrnách Cesty elektrické energie 3p - rozvody a jištění v průmyslu (Zetor a Zbrojovka) - Blog iDNES.cz

 

rozcestník Tesla, sdělovací technika a design Československa

Co se děje kolem elektřiny 4 - osciloskop a měřící přístroje, Tesla Brno a Metra Blansko (tento příspěvek) "brněnská Tesla" 

Tesla Rožnov, kde se například vyráběly televizory  Vyzváněcí obvod TESLA MA 6520 - Blog iDNES.cz

Tesla Rožnov V zajetí počítačů 3 (matematická logika a technika, logická hradla logické funkce ) - Blog iDNES.cz

poměrně známá byla Tesla Holešovice - světelným zdrojům je věnována závěrečná část příspěvku Lokomotivy stejnosměrné trakce E 144.0 a E 144.1 - stanice Choceň a Praha - Bubny - Blog iDNES.cz

radiokomunikace Brno Šumavská Haló, haló 6 a současně příspěvek na téma radiokomunikace a televizní a rozhlasové vysílání zajetí počítačů 6 "h" - jak zprovoznit počítač technicky, telekomunikační úřad Brno, druhy signálu, satelitní přenos internetu - Blog iDNES.cz a jeden z příspěvků na téma výškové budovy

poplatky za televizní a rozhlasové vysílání administrativně  Televizní vysílání a jeho administrativa - Blog iDNES.cz

Tesla Brno

Tesla Brno a okolí

Fakulta strojní VUT (učebna)
koleje Palackého v polovině 80tých let
laboratoře VUT

fakulta strojní a Purkyňovy koleje

Československá technika v některých odvětvích patřila mezi špičku. Světový primát mělo české strojírenství s bezvřetenovým a plně automatizovaným spřádáním i tryskovými tkalcovskými stavy. Vysokého uznání dosáhly malotirážní ofsetové stroje Romayor a Dominant, traktory Zetor, nákladní automobily Tatra, motocykly Jawa 250, pasivní radiolokátory Kopáč, Ramona a Tamara, elektronové mikroskopy TESLA. 

Elektronové mikroskopy. Slavná tradice československé elektronové mikroskopie má na svém počátku v roce 1948 iniciativu profesora brněnské techniky Aleše Bláhy a jeho studentů Armina Delonga, Vladimíra Drahoše, Ladislava Zobače a technika-konstruktéra Jana Speciálného. První mikroskop TESLA BS 241 měl parametry srovnatelné s mikroskopem RCA od firmy Radio Corporation of America, používaným u nás tehdy v biologickém výzkumu. Od roku 1951 bylo tohoto přístroje vyrobeno v Brně celkem jedenáct kusů. Vylepšená verze, stolní elektronový mikroskop TESLA BS 242, se dostala v letech 1957–1975 na trh v tisíci třech stech kusech. Další přístroje a zařízení z vývojové dílny Armina Delonga: transmisní elektronové mikroskopy TESLA BS 413, 513 a 613, kterých bylo v letech 1964–1975 vyrobeno 395 kusů; emisní elektronový mikroskop z let 1961–1964, umožňující i zrcadlovou a tunelovou mikroskopii; ultravakuovýrastrovací elektronový mikroskop BS 350 (v letech 1976–1989 bylo vyrobeno 56 kusů); elektronový litograf pro výrobu masek integrovaných elektronických obvodů; diagnostický elektronový mikroskop pro testování integrovaných obvodů.

Zpočátku se elektronové mikroskopy vyráběly ve vědecké dílně, která vznikla jako součást n. p. TESLA Pardubice – závod Brno. Další vývoj a výroba těchto zařízení je spojena s TESLOU Brno a s Ústavem přístrojové techniky – brněnskou výzkumnou a vývojovou institucí ČSAV, utvořenou v roce 1959 sloučením Vývojových dílen ČSAV (zal. 1953), Laboratoře elektronové optiky ČSAV (zal. 1954) a Laboratoře průmyslové elektroniky ČSAV (zal. 1955).
Po roce 1989 na brněnskou tradici elektronové mikroskopie ve svém výzkumném, vývojovém a výrobním programu navázaly Ústav přístrojové techniky AV ČR a dvě firmy, které se vytvořily z TESLY Brno. Další firma, převážně z řad bývalých zaměstnanců ÚPT, je orientována především na vývoj elektronově optických systémů různého zaměření.

Z produktů Metry Blansko 

alespoň registrační přístroj, typ Rg (Metra)

a) rozvaděčový pro měření I proudu, U napětí, P výkonu a účiníku cos "fí"

b) otevřený registrační Wattmetr

co je to účiník? - skrze účiník například lze přepočítat výkon a příkon

 

Příkon S lze  spočítat  příkon nepřímo přepočtem z výkonu (Ohmův zákon v integrovaném tvaru pro výkon - viz níže) - a to Příkon S  vznikne vynásobením výkonu P  účiníkem PF (účiník může být také označen jako "")

watty a voltampéry - výkon a příkon

nejpodrobnější rozdělovník elektrotechnických veličin v příspěvku Co se děje kolem elektřiny 11 - Ohmův zákon 4 - watthodiny a ampérhodiny a další veličiny - Blog iDNES.cz

 

rozcestník osciloskop

"osciloskop 1" Co se děje kolem elektřiny 8 - Ohmův zákon pro nezapojený obvod - jak vzniká napětí - Blog iDNES.cz a současně úvodní příspěvek pro Ohmův zákon

druhý a třetí díl pro osciloskop (= ten samý příspěvek) 

"osciloskop 2"  Co se děje kolem elektřiny 7 - Ohmův zákon (2) a tři verze pro zapojený obvod, osciloskop - Blog iDNES.cz a elektrotechnická fakulta VUT v Brně (elektrotechnika -matematická funkce a derivace a integrál)

"osciloskop 3"  Co se děje kolem elektřiny 7 - Ohmův zákon (3) a tři verze pro zapojený obvod, osciloskop - Blog iDNES.cz a elektrotechnická fakulta VUT v Brně

"osciloskop  prakticky 4" Co se děje kolem elektřiny 4 - osciloskop  tento příspěvek a současně měřící přístroje Tesla a Metra

"osciloskop a wattmetr 5" Co se děje kolem elektřiny 12 - Ohmův zákon pro zvídavé 5 - napětí a výkon baterky - Blog iDNES.cz a současně jeden z příspěvků cyklu "spotřebiče normálního napětí"

 

Osciloskop je měřící přístroj - primáŕně určený k měření elektrického napětí a také zobrazování jeho průběhu - tedy proto výše zmíněná obrazovka. Osciloskopem lze měřit i proud - a to je procedůra poněkud komplikovanější - protože je potřeba určitých adaptérů či sond.

Nejprve jak osciloskop funguje a a následně i jak se ovládá. Tak podstatou obrazu který se vytváři na obrazovce či monitoru osciloskopu je křivka - či přímka která se vytváří prostřednictvím elektronů dopadajících na fluorescenční vrstvu obrazovky.

basic diagram

Block Diagram of a General Purpose CRO

ladění osciloskopu

ladění osciloskopu

osciloskop - změna napětí

změna napětí

základní osciloskop

základní osciloskop

Na obrazovku jsou elektrony pomyslně vystřelovány takzvaným elektronovým dělem - což ovšem není nic jiného než trubičková elektronka - tedy katoda - mřížka - anoda ->. Elektrony ovšem nekončí svůj transfer na anodě - ale pokračují prostorem uvnitř monitoru jako usměrněný tok  (či paprsky) elektronů a dopadají až na obrazovku.

V prostoru mezi elektronkou a obrazovkou se právě přímý tok - či proud elektronů usměrňuje - či spíše vychyluje a na obrazovce se vytváří příslušné obrazce znázorňující průběh napětí.
Vychylování probíhá v elekrostatickém poli - na rozdíl od běžného televizoru, kde vychylování a usměrňování proudu elektronů probíhá v poli elektrodynamickém.

Vychylování v elektrostatickém poli osciloskopu se děje prostřednictvím vychylovacích destiček - které jsou dvojí za sebou. Jednak v ose "y" - kde se moduluje hodnota napětí a jednak v ose "x" - kde se přidává veličina času. Vychylování v ose "y" - tedy ve směru vertikálním se projevuje pouze u stejnosměrného proudu - protože napětí u stejnosměrného proudu má průběh jako prostá přímka. U střídavého proudu se už aktivizují i vychylovací destičky pro vertikální osu "Y" - neboť průběh napětí u střídavého proudu má zpravidla tvar sinusovky.

A nyní k ovládání osciloskopu. Tlačítek a různých spínačů je na osciloskopu spousta - dalo by se říci až příliš vzhledem k faktu - že se na obrazovce zobrazuje pouhá křivka.

Osobně jsem si ovládací prvky osciloskopu rozdělil do několika zón. Jedna zóna může být například samotné ovládání obrazovky - když ještě není zapnuto měření. Může se nastavovat například jas a ostrost obrazovky. 

Dalším okruhem by mohlo být ovládání po aktivizaci měření ve směru vertikální osy "y" - kdy se nastavují parametry měřenému napětí - může se například rozšiřovat - či zužovat amplituda napětí - posouvat obraz nahoru, či dolů a taj dále.

Dalším pomyslným okruhem by mohlo být měření ve směru osy "x" - tedy nastavování parametrů času. Může se například rozšiřovat či zužovat amplituda sinusovky napětí - a podobně.

Takže to by byly tři okruhy a určitě by spousta tlačítek ještě zbylo a dalo by se pokračovat.

plus album schémat a návodů https://www.facebook.com/pg/Nabdaz-plus-101341581569399/photos/?tab=album&album_id=111289377241286

(oprava - u televizní obrazovky se nejedná o pole elekrodynamické ale alektromagnetické)

Autor: Jan Tomášek | čtvrtek 7.5.2020 3:30 | karma článku: 6,38 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 330x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 513x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 560x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 794x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematická mechanika A0/ KFD 0 jak měří siloměr přes rychlost sílu / výpočty přes stopky

základními veličinami v mechanice pohybu je síla a rychlost - ovšem síla jakoby více zastupovala zdroj pohybu - rychlost zase vlastní mechanismus - z tohoto důvodu zde bude tendence převádět většinu veličin na rychlost

22.6.2022 v 10:12 | Karma: 5,19 | Přečteno: 649x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Hradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I

Vyšehrad, Kazín, Tetín, Libušín - podle kronikáře Kosmy tato hradiště ve vnitřních Čechách byla postavena už někdy na počátku slovanského osídlení Čech pro příbuzné vládnoucího knížete.

25.5.2022 v 15:47 | Karma: 10,67 | Přečteno: 489x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Svatá říše římská

Toulky českou minulostí. V ranném středověku k Čechám již dávno ztracený územní výběžek - či poloostrov zvaný Donínsko - s hrady Donín a Königstein.

17.4.2022 v 20:29 | Karma: 10,11 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

C2 Mechanika KFD 2 - pomalu a rychlo - běžný motor, druhy motopohonů, cyklistické závody

V příspěvku by měl být nastíněn průběh mechanických veličin od prvního našlápnutí jízdního kole (případně zážehu motoru) až po výsledek - otáčení kola bicyklu. Pomyslný pohled na kolem projíždějící bicykl při závodech. .

7.3.2022 v 4:36 | Karma: 8,32 | Přečteno: 545x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematické úvahy u sázení brambor

některé zemědělské činnosti - jako třeba sázení nebo sbírání brambor mohou připomínat třeba počty - nebo spíš matematiku - například integrování, nebo derivování

1.3.2022 v 6:16 | Karma: 8,53 | Přečteno: 525x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Rychlost, zrychlení, tah a výkon proudového letounu, letiště Žatec a Mig 29

Alespoň stručně jak fungují letecké měřící přístroje a jaké veličiny jim odpovídají a především jak se liší od fyzikálních definic, především jak se zjišťuje rychlost a zrychlení (měří nebo počítá)

24.1.2022 v 21:22 | Karma: 8,69 | Přečteno: 965x | Diskuse| Ostatní

Jan Tomášek

Válka rozvodů Edison - Tesla / DC motor/ MVE Kroměříž / FVE / veřejná a domácí elektrárna

Malá vodní elektrárna postavená firmou Křižík, Simonova továrna na uzeniny, a také automobily Simca. Nejen podobně znějící názvy firem mohou být důvodem ke sloučení více námětů v jeden. Pro Kroměříž trochu netypická turistika.

1.1.2022 v 9:43 | Karma: 8,11 | Přečteno: 858x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Mechanika DAV(PM): Holešov - vzlet a zrychlení letounu Zlín XIII a Z 142

Vzlet letadla a matematicko - mechanické veličiny - především se zaměřením zrychlení, pohyb rovnoměrný a rovnoměrně či nerovnoměrně zrychlený...

15.12.2021 v 10:12 | Karma: 4,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Na konečné v Řečkovicích - proč byl u tramvají zaveden stejnosměrný proud a co je měnírna

Kromě informací o stejnosměrné napájecí trakce pro tramvaje, též pojednání o liniových stavbách jako jsou třeba různé rozvody, třeba elektrické - takovou typickou liniovou stavbou je ovšem plynovod nebo ropovod.

10.12.2021 v 11:04 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DPM 2 - elektro MFE 5 - výkon a kruhový diagram, asynchronní motor s kotvou

Další pokračování v bádání nad veličinami mechaniky - a to zejména statiky a dynamiky - především z matematického hlediska, v příspěvku rovněž zmíněna elektrotechnika - a kruhový diagram asynchronního indukčního motoru

5.12.2021 v 8:49 | Karma: 5,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DHM - hybnost, moment hybnosti, změna hybnosti a letouny Iljušin v Brně Slatině

Historie letiště Brno a zejména výzkum veličiny hybnost - moment hybnosti - změna hybnosti jsou vlastně dvoj veličiny (dvojitá síla), u celého letounu působí proti sobě - u letecké vrtule v ose a po obvodu

2.12.2021 v 5:19 | Karma: 6,42 | Přečteno: 621x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

A11V Rovnice, funkce, derivace, integrály, logaritmy

Jaký je vlastně rozdíl mezi levou a pravou rovnice a rovnicí, funkcí a veličinou - a dále pak integrálem a derivací - logaritmem a logaritmickou funkcí - na to by se měl pokusit odpovědět tento příspěvek...

19.11.2021 v 9:35 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné nebo také "na kopanou na Letnou"

Pražská Letná byla po dlouhou dobu Sokolským cvičištěm, posléze ze bylo postaveno několik stadiónů, závodní dráhy a tak dále...

13.11.2021 v 2:55 | Karma: 6,33 | Přečteno: 518x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika A/ KFD : kinematika (frekvence), dynamika (úhlová a obvodová rychlost) - Škoda

Především matematická mechanika - doprovodné veličiny a vzorce které se uplatňují v mechanice pohybu - což je kinematika a dynamika - dále rozcestník pro vozy Škoda

6.10.2021 v 13:25 | Karma: 4,68 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Specializované mikroprocesory pro průmysl, vědu a výzkum - hradlová pole FPGA, Čína

Na rozdíl od univerzálních mikroprocesorů například pro běžné stolní počítače - mikroprocesory pro průmyslové stroje nebo například zkušební přístroje jsou více specializované podle účelu.

23.9.2021 v 11:29 | Karma: 4,55 | Přečteno: 252x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik