Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestami internetu do Podivína (Jak se připojit k internetu 3) počátky internetu v USA

Hledat podstatu internetu je jako hledat přechod mezi prchavým pevným - přibližně tento názor sdělil Andrew Blum ve své knize "Z čeho je internet" s podtitulem "Výprava do nitra světové sítě" (plus malé velikonoční zamyšlení).    

před - úvod přehled příspěvků na téma počítače a internet

 

 

druhy hardwaru a softwaru v počítačích a telefonech

druhy softwaru a hardwaru v počítačích a  telefonech

 

 

Malá technická poznámka - méně podstatné pasáže jsou kurzivou - technická část spíš k závěru...

 

Leonard Klanrock je otcem internetu - nebo spíše jedním z otců - neboť na úspěchu se podílelo více lidí. Během svých postgraduálních studií na MIT vydal v roce 1961 svou první knihu o "přepínání paketů", myšlenku postavenou na efektivním předávání malých souborů údajů účinněji než celého proudu dat - což je jedna z klíčových věcí internetu.  V polovině šedesátých let - kdy byl již Kleinrock na UCLA a na cestě k obhajobě. Současně Davies, který rovněž pracoval v akademickém prostředí chtěl vylepšit komunikační systém v Anglii. Jejich nápady a myšlenky současně kolovaly v malých komunitách vědců, byly zmiňovány na konferencích a objevovaly se na nástěnkách.

Původní internetové sítě měly jeden zásadní problém. Nebyly propojeny! Přes svůj národní a občas i zaoceánský přesah. V podstatě byly tyto sítě jen soukromými dálnicemi, nebo spíše soukromými pruhy na veřejné dálniční síti.  Tedy přesněji na telefonní síti. 

Podobně jak se předpovídá počasí jistá předpověď se na univerzitách vytvořila i pro budování internetu - a to že sítě bude potřeba spojovat ve více úrovních. Internetové uzly by měly být podobné nebo téměř stejné budovy v různých městech světa.

Pokud se podíváte dovnitř internetového mraku - začne se ukazovat poměrně zřetelná struktura center a spojovacích paprsků - jak na provozní (síťové) - tak na fyzické (tedy geopolitické) úrovni. Dvě města na protilehlých březích oceánu - třeba New Yourk nebo Londýn jakoby byla spojena mlžným mrakem.

V r. 1983 po letech plánování přešly všechny počítače ARPANETu* na nová elekronická pravidla - které nadále zůstávají základním stavebním kamenem internetu. Technicky řečeno - přepnuly své komunikační protokoly nebo jazyk z NCP neboli "Network  Control Protocol" na protokol TCP/IP což je "Transmission Control Protocol/ Internet Protocol"

* Síť agentur Advanced Research Projects Agency ( ARPANET ) byla první rozsáhlou sítí pro přepínání paketů s distribuovaným řízením a první sítí implementující sadu protokolů TCP / IP . Obě technologie se staly technickým základem internetu . ARPANET byl založen Agenturou pro pokročilý výzkum (ARPA) Ministerstva obrany Spojených států .

Ale byl zde ještě jede problém - který se dá shrnout do otázky "kam mizí ty pakety?" Řešením byl program - který stopoval jejich cesty. Zadá-li se IP adresa a program "traceroute" načte se seznam roeterů, kterými paket prošel. 

Každý soubor dat - neboli paket - který cestuje internetem je označen místem určení - což může být název servru - nebo alternativně  IP adresa. V terminologii běžné pošty buď "textová adresa" tedy název města, obce, ulice nebo například směrovací číslo.  Tyto dva údaje by si měly vzájemně odpovídat - ale nemusí si tomu tak vždy...

Příklad jak může vzniknout klamavá adresa:

Technik pakistánských komunikací dostal příkaz dočasně blokavat server YouTube, však špatně nakonfiguroval router - a místo zablokování serveru YouTube (tedy přístupové cesty k němu) omylem prohlásil svůj router přímo za server YouTube. V podstatě se dá říci - že trasu k serveru YouTube přesměroval (nebo dokonce unesl) přímo na svůj router.

Než se problém během asi dvou hodin vyřešil - každého uživatele který hledal YouTobe internetová trasa přivedla ke dveřím pákistánských telekomunikací.

 

Jakmile se objeví nějaký zboudilý packet a s ním i klamavá adresa - například, se zjistí, že Jagelonská univerzita má sídlit na dánských Faerských ostrovech - začne zdlouhavá procedura dotazování - třeba národních agentur zodpovědných za provoz internetu z cílem vyřešit problém - ne vždy se zadaří, ne vždy se podaří Bludného Holanďana nalézt. A současně se může zjistit - zda operátoři využívají ty trasy, jak tvrdí a více méně subjektivně se pak dá posoudit vytíženost provozu na těchto trasách. 

Aby trasu bludného paketu bylo možno vystopovat - byl vyvinut specalizovaný identifikační nástroj - zvaný "traceroute".  Traceroute je síťový nástroj používaný k zobrazení trasy, kterou pakety procházejí sítí IP. Na počítači se spouští příkazem "tracert" a následně se zobrazí celá trasa - výpisem mezistanic - tedy IP adres.

Výpis Traceroute může pomoci dohledat chybu, je však nutné jej považovat pouze za informativní, rozhodně nikoli za jednoznačný zdroj infromací (mimo důvodů uvedených v článku například také proto, že řadu činností dnes mohou vykonávat L2 zařízení, proto, že pomocí manipulace s TTL lze některé hopy zcela skrýt atd.) a informace, které nám poskytne, mohou být sice nedocenitelné, ale pro jednoznačnou diagnostiku problému je nezbytné je ještě několikanásobně ověřovat.

Předně je vhodné si uvědomit, jak traceroute pracuje. Je to jednoduché, pošle packet na neexistující socket (některé implementace tak činí protokolem udp, jiné protokolem icmp, existují ovšem i verze využívající k tomu protokol tcp) a čeká doručení odpovědi o nedoručitelnosti takového packetu, přičemž měří také čas, za jak dlouho taková odpověď dorazí. Podle TTL se pak zjistí, kolikátý hop v cestě nám zprávu o nedoručitelnosti odeslal. 

Pro identifikaci trasy je však znát však nejméně dva body - tedy start a cíl. Start - tedy IP adresa počítače, se dá zjistit prostřednictvím jisté kombinace kláves přímo v počítači. IP adresu cíle by měl nalézt přímo internet na základě slovně zadané adresy cíle - tedy například adrese www.neznam.cz by měla odpovídat jistá kombinace číslic IP adresy (ve vyjímečných případech se může adrese přiřadit nepravá kombinace  číslic a takto vzniká právě klamavá adresa).

Pro spuštění identifikátoru "traceroute" je dobré vědět jak se zjistí IP adresa počítače, respektive vnitřní, lokální IP adresa - neboli LAN IP adresa

 

(1) Tedy - na dole vlevo klávesnici klávesa se symbolem čtveřice kosočtverců "windows" + zmáčknout klávesu "R" a měl by se spustit program a do okénka programu napsat příkaz "ipconfing" nebo "ipconfing/all", a odkliknout entrem.

(2) Stejně by se měl tento program vyvolat pokud se aktivuje dotazové okénko windows  dole monitoru - jenom příkaz  "cmd" je třeba vypsat - aby se spustilo okénko z programem a dál postupovat podobně jako výše.

Kromě lokální IP adresy pro dohledání počtače z pozice internetu slouží veřejná IP adresa - WAN IP adresa - ta se však pro účel trasování identifikátorem "traceroute" míjí - dá se však dohledat - tentokrát ovšem specializovanými programy z internetu.

(3) A ještě jak vyvolat přímo nástroj "traceroute" pro výpis IP adres celé trasy... Postup je úplně stejný jako při zjišťování lokální IP adresy - jenom do okénka programu se vypíše tracert. + cílová adresa - tedy například tracert.www.neznam.cz   ...

 

výpis trasování

 

 

Snad ještě poznámku přímo ke knize André Bluma "Z čeho je internet", kniha je napsána poměrně čtivě - občas je zpeztřena osobními  postřehy přímo z počítačového podhoubí a tu a tam se nejde i nějaká úvažka filosofického charakteru - třeba o určení místa vyplývajícím z osobních příběhů - nikoliv zeměpisných souřadnic - takto bylo možno právě nalézt Jagelonskou univerzitu na Faerských ostrovech spadajících pod Dánsko. Mě se možná něco podobného přihodilo v jihomoravském Podivíně - kde jsem měl pocit - že jsem se ocitl u jeruzalémské "Zdi nářků" - když už jsou ty velikonoce... 

Jak zjistit adresu svého počítače?

Stručný postup v obrázku vpravo nahoře.

1/ znak Windows vlevo dole na liště počítače

2/ mělo by "vyskočit" nové okno - do řádku vpravo nahoře (tzv. příkazového řádku) napsat cmd

3/ potvrdit klávesou "Enter" ... a měla by se objevit černé vyskakovací okno s adresou počítače v síti internetu

tolik počítače

a již spíše turisticko - poznávací část příspěvku

Židovská čtvrť Podivín - Židé v Podivíně

 

Synagoga a židovská čtvrť Podivín

 

První zmínky o židovské obci ze 17. století - základ obce v pozdějším století tvořily rodiny prchající z Polska. Zdejší rabíni - například Simon Mandel, nebo Koppel Duschinsky byli autory filozoficko - náboženských spisů.

Dvě oddělené čtvrtě, jedna na severu (40 domů), druhá na jihozápadě města se synagogou a 20 ti domky - zbořenou 1945 - v důsledku válečných poškození.

 

Autor: Jan Tomášek | pátek 10.4.2020 20:10 | karma článku: 7,64 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 330x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 513x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 560x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 794x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematická mechanika A0/ KFD 0 jak měří siloměr přes rychlost sílu / výpočty přes stopky

základními veličinami v mechanice pohybu je síla a rychlost - ovšem síla jakoby více zastupovala zdroj pohybu - rychlost zase vlastní mechanismus - z tohoto důvodu zde bude tendence převádět většinu veličin na rychlost

22.6.2022 v 10:12 | Karma: 5,19 | Přečteno: 644x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Hradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I

Vyšehrad, Kazín, Tetín, Libušín - podle kronikáře Kosmy tato hradiště ve vnitřních Čechách byla postavena už někdy na počátku slovanského osídlení Čech pro příbuzné vládnoucího knížete.

25.5.2022 v 15:47 | Karma: 10,67 | Přečteno: 488x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Svatá říše římská

Toulky českou minulostí. V ranném středověku k Čechám již dávno ztracený územní výběžek - či poloostrov zvaný Donínsko - s hrady Donín a Königstein.

17.4.2022 v 20:29 | Karma: 10,11 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

C2 Mechanika KFD 2 - pomalu a rychlo - běžný motor, druhy motopohonů, cyklistické závody

V příspěvku by měl být nastíněn průběh mechanických veličin od prvního našlápnutí jízdního kole (případně zážehu motoru) až po výsledek - otáčení kola bicyklu. Pomyslný pohled na kolem projíždějící bicykl při závodech. .

7.3.2022 v 4:36 | Karma: 8,32 | Přečteno: 545x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematické úvahy u sázení brambor

některé zemědělské činnosti - jako třeba sázení nebo sbírání brambor mohou připomínat třeba počty - nebo spíš matematiku - například integrování, nebo derivování

1.3.2022 v 6:16 | Karma: 8,53 | Přečteno: 524x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Rychlost, zrychlení, tah a výkon proudového letounu, letiště Žatec a Mig 29

Alespoň stručně jak fungují letecké měřící přístroje a jaké veličiny jim odpovídají a především jak se liší od fyzikálních definic, především jak se zjišťuje rychlost a zrychlení (měří nebo počítá)

24.1.2022 v 21:22 | Karma: 8,69 | Přečteno: 965x | Diskuse| Ostatní

Jan Tomášek

Válka rozvodů Edison - Tesla / DC motor/ MVE Kroměříž / FVE / veřejná a domácí elektrárna

Malá vodní elektrárna postavená firmou Křižík, Simonova továrna na uzeniny, a také automobily Simca. Nejen podobně znějící názvy firem mohou být důvodem ke sloučení více námětů v jeden. Pro Kroměříž trochu netypická turistika.

1.1.2022 v 9:43 | Karma: 8,11 | Přečteno: 858x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Mechanika DAV(PM): Holešov - vzlet a zrychlení letounu Zlín XIII a Z 142

Vzlet letadla a matematicko - mechanické veličiny - především se zaměřením zrychlení, pohyb rovnoměrný a rovnoměrně či nerovnoměrně zrychlený...

15.12.2021 v 10:12 | Karma: 4,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Na konečné v Řečkovicích - proč byl u tramvají zaveden stejnosměrný proud a co je měnírna

Kromě informací o stejnosměrné napájecí trakce pro tramvaje, též pojednání o liniových stavbách jako jsou třeba různé rozvody, třeba elektrické - takovou typickou liniovou stavbou je ovšem plynovod nebo ropovod.

10.12.2021 v 11:04 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DPM 2 - elektro MFE 5 - výkon a kruhový diagram, asynchronní motor s kotvou

Další pokračování v bádání nad veličinami mechaniky - a to zejména statiky a dynamiky - především z matematického hlediska, v příspěvku rovněž zmíněna elektrotechnika - a kruhový diagram asynchronního indukčního motoru

5.12.2021 v 8:49 | Karma: 5,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DHM - hybnost, moment hybnosti, změna hybnosti a letouny Iljušin v Brně Slatině

Historie letiště Brno a zejména výzkum veličiny hybnost - moment hybnosti - změna hybnosti jsou vlastně dvoj veličiny (dvojitá síla), u celého letounu působí proti sobě - u letecké vrtule v ose a po obvodu

2.12.2021 v 5:19 | Karma: 6,42 | Přečteno: 621x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

A11V Rovnice, funkce, derivace, integrály, logaritmy

Jaký je vlastně rozdíl mezi levou a pravou rovnice a rovnicí, funkcí a veličinou - a dále pak integrálem a derivací - logaritmem a logaritmickou funkcí - na to by se měl pokusit odpovědět tento příspěvek...

19.11.2021 v 9:35 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné nebo také "na kopanou na Letnou"

Pražská Letná byla po dlouhou dobu Sokolským cvičištěm, posléze ze bylo postaveno několik stadiónů, závodní dráhy a tak dále...

13.11.2021 v 2:55 | Karma: 6,33 | Přečteno: 518x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika A/ KFD : kinematika (frekvence), dynamika (úhlová a obvodová rychlost) - Škoda

Především matematická mechanika - doprovodné veličiny a vzorce které se uplatňují v mechanice pohybu - což je kinematika a dynamika - dále rozcestník pro vozy Škoda

6.10.2021 v 13:25 | Karma: 4,68 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Specializované mikroprocesory pro průmysl, vědu a výzkum - hradlová pole FPGA, Čína

Na rozdíl od univerzálních mikroprocesorů například pro běžné stolní počítače - mikroprocesory pro průmyslové stroje nebo například zkušební přístroje jsou více specializované podle účelu.

23.9.2021 v 11:29 | Karma: 4,55 | Přečteno: 252x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik