Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se děje kolem elektřiny2 - elektronické součástky dioda, tranzistor + pračky

Dejme tomu, že v domácnosti je všechno v pořádku - do příslušných zásuvek je možné zapojit elektrické spotřebiče. Obvyklý je domácí střídavý rozvod o napětí 230 (dříve 220V).

 

úvodní příspěvek pro elektrotechniku - zejména teorii    Co se děje kolem elektřiny 16 , Ohmův zákon 16 - cívka, kondenzátor - předbíhání, zpožďování proudu, napětí, ČKD Praha - Blog iDNES.cz

 

ROZCESTNÍK na téma AC napětí

Co se děje kolem elektřiny 1 - energie z elektrárny, druhy elekrospotřebičů, rozdíl AC/ DC - Blog iDNES.cz

Cesty elektrické energie 1 - přenosová a distribuční soustava energie - Blog iDNES.cz

Cesty elektrické energie 4 - místní a domovní rozvody elektrické energie, výtahy - Blog iDNES.cz

Cesty elektrické energie 17 - jak vařit elektricky doma i na cestách - Blog iDNES.cz domovní rozvody

Co se děje kolem elektřiny 2 - elektronické součástky dioda, tranzistor + pračky (většinou AC napětí - tento příspěvek)

ROZCESTNÍK na téma DC napětí

Co se děje kolem elektřiny 1 - energie z elektrárny, vysavače, mixéry , rozdíl AC/ DC - Blog iDNES.cz

Co se děje kolem elektřiny2 -elektronické součástky: dioda,tranzistor (většinou DC napětí)  + pračky(tento příspěvek)

Co se děje kolem elektřiny... AC, DC proud - rozcestník pro elektrotechnické spotřebiče - Blog iDNES.cz

Lokomotivy stejnosměrné trakce E 144.0 a E 144.1 - úkony při odstavení a zprovoznění - Blog iDNES.cz

Úzkokolejkou do České Kanady - Blog iDNES.cz elektrické rozvody na lokálních tratích

Co se děje kolem elektřiny 9 - DC a AC magnetismus - jak na mikrovlnku 5 - Blog iDNES.cz (jak funguje námořní magnet)

Industriální Kroměříž - Malá vodní elektrárna Strž firmy Křižík a Simonova továrna - Blog iDNES.cz (válka rozvodů Edison/Tesla)

Cesty elektrické energie  16 - DC rozvody a magnet / Brémy a Východní Frísko 1999 - Blog iDNES.cz

Cesty elektrické energie 2 - tepelná elektrárna Oslavany, Západomoravské elektrárny - Blog iDNES.cz (DC rozvody v dolech)

ROZCESTNÍK ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY

Co se děje kolem elektřiny... (2)  - elektronické součástky -  rozdělovník součástek ...polovodič, dioda, tranzistor, triak (tento příspěvek)

Co se děje kolem elektřiny 3 - Zenerova dioda proti nadměrnému odběru, výkon a příkon - Blog iDNES.cz

Co se děje kolem elektřiny 5 - jak funguje tranzistor jako elektronická součástka, zesilovač pro rozhlasový přijímač, tábor elektroniků Mladočov  - Blog iDNES.cz

ROZCESTNÍK ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE

Co se děje kolem elektřiny... AC, DC proud - rozcestník na téma elektro spotřebiče - Blog iDNES.cz jiné elektromechanické elektrospotřebiče než pračky (například pračky, vysavače atd)

Co se děje kolem elektřiny... (2)  - jak zapojit pračku (tento příspěvek)

Cesty elektrické energie 17 - jak vařit elektricky doma i na cestách - Blog iDNES.cz indukční vařič

Co se děje kolem elektřiny 6 - jak na mikrovlnku 2 - Blog iDNES.cz

slaboproud - elektronika - rádiotechnika

Co se děje kolem elektřiny 5 (Na rádiových vlnách 6, Cesty elektrické energie 10) - Blog iDNES.cz

 

VLASTNÍ PŘÍSPĚVEK

ČÁST 1

DOMOVNÍ DC/AC ROZVODY

Domácí spotřebiče lze velmi rámcově rozdělit na běžné elektrické (elektrotechnické) spotřebiče - což jsou různí domácí pomocníci typu pračka, vrtačka atd a  dále pak na elektronické přístroje, které slouží "pro  zábavu a poučení" (televizor, rádio, počítač atd). Ty prvé - tedy domácí spotřebiče jsou napájeny běžným střídavým proudem ze sítě, elektronika je ovšem zpravidla funguje  na stejnosměrný proud o nižším napětí. Elektronické spotřebiče jsou tedy obvykle doplněny zdrojem s transformátorem a usměrňovačem - pokud přímo není součástí přístroje.

čisťě hypotetický model se střídavým i stejnosměrným rozvodem

 

ČÁST 2

ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY

Alespoň pár základních součástek uplatňovaných jak u elektroniky tak u elektrotechnických přístrojů.

Dioda je základní elektrotechnická součástka se dvěma elektrodami, označovanými jako anoda a katoda. Jedná se o polovodič - který propouští proud téměř výhradně v jednom směru - v opačném - tedy v závěrném směru je schopna propustit pouze značný proudový náraz - čehož se využívá právě u některých speciálních diod.

Zenerova dioda je právě příklad takové diody, která je zapojována v opačném - tedy závěrném směru. Používána je například jako regulátor při odběru elektrické energie z rozvodné síť. Větev ze Zenerovou diodou právě tvoří odbočku z hlavního rozvodu. Při zvyšování odběru elektřiny - například v době špičky tvoří jakousi horní mez pro odběr proudu. Takový proud, u kterého by se už nedalo udržet napětí dle normy - je částečně odveden do bočního kanálu se Zenerovou diodou - a tento již neudržitelný přebytek proudu  se vrací zpět ke zdroji.

 

Druhý příklad využití Zenerovy diody je stabilizace napětí - je tedy zapojována do obvodu napětí jako stabilizátor - hodnota napětí proudu který touto diodou protéká se dá totiž poměrně přesně určit.

Tranzistor je součástka podobná diodě - má však navíc jeden kontakt - tedy celkem tři - z nichž jeden právě slouží jako regulační brána - tzv. báze. Rovněž má o jedno polovodičové pole navíc - tedy rovněž celkem tři a mezi nimi dvě dvojice přechodů. Tranzistor je využíván jako spínač, zesilovač nebo matematicko-logický člen - hradlo. Jistou zajímavostí při zapojení "báze" je změna směru proudu - který jí prochází. Pokud báze není sepnuta - prochází jí pouze nevelký - počáteční, či zůstatkový proud vedlejším kontaktem do obvodu. Pokud spínač sepne začne bází procházet regulační, či spínací proud který můźe téct i  v protisměru.

 

Tyristor je součástka podobná tranzistoru - je hlavně využívána pro regulaci výkonu spotřebiče. Konstrukčně se podobá tranzistoru - regulační elektroda je nazývána "gate" - neboli brána - a navíc má tyristor navíc ještě jedno polovodičové pole (celkem 4) - tedy  i navíc  jeden přechod mezi nimi (celem 3).

Z hlediska funkce oproti tranzistoru liší  v sepínání. Tranzistor sepíná impulzně, a po ukončení sepnutí se stav vrátí zpět. Při sepnutí tyristoru se jeho funkce nastaví trvaleji - i když se spínač vrátí do výchozí polohy.

 

Triak je součástka podobná tyristoru - používá se u spotřebičů, kde proud teče spotřebičem i v opačném směru - například při změně otáčení vrtačky. Triak jsou vlastně dva antiparalelně zapojené tyristory.

 

Někdy je diak nazýván jako "dioda pro střídavý proud" - což je MÝLKA! Diak je dioda pro obousměrný  (střídavý) proud - který obvodem může procházet  například právě při změně směru otáček.

***

dvě chyby identifikované u ilustrací : 

"Zenerova dioda" - chybně zapojený tranzistor vpravo dole 

"Triak" (poslední obrázek) - triak se používá u obousměrných obvodů na (střídavý) proud 

ČÁST 3

JAK ZAPOJIT PRAČKU

Stručná historie praní

Na počátku praní byla „čistá voda“ – prádlo se máčelo, otloukalo o kameny a máchalo – například v potoce. Časem se začaly používat navíc různé přísady – například bělící hlinkách, pralo se ve speciálních kádích a podobně.
Osobně jsem tento dávný způsob praní měl možnost pozorovat v Indii – kdy den začínal u řeky nebo u pumpy, po vyprání ženy rozložily své barevné látky třeba na břehu řeky.
Největší skok v praní přinesl vynález valchy – neboli prací desky, a ještě větší na sklonku 19tého století konstrukce pracího stroje – neboli pračky. Pračky nejprve nalezly uplatnění ve veřejném prostoru – špitálech, prádelnách – později i přímo v domácnostech.
První pračky byly vlastně půlválce na nohách – používaly se různé mechanizmy na bázi lopatek, či valch – pohon byl ruční – přímo nebo s převody.
Později nastoupily výřivky, kde cirkulaci vody s pracími prostředky obstarávala například vrtulka poháněná elektromotorem. Do těchto praček bývala i zabudována topná spirála – která umožňovala ohřev vody, řešený byl například i odtok vody. Já však pamatuji i výřivku bez ohřevu – kde se voda musela výlevat za pomoci kbelíků. Jako doplněk praní fungovala samostatná ždímačka – a prádlo se už mohlo jenom sušit.
Další generace praček – automatické pračky jsou všeobecně známa - praní se uskutečňuje komplexně podle různých programů odpovídajícím tipu prádla.

stručná historie praní

V Českých zemích se ještě na přelomu 19tého a 20tého století se pračky vyráběly v dílnách malých živnostníků, zpravidla jako „doplňková“ výroba. Teprve posléze docházelo k zakládání specializovaných továren a továrniček – nejstarším známým výrobcem praček v českých zemích by Jaroslav Novotný z Moravských Budějovic – a rok později byla založena například firma Eduarda Ledera. Značek bylo mnoho – namátko IDEAL, SIMPLEX, ZLATÁ VČELA, LYRA – nebo na Slovensku známá TATRAMAT či VIRENA.

automatické pračky

automatická pračka Tatramat 245

automatická pračka v lince

automatická pračka v lince

automatická pračka Bosh

automatická pračka BOSH

jak se spouští pračka Wirpool Philips CS 560
1 zásuvka
2 voda
3 prací prášek
4 alternativně prací prášek celá náplň
5 teplota
6 tlačítko ždímání do polohy "se ždímáním", nebo "bez ždímání" - nikoli poloha "stop" a pračka by se měla po jisté prodlevě sama rozjet

jak spustit pračku

Obsluha praček Gorenje, Philips a Bodh

 

Autor: Jan Tomášek | úterý 28.1.2020 14:10 | karma článku: 17,10 | přečteno: 1744x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 332x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 517x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 941x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 562x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 796x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik