Po stopách trampingu – osada Ztracenka

Psal se rok 1919, když šest mladých mužů, navrátivších se z 1. světové války se vydalo hledat zapomnění a romantiku do čarokrásné krajiny Svatojánských proudů. Místu, kde tábořili začali říkat Tábor řvavých.

Později, když stany začaly nahrazovat sruby získala trampská osada název Ztracená naděje. Zkrátka, Ztracenka se záhy stala kultovním centrem českého trampingu – navštěvovaná i sympatizujícími osobnostmi veřejného života první republiky. Osadu ohrožovala především jarní tání, ale osudovou se pro ni málem stala stavba Štěchovické přehrady, dokončené v období protektorátu.  Jenže osada prostě přesunuta o pár desítek metrů výš nad zátopovou zónu, takže nezanikla (další podobné osady toto štěstí neměly – třeba osada Good Luck).

Do Ztracenky jsem vydal ze Štěchovic - cestou nad bývalým Svatojánskými proudy. Ve středu osady nemohlo chybět volejbalové hřiště (volejbal byl pro trampské osady typickým sportem) a byl zde rovněž přístřešek s nápisem SALON. Tady jsem chvíli poseděl – avšak sám a bez piva – to jsem si dal až zpátky ve Štěchovicích. 

osada na Fáberce
Ztracenka
Ztracenka
Ztracenka

 

Autor: Jan Tomášek | čtvrtek 7.9.2017 8:46 | karma článku: 19,39 | přečteno: 812x