Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako ordonanc na Špilberku - vojenská posádka na Brněnském hradě za 1. a 3. republiky

Vzpomínková vyprávěnka o životě jednoho úředníka který v roce 1945 dostal povolávací rozkaz na vojenskou službu na Špilberku. 

příspěvek si klade za cíl alespoń útržkovitě období po roce 1945 ve střední Evropě - a to spíše se západního pohledu

obsah

1/ Špilberk stručné dějiny - gotický hrad, barokní pevnost, doba "josefínská"

2/ Jako ordonanc na Špilberku - Špilberk za 1. a 3. republiky

3/ rozcestník dění v Evropě

 

část 1

Špilberk - gotický hrad, barokní pevnost, doba "josefínská"

rozcestník "hrady a zámky na  Brněnsku" 

zámek Brněnské Ivanovice Domy a domky z hlíny a se žundry a brněnská nářečí - Blog iDNES.cz

Špilberk, Brněnský hrad Jako ordonanc na Špilberku - vojenská posádka na Brněnském hradě za 1. a 3. republiky (tento příspěvek)

hrad Veveří Trocha lesnické latiny - příběh z hradu Veveří - Blog iDNES.cz

 

rozcestník Karel IV. a jeho doba

Jako ordonanc na Špilberku - vojenská posádka na Brněnském hradě za 1. a 3. republiky (tento příspěvek)  Karel IV. jako Moravský markrabě

hrad Veveří Trocha lesnické latiny - příběh z hradu Veveří - Blog iDNES.cz zákoník z roku 1355, známý jako Majestas Carolina, který se mimo jiné zabýval lesnictvím

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Římský nebo Německý král? - Blog iDNES.cz (část příspěvku - Donínsko podruhé patří k Čechám)

Večer v Hamburku, rozcestník němčina a Německo - Blog iDNES.cz (Lucembursko)

Markrabě Karel I a Brněnský hrad

Ačkoli byl Špilberk původně založen jako přední sídelní hrad na Moravě a pevná opora panovnické moci, čeští panovníci jej navštěvovali spíše jen příležitostně. Vyjímkou bylo obdobý kdy Karel I (IV) byl Moravským markrabětem, ale ještě nebyl králem - kterým byl dosud jeho otec Jan Lucemburský - byť trávil většinu času za hranicemi. Brněnský hrad byl také bydlištěm Karlovy první manželky moravské markraběnky (později královny) Blanky z Valois.

Špilberk jako gotický hrad - Karel IV. jako Moravský markrabě

 

Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem.

Havel ze Strahova byl na svou dobu velice vzdělaný muž, který kromě medicíny studoval teologii, astronomii a matematiku a zajímal se o správnou životosprávu a její vliv na zdraví. Vysvětlil Karlu IV., že pokrmy se musí připravovat z čerstvých jídel a že není vhodné jíst příliš slané a kořeněné. Koření zamaskuje zkažené suroviny i případný jed. Doporučoval také čerstvá vejce a chléb.

Překvapuje, že v hygienicky tmářském středověku císaři Karlu IV. radil dodržovat osobní hygienu a čistit si zuby citronovou kůrou. Pokud jde o stravu, doporučoval lékař panovníkovi lehce snídat a během dne si dát jen jedno velké jídlo. To bylo tehdy běžné, ve 14. století se obvykle jedlo jen dvakrát denně. Karel IV. se jako zbožný katolík pravidelně postil.

Talíře většinou chyběly
Před jídlem bylo zvykem se pomodlit a umýt si ruce. To vycházelo z křesťanské tradice, kde mytí rukou bylo podmínkou, aby se lidé mohli dotýkat božího daru – tedy pokrmů. V době vlády Karla IV. ještě nebylo všude zvykem mít před sebou vlastní talíř. Pokud tedy na hostině chyběl, podle tehdejších pravidel slušného chování si stolovník mohl jídlo z mísy uchopit  jen palcem a ukazovákem a prsteníkem a poté ho položit na kus chleba nebo jen na desku stolu.

Polévky a kaše se konzumovaly přímo z velké mísy, kterou obklopili jedlíci se lžící. Lžíce byly dřevěné, na šlechtických zámcích a na dvorech panovníků se v této době objevovaly i bronzové, mosazné a výjimečně stříbrné.

A co měl Karel IV. na talíři? Do objevení Ameriky a rozšíření například brambor či rajčat, chybělo víc než století. Proto základem každého jídla byl chléb nebo různé placky. Oblíbené byly obilné kaše. Pokud jde o maso, na radu svého lékaře Havla ze Strahova se často servírovalo maso z mláďat, tedy jehňata, telata, kůzlata nebo kuřata.

Běžná byla pro šlechtice také zvěřina, lahůdkou byly veverky. Nechyběly také husté polévky s masem. Samozřejmostí byly ryby, tehdy běžný losos byl například jen „obyčejnou“ rybou, o kterou nikdo nestál. Víc se na stole objevovaly štiky, které se plnily mandlovou nádivkou.

I tehdy si lidé rádi osladili život, většinou šlo o med, který byl součástí sladkých kaší. Oblíbené bylo ovoce, tedy především jablka a hrušky, a to čerstvé i sušené.

Víno z litrové číše
Čím se jídlo zapíjelo? Pily se jablečné mošty, medovina i nefiltrované pivo. Se jménem Karla IV, si pochopitelně spojíme víno, které si oblíbil ve Francii i na svých cestách po jihu Evropy. Za jeho vlády se také vysazovaly nové vinice. Už tehdy se na jeho dvoře používaly k pití skleněné poháry, častější však byly keramické nebo mosazné. Na slavnostních hostinách většinou kolovala velká litrová číše s vínem od hosta k hostovi. Ačkoli lékař Havel byl zastáncem umírněného pití vína v kombinaci s vodou, císař měl pro dobré víno slabost a burgundské nikdy neodmítl!

Zasedací pořádek
Dbalo se na společné stolování a zasedací pořádek měl svůj pevně daný řád podle společenské prestiže. Na čestném místě, které obvykle bylo uprostřed stolu, seděl nejvýznamnější muž –  našem případě tedy císař Karel IV. Jemu se jako prvnímu podávaly mísy s jídlem. Teprve po něm následovali další lidé podle významu. Nejméně významní stolovníci seděli na kraji stolu.

Vánoce v době Karla IV.: V podhradí se jedly placky s medem a kaše, na hradě se servírovali pečení drozdi a vlaštovky

V době vrcholného středověku, za vlády Karla IV., po celodenním půstu si lidé všech společenských vrstev podle svých možností dopřáli bohatou večeři. Věřili, že hojnost na štědrovečerním stole zajistí hojnost po celý další rok.

Ve 14. století už byly vánoční svátky plně v režii církve. Té se v průběhu předchozích několika století podařilo potlačit pohanské oslavy zimního slunovratu a nahradit je výročím narození Ježíše. Už v roce 345 představitelé církve přesunuli datum narození Ježíše Krista z 6. ledna na 25. prosince.  

Nejvíc informací o středověkých Vánocích se dochovalo v traktátu z konce 14. století, jehož autorem byl benediktýnský mnich Jan z Holešova.

Brněnský hrad a další Lucemburkové

Trvalým sídlem moravských markrabat se Špilberk stal v polovině 14. století za vlády markraběte Jana Jindřicha, který vládl v letech 1350–1375. Jan Jindřich byl mladším bratrem císaře Karla IV. Druhým a zároveň posledním vládcem, který na hradě sídlil, byl Jošt Moravský. Jošt byl synem Jana Jindřicha a na Moravě vládl jako moravský markrabě v letech 1375–1411. Roku 1410 byl zvolen římským králem a Špilberk se tak na krátkou dobu stal sídlem vládce Svaté říše římské. Ovšem tři měsíce po svém zvolení nový král na hradě zemřel, dnes je tento mimořádně úspěšný státník středověku pochován v kryptě kostela svatého Tomáše na Moravském náměstí.

Doba baroka - barokní pevnosti v Českých zemích

Špilberk je svou siluetou znám především jako poněkud ponurá barokní pevnost. Přesto, že Josef II. získal příznivou pověst zejména mezi selským lidem - jeho systém vězeňství má k nějaké humanizaci daleko - spíš naopak,  do té doby spíše vojenské  ubytovací prostory - kasematy nechal přeměnit na na nejtěžší žalář.  

 (4) Pevnosti - BRNO - YouTube https://www.youtube.com/watch?v=uMS9D7bKDjo

Odkaz na méně známou fortifikaci z časů Josefa II: Zbytky polního opevnění Dlouhý vrch a Hradčanské stěny https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.2356586651033499&type=3v tzv. Máchově kraji.

Pevnost Olomouc  Jiří Wolker - známý a neznámý / střípky z kultury / Olomouc Nová ulice jako pevnost - Blog iDNES.cz

Barokní pevnost Praha Pražské hrady a doba Václava IV. - Blog iDNES.cz část příspěvku

Předbarokní (ze sklonku XVI. století) pevnost Doubravka Teplice Vzpomínky na Teplice a hrad Doubravka - Blog iDNES.cz

Svou původní předbarokní ze sklonku XVI. století si například zachovává ponurá pevnost Leopoldov na Slovensku. 

Špilberk v době romantismu - na začátku 19. století 

Městský park Lužánky - německy Augarten - na snímku je dobře patrná formální struktura kompozice - s vysokým zastoupením tvarovaných živých plotů stromořadí a álejí. 

rozcestník na téma parky a zahrady 

 Kdysi tu vládl lov - zahradnictví Konopiště a zahradní architektura - Blog iDNES.cz

Brno se staví - parky a zahrady - a také cihelny a stavebnictví materiály a stavebnictví - Blog iDNES.cz

část 2

jako ordonanc na Špilberku - špilberk za 1. a 3. republiky

civilním zrcadlem příspěvku na téma 3. republika je příspěvek Z parlamentních kuloárů aneb nad dobovou satirou, "třetí republika" - Blog iDNES.cz

Za první republiky se nacházel na Špilberku vojenský soud. 

Osvobozovací útok na jižní Moravu nazvaný jako Bratislavsko-brněnská operace byl zahájen koncem března 1945, nejprve západní Slovensko - 25. dubna zavlála na Zemském domě na Žerotínově náměstí československá vlajka a v poledne se na Špilberku vzdala německá posádka. Německá jednotka čítala 500 vojáků. 

Špilberk v převzala Československá armáda - přesný počet posádky ani číslo útvaru nejsou známy - jediné co je známo vzpomínková vyprávěnka jednoho povolance který po osvobození dostal povolávák na zkrácenou pětiměsíční vojenskou službu...

Zřejmě tehdejší vojenská posádka na Špilberku příliš početná nebyla - neboť službu konající dozorce byl poněkud zaražen, že se někdo sem domáhá nástupu na prezenční službu...

 

bral povolávák s respektem

kór

když místo nástupu znělo na Špilberk

on takový bytelný hrad

s neblahou pověstí temných kasemat

si respekt zaslouží už ze zásady

povolanec však na místě zjišťuje

že voják na stráži

je zřejmě jediný voják v objektu

a posílá ho v rozporu s povolávacím rozkazem pryč

nakonec se na vojnu

přece jen dostal

a přečkal těch svých pět měsíců v kanceláři

psal se totiž rok čtyřicet šest

a v Čé eS eR ještě kvetla demokracie

vždyť prezidentem byl Beneš

a služba vlasti probíhala zkráceně

zase jednou to vypadalo

že bude líp

zkrátka

našemu vojínovi

vojna dala dobrý základ do života

ten úředník v něm

už tak nějak zůstal

vystřídal snad všechny stupně

úřednických postů

dotáhl to například

až na šéfa sekretariátu ředitele

jednoho významného brněnského strojírenského podniku

po osmašedesátým ho však sesadili

dál ale působil jako úředník

tentokrát ovšem jako zcela řadový

vždycky si však uchovával

velmi solidní vystupování

na ůrovni

***

jednou

když jsem četl Švejka

jsem se ho ptal

co je to vlastně za pozici ten ordonanc

zda

něco jako úředník

odpověděl mi

že

spíš podúředník

prostě

jenom takové suché konstatování

úředníka ve výslužbě

 

část 3

 

rozcestník dění v Evropě

Špilberk proslul jakožalář národů, postižení byli zejména Italové v 19. století 

tedy nejprve příspěvky na téma Itálie  

Vzpomínky na Dolomity - Blog iDNES.cz

Pozdrav z Bledu, pochod přes Dolomity, rozcestník "Velká válka" a Rakousko - Uhersko - Blog iDNES.cz (Italská fronta v době 1. světové války - více obrazového materiálu z jižní Itálie)

"Italská Dalmácie" Střípky z Dalmácie, Chorvatska a Jugoslávie - Blog iDNES.cz

Rudolfínská Praha - Ticho de Brahe, Jan Kepler, Giordano Bruno, a Galileo Galilei - Blog iDNES.cz

Jako ordonanc na Špilberku - vojenská posádka na Brněnském hradě za 1. a 3. republiky, Špilberk - žalář národů (tento příspěvek)

dále podle toku času 

nejprve ještě do 19. stol

levá část politického spektra a dělnické hnutí

Historie začíná u Kaštanů - Blog iDNES.cz

"Velká válka"

Pozdrav z Bledu, rozcestník "Velká válka" a Rakousko - Uhersko - Blog iDNES.cz

 

Rusko - země křížů

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=152784985326595&set=a.935772627027823

první republika na Klatovsku

Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví - střípky z historie Klatovska - Blog iDNES.cz

Německo a okupace

Vlak do Berlína a nástin německé správy na území tehdejší ČSR - Blog iDNES.cz

Zatčení v Nezamyslicích 1941 - Blog iDNES.cz

německé Klatovsko

zejména vojenská technika Převody mechanické (pastorek a kolo) a elektrické (trafa) - vozy Mercedes a vojenství - Blog iDNES.cz (osvobození Klatovska závěr příspěvku) - příspěvek tvoří dvoupříspěvek s příspěvkem (více zaměřeném na příběhy)Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví - střípky z historie Klatovska - Blog iDNES.cz

německé Brno

Březen 1939 v Brně a moravská německojazyčná literatura - Blog iDNES.cz

Polská cesta československých vojáků (zejména) židovského původu - bitva o Polsko 1939

https://www.facebook.com/media/set?vanity=152784985326595&set=a.686854301919658

německé dobývání Kavkazu a Povolží 1941 -43

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.473253454378208&type=3

Boje o Ašský výběžek

http://archivace.tumblr.com/post/637047078583992320/boje-o-a%C5%A1sk%C3%BD-v%C3%BDb%C4%9B%C5%BEek-1944-45

Miranda - Rómský holocaust

Miranda – romský holokaust - Blog iDNES.cz

Moravská německojazyčná literatura a německá správa na území ČSR

Moravská německo-jazyčná literatura a nástin německé správy na území bývalé ČSR - Blog iDNES.cz

Osvobození Klatov a stíhací letoun North American P-51 Mustang

https://at.tumblr.com/archivace/osvobozen%C3%AD-klatov-a-st%C3%ADhac%C3%AD-letoun-north-american/k5cfy1fiy04s

"třetí republika" 1945 - 48 Z parlamentních kuloárů aneb nad dobovou satirou, "třetí republika" - Blog iDNES.cz

odkazy vně

(112) Odsun "sudetských" Němců pohledem Rady svobodného Československa a Ferdinanda Peroutky - YouTube

 

čtyřicátá a padesátá léta

 

"třetí republika"  v Praze a Brně

Z parlamentních kuloárů aneb nad dobovou satirou, "třetí republika" - Blog iDNES.c

a tento příspěvek  z Brna po osvobození Jako ordonanc na Špilberku - Evropa po roce 1945

 

poválečné období na Klatovsku (po roce 1945) 

čtyřicátá a padesátá léta na Klatovsku Převody mechanické (pastorek a kolo) a elektrické (trafa) - vozy Mercedes a vojenství - Blog iDNES.cz (závěr příspěvku)

příspěvek tvoří dvoupříspěvek s příspěvkem (více zaměřeném na příběhy)

Sokol, hody, jarmarky, kultura v Pošumaví - střípky z historie Klatovska - Blog iDNES.cz

 

50tá léta 

ze sekretariátu ředitele podniku První brněnská Krátce o brněnských turbínách - Blog iDNES.cz

a část příspěvku Historie začíná u Kaštanů - Blog iDNES.cz

 

60tá a 70tá léta 

Šeď a barva normalizace v Moravských Křižánkách, sklářství na Vysočině - Blog iDNES.cz

Autor: Jan Tomášek | neděle 13.8.2017 12:17 | karma článku: 8,43 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Dálniční most přes Křešické údolí 3 - kinematika stavebních strojů a stavba mostů

Příspěvek by se měl zabývat především oborem zvaný kinematika - což je poměrně důležitý předmět ve stavebnictví a strojírenství - i když na rozdíl od statiky nebo dynamiky - nepřináší výsledky v cifrách - ale spíše jenom analyzuje

13.1.2023 v 5:39 | Karma: 5,08 | Přečteno: 330x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

10.12.2022 v 11:03 | Karma: 5,07 | Přečteno: 513x | Diskuse| Hobby

Jan Tomášek

Sněhový pluh KSP 411 / LPO 411 S - užitková železniční vozidla, uhlí a důlní lokomotivy

Když zasněží, a trať se stane skrze závěje nesjízdnou neznamená, že by vlaky vůbec neměly vyjet. Ve větších železničních stanicích jsou zpravidla pro tento účel k dispozici různá speciální železniční vozidla - třeba sněhové pluhy.

28.8.2022 v 5:43 | Karma: 6,96 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Cesty energie 2E - jak platit za elektřinu QR kódem, elektřina, plyn a ekonomika, HE Most

Příspěvek by měl pojednávat především o administrativě a ekonomice - především z hlediska spotřebitele - jak se za elektřinu vlastně platí. Ekonomika by měla být pojednána rovněž z hlediska výroby a distribuce.

24.8.2022 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 559x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika KFD 1 DAV - frekvence, rychlost, zrychlení / proč rychlé vozy mají velká kola

Dva obory mechaniky pohybu - kinematika a dynamika - dá se říci odlišuje právě frekvence a rychlost - tedy od zvuků periody, přes frekvenci a pootočení - dále přes rychlost úhlovou, rotační až po lineární rychlost, atlas Škoda.

20.7.2022 v 16:09 | Karma: 5,75 | Přečteno: 794x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematická mechanika A0/ KFD 0 jak měří siloměr přes rychlost sílu / výpočty přes stopky

základními veličinami v mechanice pohybu je síla a rychlost - ovšem síla jakoby více zastupovala zdroj pohybu - rychlost zase vlastní mechanismus - z tohoto důvodu zde bude tendence převádět většinu veličin na rychlost

22.6.2022 v 10:12 | Karma: 5,19 | Přečteno: 644x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Hradiště Tetín a první Přemyslovci: Bořivoj I - Spytihněv I. a Vratislav I

Vyšehrad, Kazín, Tetín, Libušín - podle kronikáře Kosmy tato hradiště ve vnitřních Čechách byla postavena už někdy na počátku slovanského osídlení Čech pro příbuzné vládnoucího knížete.

25.5.2022 v 15:47 | Karma: 10,67 | Přečteno: 488x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Donínsko - někdejší český poloostrov v Německu / Svatá říše římská

Toulky českou minulostí. V ranném středověku k Čechám již dávno ztracený územní výběžek - či poloostrov zvaný Donínsko - s hrady Donín a Königstein.

17.4.2022 v 20:29 | Karma: 10,11 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

C2 Mechanika KFD 2 - pomalu a rychlo - běžný motor, druhy motopohonů, cyklistické závody

V příspěvku by měl být nastíněn průběh mechanických veličin od prvního našlápnutí jízdního kole (případně zážehu motoru) až po výsledek - otáčení kola bicyklu. Pomyslný pohled na kolem projíždějící bicykl při závodech. .

7.3.2022 v 4:36 | Karma: 8,32 | Přečteno: 545x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Matematické úvahy u sázení brambor

některé zemědělské činnosti - jako třeba sázení nebo sbírání brambor mohou připomínat třeba počty - nebo spíš matematiku - například integrování, nebo derivování

1.3.2022 v 6:16 | Karma: 8,53 | Přečteno: 524x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Rychlost, zrychlení, tah a výkon proudového letounu, letiště Žatec a Mig 29

Alespoň stručně jak fungují letecké měřící přístroje a jaké veličiny jim odpovídají a především jak se liší od fyzikálních definic, především jak se zjišťuje rychlost a zrychlení (měří nebo počítá)

24.1.2022 v 21:22 | Karma: 8,69 | Přečteno: 965x | Diskuse| Ostatní

Jan Tomášek

Válka rozvodů Edison - Tesla / DC motor/ MVE Kroměříž / FVE / veřejná a domácí elektrárna

Malá vodní elektrárna postavená firmou Křižík, Simonova továrna na uzeniny, a také automobily Simca. Nejen podobně znějící názvy firem mohou být důvodem ke sloučení více námětů v jeden. Pro Kroměříž trochu netypická turistika.

1.1.2022 v 9:43 | Karma: 8,11 | Přečteno: 858x | Diskuse| Cestování

Jan Tomášek

Mechanika DAV(PM): Holešov - vzlet a zrychlení letounu Zlín XIII a Z 142

Vzlet letadla a matematicko - mechanické veličiny - především se zaměřením zrychlení, pohyb rovnoměrný a rovnoměrně či nerovnoměrně zrychlený...

15.12.2021 v 10:12 | Karma: 4,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Na konečné v Řečkovicích - proč byl u tramvají zaveden stejnosměrný proud a co je měnírna

Kromě informací o stejnosměrné napájecí trakce pro tramvaje, též pojednání o liniových stavbách jako jsou třeba různé rozvody, třeba elektrické - takovou typickou liniovou stavbou je ovšem plynovod nebo ropovod.

10.12.2021 v 11:04 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DPM 2 - elektro MFE 5 - výkon a kruhový diagram, asynchronní motor s kotvou

Další pokračování v bádání nad veličinami mechaniky - a to zejména statiky a dynamiky - především z matematického hlediska, v příspěvku rovněž zmíněna elektrotechnika - a kruhový diagram asynchronního indukčního motoru

5.12.2021 v 8:49 | Karma: 5,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika DHM - hybnost, moment hybnosti, změna hybnosti a letouny Iljušin v Brně Slatině

Historie letiště Brno a zejména výzkum veličiny hybnost - moment hybnosti - změna hybnosti jsou vlastně dvoj veličiny (dvojitá síla), u celého letounu působí proti sobě - u letecké vrtule v ose a po obvodu

2.12.2021 v 5:19 | Karma: 6,42 | Přečteno: 621x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

A11V Rovnice, funkce, derivace, integrály, logaritmy

Jaký je vlastně rozdíl mezi levou a pravou rovnice a rovnicí, funkcí a veličinou - a dále pak integrálem a derivací - logaritmem a logaritmickou funkcí - na to by se měl pokusit odpovědět tento příspěvek...

19.11.2021 v 9:35 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Střípky z historie Sokola v Praze na Letné nebo také "na kopanou na Letnou"

Pražská Letná byla po dlouhou dobu Sokolským cvičištěm, posléze ze bylo postaveno několik stadiónů, závodní dráhy a tak dále...

13.11.2021 v 2:55 | Karma: 6,33 | Přečteno: 518x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Mechanika A/ KFD : kinematika (frekvence), dynamika (úhlová a obvodová rychlost) - Škoda

Především matematická mechanika - doprovodné veličiny a vzorce které se uplatňují v mechanice pohybu - což je kinematika a dynamika - dále rozcestník pro vozy Škoda

6.10.2021 v 13:25 | Karma: 4,68 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Specializované mikroprocesory pro průmysl, vědu a výzkum - hradlová pole FPGA, Čína

Na rozdíl od univerzálních mikroprocesorů například pro běžné stolní počítače - mikroprocesory pro průmyslové stroje nebo například zkušební přístroje jsou více specializované podle účelu.

23.9.2021 v 11:29 | Karma: 4,55 | Přečteno: 252x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik